IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nibud: inflatie kan magere koopkrachtstijging teniet doen

We gaan er onder het nieuwe kabinet de komende jaren gemiddeld 0,5% op vooruit, zo heeft het Nibud becijferd. Maar als de huidige hoge inflatie aanhoudt, blijft er van die stijging maar weinig over.

Het Nibud heeft in opdracht van de Tweede Kamer het effect van de plannen in het coalitie-akkoord voor meer dan 100 voorbeeldhuishoudens doorgerekend.

Grote verschillen

Hieruit blijkt dat de voorstellen zeer wisselend uitpakken voor verschillende groepen.

De meeste werkenden in loondienst gaan er in 2025 licht in koopkracht op vooruit, omdat de verwachte loonstijging (8,6% tussen 2022 en 2025) iets hoger is dan de verwachte prijsstijging (7,8% in de komende drie jaar). De verschillen lopen uiteen van een koopkrachtverlies van 1,5% tot een stijging van 6 tot 7%.

Lees ook: We gaan er dit jaar gemiddeld €40 per maand op achteruit, volgens het Nibud

Ook de meeste mensen met een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering houden over de periode 2022-2025 per saldo meer over. In deze categorie zijn er groepen die er 2% op achteruit gaan, maar ook groepen die hun koopkracht met 5% zien stijgen.

De verschillen bij gepensioneerden zijn wat kleiner: deze lopen uiteen van een koopkrachtverlies van 2,5% tot een toename van 1,5%.

Hoe hoger het inkomen, hoe minder je erop vooruit gaat

De kabinetsplannen hebben een nivellerend effect. Doorgaans geldt: hoe hoger het inkomen, hoe kleiner de koopkrachtstijging. Dit wordt vooral veroorzaakt door het hogere afbouwpercentage van de arbeidskorting (een korting op de inkomstenbelasting voor werkenden) en - voor huiseigenaren - de verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek. Voor lage en middeninkomens gaat de arbeidskorting juist omhoog.

De meeste huishoudens met een minimumloon krijgen netto wat meer te besteden. Dat is vooral te danken aan de verhoging van het minimumloon. Alleenstaanden met een inkomen rond het minimumloon gaan er van alle voorbeeldhuishoudens het meest op vooruit: tussen de 5,5 en 7%.

Gepensioneerden en ZZP'ers gaan er het minst op vooruit

Over het algemeen zien gepensioneerden en zelfstandigen hun koopkracht het minst stijgen, en in bepaalde gevallen zelfs dalen, zo constateert het Nibud. Bij zelfstandigen hakt vooral de verlaging van de zelfstandigenaftrek er in. De compensatie door een verhoging van de arbeidskorting is te laag om dit effect teniet te doen.

Lees ook: Zo hard daalt de waarde van je spaargeld op dit moment

Alleenstaande ouders blijven wat achter op alleenstaanden zonder kinderen, door de verandering in de huurtoeslag en de achterblijvende indexatie van de kinderbijslag.

Zó pakt het nieuwe kabinetsbeleid voor jou uit

Wil je weten hoe de plannen voor jouw situatie uitpakken? Dat kun je checken in de doorrekening.

In de berekeningen zit wel één addertje onder het gras: de inflatie. Als deze hoog blijft, zal van de beperkte koopkrachtstijging maar weinig overblijven. In de doorrekening is het Nibud uitgegaan van een gemiddelde prijsstijging van 7,8% tussen 2022 en 2025. Dat komt neer op een jaarlijkse inflatie van 2,6%.

Inflatie is in januari opgelopen naar 6,4%

Het CBS maakte vandaag echter bekend dat de inflatie in januari al is opgelopen naar 6,4%. In december was dat nog 5,7%. Dit is vooral te wijten aan een hogere energienota en duurdere voedingsmiddelen.

Elektriciteit, gas en stadsverwarming was afgelopen maand bijna 90% duurder dan een jaar geleden. Zonder een stijging van de energierekening zou de inflatie in januari ruim 3 procentpunt lager uitpakken.

Voedingsmiddelen waren in januari 4,3% duurder dan een jaar eerder. In december was dit nog 2,6%. Vooral brood, kaas en kwark zijn fors in prijs gestegen. De prijsstijgingen van kleding en schoenen waren een stuk bescheidener: 3,5% op jaarbasis, tegen 5,3% in december.

Bij deze inflatie halveert de waarde van je spaarpot na tien jaar

Inflatie is alleen voelbaar door hogere prijzen: je merkt dat je in de supermarkt duurder uit bent dan voorheen of de energierekening gaat fors omhoog.

Maar het heeft ook een impact op je spaargeld. Dit is echter een stuk minder zichtbaar: op je afschriften blijft het bedrag hetzelfde, maar je kunt van dat bedrag minder kopen.

Om je een idee te geven van het effect van de inflatie op je spaargeld: als je €1000 op je spaarrekening zet en de inflatie 6,4% blijft, is de waarde van je spaarpot na tien jaar geslonken tot €516. Bijna een halvering dus.

Wat is de impact van inflatie op mijn geld? Handige tool!

Ben je benieuwd wat de inflatie met je geld doet? IEX Geld heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je snel kunt uitrekenen hoeveel je extra moet sparen om later dezelfde koopkracht te behouden als nu. Stel je hebt € 1.000 en je wil daar over tien jaar hetzelfde van kunnen kopen als nu, dan heb je bij de huidige inflatie in 2032 maar liefst €1.859,59 nodig.

Deze tool vind je hier.

Check ook: Wat merk jij van de inflatie? Bereken het hier

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›