IEXGeld

Dossiers

Profiel

Belasting ontduiken met cryptomunten? Fiscus heeft je in het vizier

Ben je in bezit van cryptomunten, dan moet je dat officieel opgeven bij de Belastingdienst. Maar niet iedereen doet dat. Sommigen vinden de belasting op digitale munten oneerlijk, terwijl anderen niet eens weten dat zij de munten moeten opgeven in hun belastingaangifte. Hoe je er ook tegenaan kijkt, zorg dat je je belastingaangiftes op orde hebt, want de fiscus heeft het gemunt op belastingontduikers, zo melden diverse media. 

De waarde van cryptomunten kan per dag flink verschillen, dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Daarom vinden sommige cryptobeleggers de belastingaangifte van cryptomunten ietwat oneerlijk. Je wordt namelijk belast op basis van je vermogen op 1 januari van elk nieuw jaar. Maar die waarde kan enkele maanden daarna al volledig zijn verdampt, terwijl je belasting over het originele bedrag betaalt.

Munten worden soms buiten de aangifte gehouden

Hoewel dit natuurlijk ook omgekeerd werkt, zijn sommige cryptobeleggers het daar niet mee eens en laten zij hun cryptobezittingen buiten hun aangiftes. 

In de afgelopen jaren kwamen zij daar wellicht nog mee weg. De fiscus heeft momenteel weinig zicht op het vermogen van cryptobezitters. Waar je spaargeld en beleggingen standaard al vooraf staan ingevuld, is dit bij digitale valuta niet het geval. Het opgeven van je munten gaat nu nog op basis van goed vertrouwen. 

Nieuwe regelgeving

Onder meer het FD en Trouw melden dat dit echter gaat veranderen. De Europese Unie werkt aan nieuwe regels die cryptobrokers verplichten de waarde van de portefeuilles van hun klanten door te geven aan de fiscus.

Lees ook: 5 voorspellingen over de toekomst van crypto

Het is echter nog niet duidelijk wanneer de nieuwe richtlijnen, die bekend staan als DAC8, worden ingevoerd. Dat kan nog wel even duren, waardoor de fiscus waarschijnlijk pas tegen 2024 daadwerkelijk inzicht heeft in je cryptoposities. 

Dit wil niet zeggen dat je je cryptomunten tot die tijd alsnog buiten je aangiftes kan houden. De fiscus kan namelijk tot vijf jaar terug vorderingen opleggen. Advocaten adviseren dan ook om je cryptovermogen netjes op te geven in je aangifte én om oude aangiftes te verbeteren.

Inkeerregeling is opgeheven

Voorheen kon je bij de Belastingdienst nog aangeven dat je niet wist dat je iets verkeerds had gedaan of dat je spijt had van het verkeerd invullen van je aangifte. Dit viel onder de zogenoemde inkeerregeling: je kreeg dan een lagere boete omdat je zelf had aangegeven dat je verkeerd zat.

Maar die regeling is opgeheven. 

Toch strafvermindering?

Toch levert volgens Woody Jansen de Lannoy van Jaeger Advocaten het verbeteren van oude aangiftes wel een grotere kans op strafvermindering op. “Daarom zeg ik: stap zelf naar voren”, aldus de advocaat tegenover Trouw.

“Wie zelf naar de fiscus stapt en zijn fouten opbiecht, heeft bij de afhandeling nog wel een streepje voor, zegt Jansen de Lannoy in een ander interview met het FD. “In veruit de meeste gevallen wordt een 'deal' gesloten met de Belastingdienst. In deze vaststellingsovereenkomst staat welke bedragen aan heffing, boete en rente moeten worden betaald over de jaren waarin de fiscus navordert.”

Waar moet je op letten bij de aangifte van cryptovaluta? Daar schreven wij al eerder een artikel over.

Check ook: Bitcoins en belastingaangifte, zo zit dat

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.