IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vakantiegeld: zoveel ga je er netto op vooruit

De meeste werknemers houden dit jaar netto iets meer over van hun vakantiegeld dan in 2021. Maar het is onvoldoende om de inflatie te compenseren.

Krijg je deze maand vakantiegeld gestort? Dan is de kans groot dat je daar onder de streep iets meer van overhoudt dan vorig jaar, vanwege de iets lagere belastingtarieven. Let wel op het woordje 'iets'. Reden om de champagne te ontkurken is er niet, want die fles is duurder dan het bedrag dat je er netto bij krijgt.

Heb je een modaal inkomen, dan krijg je circa €4 meer dan vorig jaar, zo heeft salarisdienstverlener ADP becijferd. Verdien je twee keer modaal, dan ga je er €8 op vooruit.

Sommigen gaan er op achteruit

Alleen werknemers die minder verdienen dan het fulltime minimumloon van € 1.725 bruto per maand, krijgen dit jaar iets minder vakantiegeld gestort dan in 2021. Denk bijvoorbeeld aan parttimers en jongeren onder de 21 jaar die het minimumjeugdloon verdienen. Wie bijvoorbeeld een bruto-maandsalaris van € 1.250 krijgt, gaat er netto €3 op achteruit. Dit is te wijten aan een minder snelle opbouw van arbeidskorting dan vorig jaar.

Lees hier de berekeningen: Vakantiegeld 2022: meeste werknemers krijgen enkele euro’s meer

Die paar euro's zetten evenwel weinig zoden aan de dijk: het is te weinig om de prijsstijgingen van bijvoorbeeld energie, benzine, vakanties en de boodschappen te compenseren.

Vakantiegeld maakt plaats voor keuzebudget

ADP meldt verder dat het traditionele vakantiegeld minder populair wordt, vanwege de opmars van het individuele keuzebudget. Hierbij stort de werkgever maandelijks een evenredig deel van het vakantiegeld en eventueel eindejaarsuitkering in een spaarpotje. Werknemer mogen vervolgens bepalen wanneer en hoe dit bedrag wordt uitgekeerd. Je kunt het bijvoorbeeld laten uitbetalen, maar ook inzetten voor meer verlof, de bekostiging van een opleiding of de aankoop van een fiets.

Lees ook: Sparen: hoe moet ik beginnen?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Vakantie boeken? 5 bespaartips!

Zo betaal je niet teveel voor je reis. Lees verder ›