IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de grootste zorgen onder beleggers

Het beeld op de beurzen wereldwijd is wisselvallig. Erg optimistisch zijn beleggers momenteel niet. De AEX-index staat dit jaar al ruim 11% lager. Wat houdt beleggers bezig? Broker eToro deed er onderzoek naar. 

Daaruit blijkt dat er steeds meer beleggers zijn die zich zorgen maken over internationale conflicten. Circa 58% van de ondervraagden in Nederland gaf dit aan als punt van zorg, tegen slechts 33% in het vierde kwartaal van 2021.

Driedubbele klap

De grote toename valt vooral toe te schrijven aan de Russische invasie van Oekraïne, die eind februari begon. “De invasie heeft voor schokgolven gezorgd op de wereldwijde financiële markten”, aldus eToro.

Check ook: Beleggen in tijden van inflatie

Maar beleggers zien meer risico’s. Zo noemt 42% van de ondervraagde beleggers de stand van de economie als reden om terughoudend te zijn, gevolgd door de invloed van inflatie op hun investeringen (38%).

“De oorlog in Oekraïne is een driedubbele klap voor beleggers – een giftige combinatie van grotere marktonzekerheid, hogere inflatie door stijgende grondstoffenprijzen en lagere economische groei door internationale sancties”, aldus marktanalist Jean-Paul van Oudheusden van eToro. 

Inflatiezorgen

Eerder deze maand werd bekend dat het gemiddelde prijspeil in Nederland in maart circa 12% hoger lag dan in dezelfde maand een jaar eerder. Een vergelijkbaar niveau werd voor het laatst gemeten in de jaren 70.

Check ook: Een buffer voor tegenslagen: hoeveel heb ik nodig?

Ook in de rest van Europa en in mindere mate de Verenigde Staten loopt de inflatie fors op. Dit heeft mede te maken met verstoringen in de aanvoerketen en hoogopgelopen energieprijzen, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Door de gestegen inflatie is er een angst dat consumenten een hand op de knip houden, hetgeen bedrijven direct raakt.

Rentestijgingen

Om de inflatie te temmen is de Amerikaanse centrale bank al gestart met het verhogen van de rentes en de verwachting is dat de Europese Centrale Bank hier binnenkort ook mee start.

Circa 18% van de ondervraagde beleggers maakt zich zorgen om de rentestijgingen, aldus eToro. Hogere rentes zullen vooral een negatieve impact hebben op groeiaandelen, waaronder techbedrijven, die tegen hogere rentekosten aankijken als zij leningen afsluiten voor investeringen. En het zijn juist de techaandelen die een zware weging hebben in de AEX. 

Hoewel het volgens eToro voor elke belegger moeilijk is om te anticiperen op de toenemende volatiliteit, blijft de meerderheid van de Nederlandse respondenten vertrouwen hebben in de eigen portefeuille (89%), waarbij 41% aangeeft zijn posities te herzien vanwege deze risico's, tegenover 59% die vasthoudt aan zijn posities.

Meer dan de helft van de respondenten (64%) is van plan om in de komende 12 maanden consequent hetzelfde bedrag te beleggen.   

Fundamentele plaatje solide 

“De geschiedenis leert ons dat geopolitiek vaak geen langdurige impact heeft op de wereldmarkten. De fundamentele factoren blijven voor grote, beursgenoteerde bedrijven solide, met stijgende bedrijfswinsten, economieën die heropenen na de pandemie, waarderingen van bedrijfsaandelen die nu goedkoper zijn, en markten die al hebben ingeprijsd dat centrale banken de rentes aanzienlijk zullen verhogen”, aldus Van Oudheusden.    

Volgens de analist zien beleggers kansen in schone technologie, digitale transformatie, cryptoassets en digitale betalingen, naast robotisering en automatisering.

Lees ook: Stresstest voor beleggers: 8 valkuilen waar je verre van wilt blijven

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

ETF’s die één aandeel volgen: goed idee of een hype?

Met de indextrackers ga je superlong of -short op aandelen als Nike of T... Lees verder ›