IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 voorspellingen over de toekomst van crypto

Beeld: iStock

Of het nu gaat over de wilde koersbewegingen, het milieuvervuilende aspect of de populariteit onder criminelen: er valt bijna iedere dag wel wat te schrijven over de cryptomarkt.

De industrie blijft in beweging en het is onmogelijk om te vertellen hoe de cryptomarkten er aan het einde van dit jaar bijliggen. Toch wagen diverse experts zich aan een voorspelling. Zo ziet de toekomst er in hun ogen uit. 

1. Crypto wordt omarmd door de massa

Hedgefondsmanagers en CEO's van grote bedrijven onderzoeken hoe cryptomunten een aanvulling kunnen zijn op hun activiteiten. Ze zetten stappen die bepalend zijn voor de manier waarop we dit jaar met digitaal geld omgaan.

Lees ook: Nederlanders beleggen slechts met kleine bedragen in crypto's

In de media lezen we nu nog veel over Tesla-CEO Elon Musk, mensen die plotsklaps miljonair zijn geworden en dure digitale kunst, maar er gebeurt onderliggend veel meer. “Er wordt nu nog gefocust op sensatienieuws, maar dit zal gaan veranderen”, aldus Denelle Dixon, CEO van Stellar Development Foundation tegenover techwebsite CNET. Volgens haar zal er meer aandacht komen voor de mogelijkheden om digitaal geld volledig te kunnen benutten.

2. NFT’s veranderen de wijze waarop we naar eigen bezit kijken

In 2021 zagen we een sterke opkomst van NFT of nonfungible token, een niet-inwisselbaar en onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. In dit certificaat staat een link naar een digitaal object, zoals een meme, digitaal kunstwerk of een tweet.

NFT’s zijn enorm populair in de kunstwereld, maar zullen uiteindelijk breder inzetbaar zijn. Je kunt nu al vastgoed in het Metaverse kopen of je muziek via NFT’s uitgeven.

Lees ook: Bitcoin of ethereum: wat is de beste munt om te kopen?

Maar waarom zou je de tokens ook niet gebruiken voor het kopen van concertkaartjes? Of bij het online inloggen op je favoriete videogame? “We zien nu al dat de tokens worden gebruikt voor concertkaartjes, softwarelicenties of lidmaatschappen”, aldus Alex Atallah, medeoprichter van OpenSea. 

3. Meer criminaliteit

Afgelopen jaar werden cryptomunten massaal ingezet om via ransomware miljoenen dollars te stelen. Transacties met digitale munten zijn moeilijk te volgen en kunnen in veel gevallen ook niet meer worden teruggedraaid. Ideaal voor criminelen.

Vooral decentrale financiering (DeFi) zal voor hen aantrekkelijk zijn, omdat er geen tussenpersoon is zoals een bank die toezicht houdt op een transactie. Criminelen zullen DeFi mogelijk gebruiken om geld wit te wassen, zo waarschuwen deskundigen. 

4. Opkomst van stablecoins

De waarde van de bitcoin en andere cryptomunten zijn erg bewegelijk. Je kunt er in korte tijd erg rijk mee worden, of juist alles verliezen. Dit maakt het erg ingewikkeld om munten zoals bitcoin als betaalmiddel te gebruiken. Je kopje koffie kan immers in een seconde 30% duurder worden.

Check ook: ABN Amro ziet in cryptomunten geen beleggingscase

In dit opzicht zijn stablecoins interessanter. Deze munten worden gekoppeld aan fiatgeld, bijvoorbeeld de dollar of euro, en zijn daarom een stuk makkelijker in te zetten als betaalmiddel. De verwachting is dat stablecoins steeds vaker als digitaal alternatief voor bestaande munten zullen dienen. 

5. Nieuwe regelgeving

Steeds meer beleidsmakers beseffen zich dat de cryptomarkt groter en belangrijker wordt, maar tegelijk begrijpen ze er nog weinig van. Het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat dit gaat veranderen en dat zal gepaard gaan met regelgeving voor digitale munten.

In december werden zes cryptobedrijven door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden opgeroepen om te praten over de toekomst met betrekking tot regelgeving. Denk aan onderwerpen als: moeten we aanbieders van stablecoins gaan zien als banken? En hoe gaan we digitale munten belasten?

Het zal een tijd duren voordat er een raamwerk is voor de cryptomarkt, maar het ligt voor de hand dat er op termijn (strenge) regels zullen komen. Want de cryptomarkt zal wel degelijk onderdeel blijven van onze toekomst.

Check ook: Cryptobeleggen als bescherming tegen inflatie?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Bieden crypto's bescherming tegen een aandelencrash?

Beleggers zijn altijd op zoek naar veilige havens waar ze tijdens een be... Lees verder ›