IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze AEX-aandelen bieden een hoog dividendrendement

De spaarrentes zijn laag, terwijl de inflatie omhoogschiet. Het zijn moeilijke tijden voor beleggers die een passief inkomen willen opbouwen. Dividendaandelen kunnen echter ook stabiele inkomsten opleveren.

Welke AEX-aandelen bieden een hoog dividendrendement? 

1. Randstad

Onder de AEX-aandelen loopt Randstad voorop in het belonen van aandeelhouders. Zo keert de uitzender dit jaar naast het reguliere dividend ook een speciaal dividend uit. Net als in 2021 en 2019 overigens.

In totaal stroomt er €5,00 per aandeel aan dividend naar beleggers. Tegen de huidige koers betekent dit een dividendrendement van ruim 20%. Exclusief het speciale dividend bedraagt het rendement nog steeds ruim 4%. 

Beleggers worden daarmee op een recorddividend getrakteerd. “In het verleden schommelde de uitkering sterk”, zo stelt beleggersvereniging VEB. “Maar doordat Randstad een groot deel van de kasstroom uitkeerde hebben langetermijnbeleggers een groot deel van hun inleg terugverdiend.”

De VEB waarschuwt er wel voor dat Randstad in een cyclische markt opereert, hetgeen een stabiele uitkering in de weg staat. In de coronacrisis schrapte de uitzender bijvoorbeeld het dividend, net als in de jaren rond de financiële crisis. 

Lees ook de analyse van Randstad, van de IEX Beleggersdesk

2. ING

ING keerde over 2021 een interim-dividend en een slotdividend uit van in totaal €0,62 per aandeel, in lijn met het beleid om 50% van de winst uit te keren. Dit is goed voor een dividendrendement van circa 6,9%. 

Maar ook ING is niet bepaald een zogenoemde dividendaristocraat, oftewel een bedrijf dat jarenlang een stabiel of hoger dividend uitkeert. Zo volgde de bank tijdens de coronacrisis de aanbevelingen van de ECB op om even geen dividend uit te keren.

Check ook: Hoe kies je de beste dividendaandelen? 5 tips

De bank paste al eerder het dividendbeleid aan. ING is inmiddels dus voornemens 50% van de winst uit te keren, maar daarvoor mikte de bank op een progressief dividend, dat niet gekoppeld was aan de behaalde winst maar gewoonweg hoger moest zijn dan het eerder uitgekeerde dividend.

Analisten van IEX verwachten dat het dividendrendement in de komende jaren wat zal teruglopen, maar evengoed nog boven 6% blijft. 

3. Besi

BE Semiconductor Industries keert al jarenlang dividend uit, zo ook tijdens de coronacrisis. De hoogte van het dividend verschilt per jaar echter aanzienlijk. Zo keerde het bedrijf over 2017 nog een dividend uit van maar liefst €4,64, terwijl er over 2019 slechts €1,01 werd uitbetaald. Begin mei betaalt de toeleverancier van de halfgeleiderindustrie €3,33 uit, goed voor een dividendrendement van circa 5,6%. 

Voor de komende jaren achten de analisten van IEX een dividend van €4,10 tot €4,70 mogelijk. Daarmee zou het dividendrendement kunnen aantrekken tot 7% of zelfs 8%. 

Lees ook de analyse van Besi, van de IEX Beleggersdesk

Aandachtspunten

Staar je overigens niet blind op hoge dividendrendementen. In het verleden behaalde resultaten bieden immers geen garantie voor de toekomst.

Daarom loont het om met wat punten rekening te houden als je dividendaandelen uitzoekt, bijvoorbeeld de pay out-ratio en de balans van een bedrijf.

Lees ook: Welke smaken dividend zijn er?

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. 8baan 6 mei 2022 18:30 0
    Allemaal leuk en aardig maar dividend gaat van de koers af dus feitelijk vestzak broekzak verhaal.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Op zoek naar de beste aandelen? Kijk dan naar deze parameter

Een tip voor wie wat veiligheid zoekt in de huidige turbulente markten. Lees verder ›