IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waar kun je betalen met bitcoins?

Bitcoins worden in Nederland niet gezien als wettig betaalmiddel, maar dat wil niet zeggen dat je er helemaal niet mee kunt betalen. Er zijn namelijk diverse platforms die bitcoins wél accepteren. Welke zijn dat? 

Thuisbezorgd

Wil je een maaltijd bestellen bij Thuisbezorgd.nl, dan kun je sinds 2013 je bestellingen afrekenen in bitcoins.

Bij het afrekenen kun je voor deze betaaloptie kiezen. Hierna betaal je met je bitcoin wallet-app door de QR-code te scannen en het bedrag in te vullen. Bestellingen lopen via de Amerikaanse betaaldienst Bitpay.

Webwinkels

Eigenlijk kun je bij heel veel webwinkels terecht met bitcoins, waaronder Amazon, Bol.com en Mediamarkt. Alleen lopen de betalingen niet direct via deze winkels. Je koopt via een tussenpartij een cadeaubon die je afrekent in bitcoins.

Lees ook: Belasting ontduiken met cryptomunten? Fiscus heeft je in het vizier

Een goed platform hiervoor is Bitrefill. Het tegoed op de cadeaubon wordt opgeslagen in euro’s en die euro’s kun je vervolgens besteden bij veel Nederlandse webwinkels.

Je kunt naast bitcoins ook betalen met Ethereum, Litecoin en Dogecoin. Een nadeel zijn de servicekosten van 2% tot 3% van het aankoopbedrag. 

Fysieke winkels

In de meeste winkels in Nederland kun je niet betalen met cryptomunten, maar er zijn wel degelijk kleinere winkels die digitale munten accepteren als betaalmiddel. Welke dat zijn, kun je opzoeken op coinmap.org.

Zoek op de wereldkaart bijvoorbeeld naar een stad in Nederland en je vindt allerlei plekken waar je kunt betalen met bitcoins. Deze plekken lopen uiteen van cafés en hotels tot fietsenzaken en natuurwinkels.

Check ook: Bitcoin of ethereum: wat is de beste munt om te kopen?

Vooral Arnhem blijkt een hotspot voor cryptoliefhebbers. In deze stad kun je op maar liefst 188 plekken betalen met digitaal geld.   

Mogelijkheden nog beperkt

Al met al kun je dus op heel wat plekken terecht met je cryptomunten, maar dit zijn vooralsnog relatief kleine winkels of cafés.

Dat is geen verrassing: de bitcoinkoers is nog steeds erg bewegelijk, waardoor je kopje koffie in luttele seconden een stuk duurder (of juist goedkoper) kan worden.

Wil je bij de bekende webwinkels als Bol.com of Amazon betalen met bitcoins, dan kan dat alleen indirect door bij een tussenpartij een cadeaubon te kopen.

... maar wat brengt de toekomst?

Het is onduidelijk wat de toekomst brengt. Vorig jaar waren er geruchten dat Amazon serieus kijkt naar het accepteren van cryptomunten als betaalmiddel, maar daar is het tot dusver niet van gekomen.

Ook Tesla-topman Elon Musk experimenteerde al met het accepteren van bitcoins, waardoor het even mogelijk werd om een Tesla te kopen met de digitale munt. Ook dit bleek uiteindelijk niet langer meer haalbaar.  

Lees ook: ABN Amro: Bitcoin ongeschikt als betaalmiddel

Reacties

Er is nog niet gereageerd.