IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom techaandelen nog niet in een stierenmarkt zitten

Beeld: iStock

Tech-aandelen hebben een slecht jaar 2022 achter de rug, maar in de eerste weken van het nieuwe jaar laten deze aandelen een herstel zien. Toch blijft de sector nog steeds in een berenmarkt en dat heeft te maken met het sentiment in de nabeurshandel. 

Techbeurs Nasdaq won in de eerste 26 handelsdagen circa 14%, zelfs na de duikeling van woensdag. Toch is de techsector nog niet uit een berenmarkt en veel beleggers wachten aan de zijlijn totdat zij een overduidelijk groen licht zien om in te stappen.

Waarom springt het licht niet op groen? Volgens analisten moet daarvoor de stemming op de beurs buiten de reguliere handelsuren om veranderen. 

Beurs vaker dicht dan open

De Amerikaanse beurs is 6,5 uur per dag open, van ’s ochtends 9:30 uur (15:30 uur Nederlandse tijd) tot 16:00 uur (22:00 uur Nederlandse tijd). Dat is dus beduidend minder lang dan de openingsuren van de Amsterdamse beurs, die om negen uur opengaat en om half zes sluit.

Check ook: 6 verraderlijke psychologische beleggingsvalkuilen

Voor beleggers op Wall Street betekent dit dat de beurs 17,5 uur per dag dicht is, ofwel 73% van een etmaal. En dan hebben we nog het weekend, waardoor de beurs eigenlijk zelfs 80% van de tijd dicht is. 

Het is dan ook geen verrassing dat de nacht- en weekendhandel (van het moment dat de beurzen sluiten tot het moment dat ze opengaan) een grote rol speelt voor de stemming tijdens de reguliere handelsuren.   

Laatste uren belangrijk

In een analyse van Yahoo Finance wordt opgemerkt dat de handel rond het slot belangrijk is voor de stemming nabeurs. Aan het einde van de handelsdag wordt de actuele waarde van futures, opties of andere afgeleide producten namelijk vastgelegd, hetgeen voor professionele beleggers een belangrijke manier is om de winsten of verliezen op dagbasis te verrekenen. Beleggers in futures kunnen hiermee bijvoorbeeld inzicht krijgen of ze de vereiste marges wel behalen.

Lees ook: Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

Vaak wordt de handel rond het einde van de dag bepaald door wat er eerder op de dag is gebeurd. Aandelen die eerder op de dag stegen, zullen in veel gevallen verder stijgen richting het einde van de dag, terwijl aandelen die daalden tot nieuwe dieptepunten kunnen zakken.

Hierdoor wordt er in een stierenmarkt snel op de koopknop gedrukt rond het slot, terwijl in een berenmarkt posities nog snel worden verkocht. 

Dit heeft vooral te maken met institutionele beleggers, die rond het slot actief worden. Fondsbeheerders handelen vaak rond het sluiten van de beurs, om hun winsten in lijn te brengen met hun benchmark.

Kentering in november

Sinds november vorig jaar is te zien dat beleggers niet staan te popelen om buiten handelsuren aandelen te kopen. Dat kan worden gezien als een teken dat we nog niet in een stierenmarkt zitten. De winsten uit de reguliere handel kalven af richting het einde van de dag en nabeurs duiken de koersen dan in het rood. En dat patroon zet door in de weekendhandel. Dit is ook de redenen dat de beurzen sinds oktober veel rode maandagen kennen. 

Ook op veel woensdagen deden de beurzen een stap terug, omdat de Federal Reserve op deze dagen vaak met een rentebesluit komt die de aandelenmarkten in beweging zet. Het zijn vooral dinsdagen, donderdagen en vrijdagen geweest waarop de meeste winsten werden geboekt. 

Op het oog zijn de stijgende beurzen dus een goed teken, maar onderliggend speelt er meer. Buiten de reguliere handelstijden om zijn veel beleggers niet enthousiast en verkopen ze hun aandelen.

Dit gebrek aan overtuiging voorkomt dat de beurzen verder stijgen. De stemming nabeurs moet flink verbeteren, voordat de seinen overtuigend op groen springen. 

Lees ook: Wat betekent het einde van het FANG-tijdperk voor je ETF’s?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›