IEXGeld

Dossiers

Profiel

De 10 beste aandelen voor 2022 volgens Barron's

Of 2022 net zo'n topjaar wordt voor beleggers als 2021 moeten we natuurlijk nog afwachten. Maar een goede aandelenselectie blijft hoe dan ook belangrijk, want de rendementsverschillen kunnen enorm groot zijn. De gerenommeerde beleggingssite Barron's heeft zoals elk jaar een lijstje gemaakt met tien favoriete aandelen. Hierop prijkt ditmaal een bekend Nederlands bedrijf.

Waarschijnlijk hadden niet veel beleggers verwacht dat 2021 zo’n topjaar zou worden. De AEX trok afgelopen jaar met ruim 27% aan, terwijl de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 zelfs 30% won.

Velen voorzagen dat waardeaandelen dit jaar zouden schitteren en de groeiaandelen voorbij zouden streven, na een decennium van underperformance. Maar ondanks een sterke start van het jaar, bleven de waardeaandelen toch vijf procentpunten achter op groei, op basis van de Russell 1000-index. 

Zal het beeld in 2022 anders zijn?

Lees ook: Hier liggen de beleggingskansen in 2022

Barron’s hield de aandelenmarkten tegen het licht en kwam tot een lijst met tien favorieten voor volgend jaar, waaronder een Nederlands bedrijf. Op Berkshir Hathaway na is de lijst compleet anders dan die voor 2021.

Wij lichten de beste vijf aandelen uit.

1. Amazon.com

Amazon.com heeft volgens de experts van Barron’s een uitstekende positie in twee grote markten. Zo heeft het een aandeel van 40% op de Amerikaanse e-commercemarkt en van 50% op de lucratieve cloudsector. In het afgelopen jaar bleef het aandeel echter wat achter.

Ondanks dat deskundigen het aandeel niet goedkoop vinden, zijn de vooruitzichten voor Amazon beter dan bij sectorgenoten. Analist Mark Mahaney van Evercore voorziet dat het internetbedrijf in de komende twee tot drie jaar de omzet met meer dan 20% per jaar kan laten groeien, terwijl ook de marges verder aantrekken. 

2. AT&T

Het aandeel AT&T koerste recentelijk nog op het laagste niveau in dertien jaar. Er ging in 2021 circa 18% van de koers af en het aandeel is nu erg goedkoop voor een telecom- en mediabedrijf.

Er zijn zorgen dat de concurrentie AT&T voorbijstreeft, maar analisten zijn van mening dat het bedrijf een stap vooruit zet door zijn WarnerMedia-activiteiten te combineren met Discovery. Het management hoopt zo beter te kunnen concurreren met streamingbedrijven als Netflix en Disney+.

De deal zal vermoedelijk halverwege 2022 worden afgerond en zorgt ervoor dat AT&T beduidend minder schulden op de balans heeft. Daarna kan het bedrijf zich richten op het verbeteren van de resultaten, nadat het jarenlang bezig is geweest met dure overnames. 

3. Berkshire Hathaway

Het investeringsbedrijf van Warren Buffett staat al enkele jaren in het lijstje met beste aandelen van Barron’s en ook dit jaar ontbreekt Berkshire Hathaway niet.

Zoals Buffett het zelf vijftien jaar geleden omschreef: Berkshire realiseert uit diverse stromen sterke winsten, heeft een sterke balans en handelt vanuit de beste belangen voor aandeelhouders. En dat is anno nu nog steeds het geval.

Check ook: 10 regels die Warren Buffett miljardair maakten

Hoewel Buffett weigert om een dividend uit te keren, is Berkshire wel gestart met het inkopen van eigen aandelen. Het aandeel Berkshire is volgens Barron’s nog steeds goedkoop en noteert onder de waarde van zijn belangen. Alleen het belang in Apple zou al 160 miljard dollar waard zijn. 

4. General Motors

Tesla zal vermoedelijk niet de enige winnaar zijn in de transitie naar elektrische voertuigen. Ook General Motors timmert flink aan de weg en is volgens Barron’s goed gepositioneerd ten opzichte van sectorgenoten en is ook nog eens tien keer goedkoper dan Tesla. 

Tegen 2030 moet de jaarlijkse omzet grofweg zijn verdubbeld tot 300 miljard dollar. Circa 90 miljard dollar zal dan uit de verkoop van elektrische voertuigen komen.

Beleggers zijn volgens Barron’s echter nog sceptisch en vragen zich af of General Motors daadwerkelijk een belangrijke speler zal worden in de transitie naar elektrische voertuigen en zijn ambitieuze doelen kan halen. Echter zijn veel van deze zorgen al ingeprijsd. 

5. Hertz

De vraag naar huurauto’s is in de afgelopen tijd flink toegenomen, nu de prijzen van auto’s als gevolg van de problemen in de aanvoerketen flink zijn gestegen. Hertz heeft samen met Avis en Enterprise circa 95% van de Amerikaanse markt in handen en timmeren aan de weg na jaren van tegenvallende cijfers.  

Analisten van Jefferies zijn te spreken over de prijskracht van Hertz en het bedrijf is volgens hen in een “perfecte conditie” voor 2022. Verder wezen zij op de sterke afbouw van schulden en winstgevende initiatieven, waaronder de aanschaf van 100.000 Tesla’s tegen 2022. 

De rest van de top tien ziet er als volgt uit:

6. IBM

In 2022 zal IBM een belangrijke ommekeer kunnen maken, zo verwacht Barron’s, en de verwachtingen zijn flink verbeterd. 

7. Johnson & Johnson

De farmaceut stoot momenteel zijn consumententak af om zich volledig te kunnen richten op de ontwikkeling van zijn medicijnen. Er zitten diverse veelbelovende medicijnen in de pijplijn, aldus Barron’s.

8. Nordstrom

Nordstrom, een Amerikaanse keten van luxe warenhuizen, haalt inmiddels een groot deel van de omzet uit online en wordt gewaardeerd tegen tien keer de voorziene winst in 2022. Daarmee is het aandeel erg goedkoop ten opzichte van sectorgenoten. 

9. Royal Dutch Shell

De tekorten op de olie- en gasmarkt kunnen volgens Barron’s nog wel even aanhouden, waardoor de prijzen ook jarenlang hoog blijven. Daarvan profiteert Shell als eerste.

Ook is de Brits-Nederlandse energiereus goedkoop ten opzichte van Amerikaanse sectorgenoten als Exxon Mobil en Chevron. 

10. Visa

Visa blijft een van de grote spelers op het gebied van betalingen en verwerkte in het afgelopen fiscale jaar, dat eindigde in september, meer dan 13 biljoen dollar aan transacties.

Het aandeel is sinds het toppunt in juli met 15% gedaald en dat biedt volgens Barron’s een mooi instapmoment.  

Lees ook: 30 kooptips van beleggingsexperts om het nieuwe jaar mee te beginnen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

4 manieren om een waardeloze belegger te worden

Als je niet weet hoe je je doelen moet bereiken, is het soms handig te b... Lees verder ›