IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze aandelen heeft Warren Buffett

Warren Buffett heeft in de afgelopen tijd niet stilgezeten. De beursgoeroe voegde in het vierde kwartaal van 2021 diverse aandelen toe aan de portefeuille van zijn fonds Berkshire Hathaway, zo blijkt uit documenten die recent bij de Amerikaanse toezichthouder SEC zijn ingediend. Welke aandelen heeft hij in zijn portefeuille? 

In de laatste drie maanden van 2021 kocht Buffett voor het eerst aandelen in Activision Blizzard en Nu Holdings. Daaruit blijkt meteen dat de beursgoeroe nog steeds een oog heeft voor aantrekkelijke kansen in de markt. Zo won het aandeel Activision Blizzard dit jaar al circa 17% na een overnamebod van Microsoft.

Lees ook: Dit is volgens Buffett de belangrijkste fout van ouders in de financiële opvoeding

De koers van het aandeel noteert nog steeds ver onder het bod van Microsoft, waardoor Buffett een nog hoger rendement op het aandeel zal maken als toezichthouders akkoord gaan met de overname van de speluitgever. 

In de vier dagen na de bekendmaking van zijn positie in de Nu Holdings, steeg het aandeel van de Braziliaanse bank met maar liefst 36% tot $11,83. Buffett kocht de aandelen voor een gemiddelde prijs van $9,38 per aandeel. Inmiddels is het aandeel weer wat teruggezakt. 

Farmaceuten

Buffett verkocht juist Teva Pharmaceuticals, vier jaar na de eerste aankoop van de farmaceut. Ook werden posities in AbbVie en Bristol-Myers Squibb verder afgebouwd. Buffett kocht de aandelen voor het eerst in het derde kwartaal van 2020.

Verder ziet de beleggers inmiddels weinig opwaarts potentieel meer voor de aandelen Visa en Mastercard. De belangen in de twee betaalmaatschappijen werden eveneens deels verkocht.  

Zijn positie in de Amerikaanse oliereus Chevron bouwde hij juist uit en dat speelde hem flink in de kaart. De olieprijzen stegen dit jaar fors, mede als gevolg van de geopolitieke ontwikkelingen in Oekraïne. Het aandeel won dit jaar 38%. 

Check ook: 5 tips van Warren Buffetts rechterhand

Onverminderd positief blijft Buffett over zijn posities in Bank of America, Coca-Cola en American Express. De aandelen vormen nog steeds de hoeksteen van zijn portefeuille, mede vanwege het dividend dat de bedrijven uitkeren.  

Buffet staat bekend als een belegger die een lange tijd zijn posities aanhoudt. De meeste aandelen heeft hij jarenlang in de portefeuille. De aandelen Coca-Cola en American Express heeft hij zelfs al sinds 2001.

Populaire posities

De laatste tijd lijkt Buffett zijn strategie een beetje te hebben aangepast. Zo verkocht Berkshire onder meer Biogen en Merck, kort nadat hij deze aandelen had aangekocht.

In 2020 verkocht Berkshire in korte tijd zijn belangen in Pfizer en Barrick Gold, terwijl ook alle luchtvaartmaatschappijen uit de portefeuille gingen. Daarmee reageerde Buffett op de coronacrisis die de luchtvaart hard heeft geraakt.

De grootste positie heeft Buffett nog steeds in Apple. Het belang in de fabrikant van onder meer de iPhone en iPad bedroeg eind 2021 maar liefst $157,5 miljard. Het aandeel maakt hierdoor bijna de helft uit van de totale portefeuille van Berkshire. 

Andere grote posities zijn Kraft Heinz, Verizon, U.S. Bankcorp en Bank of New York Mellon

De beleggingsstrategie van Berkshire Hathaway is in de afgelopen decennia erg succesvol gebleken. Tussen 1965 en 2020 boekte Berkshire Hathaway een gemiddeld jaarlijks rendement op de beleggingsportefeuille van 20%, het dubbele van de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500, inclusief dividend.

Lees ook: 10 regels die Warren Buffett miljardair maakten

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Zo maak je je kind wegwijs op de beurs

Minderjarigen mogen nog niet beleggen. Toch is het verstandig om je kind... Lees verder ›