IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo verdien je het meeste geld op de vrijmarkt

Morgen mag koning Willem-Alexander 55 kaarsjes uitblazen. Feest voor zowel familie van Oranje Nassau, als de rest van het land. Is het niet omdat het visitekaartje van de lage landen jarig is, dan is het wel omdat het een nationale vrije dag is. En wat doet heel Nederland dan graag? Inderdaad: oude troep verkopen op de vrijmarkt. Hier enkele tips om het meeste geld te beuren achter je kraampje.

Een paar jaar geleden lieten we je nog zien hoe je makkelijk geld kunt verdienen met het bakken en verkopen van cupcakes. Na aftrek van een kleine investering houd je bijna drie tientjes over aan het einde van de dag. Dat zijn toch weer twaalf biertjes in de feesttent.

Lees ook: Makkelijk verdienen op Koningsdag

Heb je niet zo’n zin om Gordon Ramsey uit te hangen of ben je simpelweg geen held in de keuken? Dan moet je kijken wat je wél in je mars hebt. Kun je bijvoorbeeld zingen als een nachtegaal of een aardig stukje tokkelen op de gitaar, dan kan je daar uiteraard je verdienste mee doen op de markt.

Is ook dat niets voor jou, dan kun je je zolder doorspitten, op zoek naar geschikte spullen om je drie vierkante meter kleed mee vol te bouwen. Nu het is de kunst om zoveel mogelijk geld binnen te harken. Gelukkig zijn er slimme trucjes die jou het maximale rendement garanderen.

Wees de eerste die een prijs noemt

Zo is het verstandig om een praatje te maken met elke passant die even snelheid mindert en een blik werpt op je spullen. Door even een babbeltje te maken blijven mensen even staan, vergroot je je gunfactor en hebben ze langer de tijd om te kijken wat voor moois jij allemaal in de aanbieding hebt.

Daarnaast is het – in tegenstelling tot wat sommigen beweren – het slimst om als eerste een prijs te noemen als een eventuele koper bij je kraampje staat. Onderzoek toont namelijk aan dat de uiteindelijke prijs vaak in de buurt van het eerste bod blijft.

Dit heeft van doen met het zogenaamde verankeringseffect: de menselijke neiging om te vertrouwen op het eerste beetje informatie dat tot je beschikking komt. Zo zet de eerste prijs die genoemd wordt de standaard voor de rest van de onderhandelingen.

... en zorg ervoor dat deze opvalt

De Kamer van Koophandel geeft in een lijst vol tips voor de vrijmarkt ook het advies om de prijs duidelijk zichtbaar te maken, door bijvoorbeeld een prijssticker op je spullen te plakken of een groot bord op te hangen met de tekst 'Alles voor 1 euro'. Als bezoekers van jouw kraampje de prijs heel duidelijk zien, zullen ze waarschijnlijk sneller iets kopen.

Wekker zetten

Tot slot: vergeet niet je wekker te zetten. Vroege vogels hebben namelijk nog keuze uit de beste plekjes. En je wil uiteraard hebben dat zoveel mogelijk mensen langs jou kraampje passeren. Met een beetje geluk ben je tegen de middag al je spullen al kwijt en kan je met een dikke portemonnee richting de feesttent hollen. Fijne Koningsdag!

Lees ook: Zo bespaar je fors op de aankoop van een keuken, auto of bed. Trap niet in deze trucs

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›