IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bespaar je echt door stekkers uit het stopcontact te trekken?

Sommige apparaten verbruiken ook energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan. Dit heet sluipverbruik. Maar gaat het echt om een grote energiebesparing als je de stekkers uit het stopcontact trekt? Hoeveel levert je dit daadwerkelijk op? 

Er zijn veel instanties die stellen dat je zowel stroom als geld kunt besparen door de stekker uit het stopcontact te trekken.

Nieuwe versus oude apparaten

Voor nieuwe apparaten valt af te vragen of dit daadwerkelijk zo is. In de Europese Unie gelden namelijk regels voor de hoeveelheid energie die een apparaat mag verbruiken in de stand-bymodus of uitstand.

Lees ook: 3 manieren om te beleggen in duurzame energie

Het sluipverbruik zou bij nieuwere apparaten dus mee moeten vallen, maar kan mogelijk bij oude apparaten nog wel hoog zijn.

Er blijven dan nog veel apparaten over die nog steeds energie verbruiken in de stand-bymodus. Denk aan computers in de slaapmodus, opladers (ook zonder dat ze iets opladen), maar ook slimme apparaten als koelkasten of wasmachines die altijd verbonden zijn met het internet. 

Besparing van €100 per jaar

Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie maken apparaten in de stand-bystand gemiddeld 5% tot 10% uit van het totale energieverbruik in huis.

In Europa ligt dit percentage vermoedelijk iets lager, maar door stekkers uit het stopcontact te halen kan een gemiddeld huishouden desondanks al snel tot €100 per jaar besparen, zo becijfert Milieu Centraal.

Door de flink opgelopen energieprijzen in de afgelopen tijd, ligt de besparing vermoedelijk nog wat hoger.

Lees ook: Eindelijk zon! 7 slimme tips om extra geld te besparen

Hoeveel je kunt besparen hangt natuurlijk af van hoeveel apparaten je dagelijks gebruikt. En ook hoe intensief je ze gebruikt. Zo verbruikt een plasmatelevisie van 40-inch bijvoorbeeld 4 watt in de stand-bymodus.

De Universiteit van Colorado berekende dat je tijdens de gehele levensduur van het apparaat 100 keer minder energie verbruikt als je de televisie uit het stopcontact zou halen. 

Beter voor het milieu

Het is ook beter voor het milieu om de stekkers uit het stopcontact te trekken. Alleen al in de VS zou er jaarlijks 44 miljoen metrische ton minder vervuiling van koolstofdioxide zijn, zo blijkt uit cijfers van The Natural Resources Defense Council (NRDC). 

Wat kun je zelf doen? 

De eerste stap is natuurlijk om alle apparaten uit het stopcontact te halen die je niet dagelijks gebruikt. Denk aan televisies die je in de slaapkamer of in de gastenkamer hebt staan of je oude radio in de schuur.

Je komt er wellicht ook achter hoeveel apparaten je eigenlijk in huis hebt die je niet (vaak) meer gebruikt, bijvoorbeeld oude mediaspelers of lampen die mooi staan in de woonkamer, maar die je niet zo vaak aan hebt. 

Het kan een vervelend klusje zijn om iedere keer alle stekkers uit het stopcontact te trekken. Je kunt overwegen om meerdere apparaten aan één stekkerblok te koppelen, waardoor je enkel het knopje op het stekkerblok hoeft uit te zetten om direct alle apparaten van het stroom te halen. 

In dit artikel geven we nog wat andere slimme tips om de kosten op je energierekening te verlagen. 

Check ook: Energierekening explodeert: dit zijn de 10 grootste energievreters thuis

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›