IEXGeld

Dossiers

Profiel

Met deze inflatie is de waarde van je spaarpot na 10 jaar gehalveerd

De prijzen van consumentenproducten en -diensten lagen in februari 6,2% hoger dan een jaar eerder, zo heeft het CBS becijferd. Dat is iets lager dan de 6,4% die in januari werd gemeten, maar het lijkt stilte voor de storm.

Of je nu gaat tanken, boodschappen doet of de energierekening betaalt, aan alles is te merken dat de prijzen over een brede linie omhoog schieten. Tot medio 2021 bleven de prijsstijgingen beperkt, maar daarna nam de inflatie in rap tempo toe:

Dit komt door een combinatie van factoren, zoals verstoringen van de toeleveringsketens door corona, lockdowns, een sterk herstel van de vraag van consumenten na het opheffen van lockdowns en schaarste aan personeel.

Energierekening is de grootste boosdoener

De grootste boosdoeners zijn de prijzen voor elektriciteit, gas en stadsverwarming. Deze lagen vorige maand 77% hoger dan in februari 2021. Volgens het CBS bepalen de prijsstijgingen van energie op dit moment meer dan de helft van de huidige inflatie, zoals je ook kunt zien in de onderstaande grafiek.

Maar ook andere producten worden duurder. Zo lopen de prijzen van tv's op vanwege de prijsstijging van computerchips en werken de hogere prijzen van containertransport door in de prijs van veel producten die worden geïmporteerd.

Hier tegen afgezet valt de prijsstijging van voedingsmiddelen nog mee: deze bedroeg vorige maand 4,9% op jaarbasis. Maar dit cijfer loopt wel flink op: in januari stond de teller nog op 4,3%.

Ook voor meubelen en vloerbedekking moet je dieper in de buidel tasten. Deze prijzen lagen afgelopen maand 9,7% hoger dan een jaar eerder. In januari was dat nog 6,7%.

Oorlog in Oekraïne laat de inflatie nog verder oplopen

Zoals gezegd is de inflatie in februari wat gedaald ten opzichte van januari. Maar de kans is groot dat die dip slechts tijdelijk is, vanwege de oorlog in Oekraïne. De olie- en gasprijzen zijn sinds de Russische invasie explosief gestegen.

Ook de graanprijzen zitten in de lift, aangezien Oekraïne - als 'graanschuur van Europa' - veel graan naar Europa exporteert. En wist je dat Oekraïne ook een belangrijke leverancier is van zonnebloemolie, voermaïs voor vee en ingrediënten voor kunstmest?

Lees ook: Benzineprijs aan snelwegpomp is het hardst gestegen

Dit werkt op allerlei fronten door. Zo stijgen de transportkosten door hogere dieselprijzen - en daarmee de kosten voor producten die we kopen. Ook moeten we ons er volgens Rabobank op voorbereiden dat veel voedingsmiddelen duurder worden. Denk bijvoorbeeld aan brood, vlees, groenten en fruit (door hogere gasprijzen voor glastuinders en hogere kosten voor kunstmest).

Inflatie is de nekslag voor je spaargeld

Inflatie is alleen voelbaar door hogere prijzen: je merkt dat je in de supermarkt duurder uit bent dan voorheen of de energierekening gaat fors omhoog. Maar het heeft ook een impact op je spaargeld. Dit is echter een stuk minder zichtbaar: op je bankafschriften blijft het bedrag hetzelfde, maar je kunt van dat geld minder kopen.

Om je een idee te geven van het effect van de inflatie op je spaargeld: als je €1000 op je spaarrekening zet en de inflatie 6,2% blijft, is de waarde van je spaarpot na tien jaar geslonken tot €527. Bijna een halvering dus.

Heb je meer dan €50.651 spaargeld, dan gaat daar nog vermogensbelasting van af. En heb je meer dan een ton op de bank, dan moet je waarschijnlijk ook nog rente over je tegoed betalen. Dit kan behoorlijk in de papieren lopen. Stel je hebt €150.000 gespaard, dan raak je daar elk jaar circa €11.000 van kwijt door inflatie, negatieve rente en vermogensbelasting, uitgaand van de huidige tarieven.

Wat is de impact van inflatie op mijn geld? Handige tool!

Ben je benieuwd wat de inflatie met je geld doet? IEX Geld heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je snel kunt uitrekenen hoeveel je extra moet sparen om later dezelfde koopkracht te behouden als nu. Stel je hebt € 1.000 en je wil daar over tien jaar hetzelfde van kunnen kopen als nu, dan heb je bij de huidige inflatie in 2032 maar liefst €1.824,93 nodig.

Deze tool vind je hier.

Check ook: Wat merk jij van de inflatie? Bereken het hier

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›