IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo hard zijn je kosten gestegen

De inflatie schiet door het dak en dat merkt iedereen. Wat is de exacte impact geweest van de hogere prijzen op je portemonnee? Het Nibud deed daar onderzoek naar. “Een te groot deel van het inkomen gaat nu op aan vaste lasten en boodschappen.”

Onlangs bleek dat de inflatie in juni is uitgekomen op 8,6%. Hoewel de inflatie wat afkomt van het niveau van 9,7% in maart van dit jaar, blijven de consumentenprijzen in een ongekend hoog tempo doorgroeien. 

Stijging van 188 euro

En dat gaat ook voor jou gepaard met hogere kosten. Het Nibud berekende dat de totale uitgaven van een gezin met een inkomen van twee keer modaal, gemiddeld met €188 per maand zijn gestegen ten opzichte van begin januari 2021. Daarvan komt €128 voor rekening van de hogere energiekosten. De boodschappen zijn gemiddeld €55 duurder geworden.

Check ook: Met de auto op vakantie: zo bespaar je benzinekosten

Bij alleenstaanden met een bijstandsuitkering en een niet energiezuinige woning gaat het, ondanks een recente BTW-verlaging, om een verdubbeling van de energiekosten naar bijna €200. In de supermarkt zijn zij €30 meer kwijt ten opzichte van een jaar eerder.

Stress neemt toe

Het Nibud ziet dat ruim 70% van het inkomen opgaat aan vaste lasten, terwijl dit idealiter niet meer dan de helft zou moeten zijn. 

“Als meer dan 70% van het inkomen iedere maand vast opgaat, blijft er nauwelijks budget over om geld opzij te zetten voor minder frequente uitgaven aan kleding, zorg of het opbouwen van een buffer”, aldus het Nibud. 

Niet alleen de lagere inkomstengroepen hebben het lastig. Ook bij hogere inkomensgroepen ziet het instituut “de stress toenemen”, ondanks dat zij meer financiële ruimte hebben en meer kunnen schuiven met potjes geld.  

Het kabinet is consumenten een beetje tegemoetgekomen door het BTW-tarief op stroom, gas en stadsverwarming tijdelijk te verlagen van 21 naar 9%. Dit zou de energiekosten omlaag moeten brengen. Het Nibud vindt dit een “zeer welkom” besluit, maar niet genoeg. 

Hoe verder? 

Hoewel je op veel manieren geld kunt besparen, ziet iedereen natuurlijk het liefst dat de prijzen omlaaggaan. Of dit op korte termijn gaat gebeuren blijft de vraag. Dit is afhankelijk van veel verschillende facturen. Zo zijn centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank, actief aan het kijken hoe zij de inflatiedruk kunnen verminderen door de rentes te verhogen.

Check ook: Wat je zelf kunt doen tegen inflatie: 5 tips

Naar verwachting zal de centrale bank in Europa deze maand voor het eerst in tien jaar de rente verhogen. De inflatie zou dan omlaag moeten gaan, maar dat kan nog wel even duren.

De Amerikaanse centrale bank is al gestart met het verhogen van de rentes, maar moet de kraan sneller dichtdraaien om de inflatie in een hoger tempo omlaag te krijgen. En dat kan weer een recessie teweegbrengen.

Ook het verdere verloop van de oorlog in Oekraïne is van belang, aangezien deze situatie tot een stijging van de prijzen van allerlei producten heeft geleid. Niet alleen van gas, olie en benzine, maar ook van verschillende voedingsmiddelen.

Verder ziet Europese Commissie significante risico’s in de coronapandemie. Niet alleen omdat er later dit jaar weer nieuwe lockdowns kunnen komen, maar ook omdat verlengde strenge coronamaatregelen in China de mondiale aanvoerketens nog verder onder druk kunnen zetten. 

Er zijn kortom veel onzekere factoren, die een rol spelen bij de huidige ontwikkeling van de prijzen. Wanneer de druk zal afnemen blijft dus koffiedik kijken.

Lees ook: Inkomen vergroten? 5 tips om slim te onderhandelen over een hoger salaris

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

12 dure fouten in je belastingaangifte 2022

Een foutje in de aangifte kan u duur komen te staan. Twaalf veel voorkom... Lees verder ›