IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze 5 boeken zou iedere belegger moeten lezen

Er zijn honderden goede boeken over beleggen op de markt, maar niet elk boek leent zich goed voor beginnende beleggers. MarketWatch selecteerde onlangs vijf werken die eigenlijk in de boekenkast van elke belegger zouden moeten liggen, ongeacht het niveau.

De naderende feestdagen zijn een mooi moment om onderuit gezakt te zitten met een goed boek. Wie het nuttige met het aangename wil verenigen, kan zijn toevlucht zoeken tot beleggersboeken. De Amerikaanse beleggingssite MarketWatch zette er onlangs vijf op een rij.

1. 'The Little Book of Common Sense Investing' van John Bogle

'Bijbel voor indexbeleggen'. Zo wordt The Little Book of Common Sense Investing van beursveteraan John Bogle ook wel genoemd. In dit boek beschrijft Bogle hoe je op een eenvoudige, slimme en voordelige manier je vermogen kunt laten aangroeien, door te beleggen in indexfondsen (ETF's). Hij adviseert hierbij de zogeheten buy & hold-strategie, waarbij je een ETF koopt en vervolgens op de plank legt en zijn werk laat doen.

Lees ook: Zes beleggingsboeken die je moet lezen tijdens je vakantie

Deze strategie is ook koren op de molen van die andere beurslegende: Warren Buffett. Hij is dan ook gecharmeerd van het werk van Bogle. Dit boek is ook verkrijgbaar bij Bol.com, maar helaas niet in het Nederlands vertaald.

2. 'Winning the Loser's Game' door Charles D. Ellis

Ellis was een leerling van John Bogle. Hij zat in de Raad van Bestuur van Vanguard, waarvan Bogle de oprichter is. Van zijn boek ‘Winning the Loser’s Game’ is ondertussen de achtste editie verschenen. De eerste druk dateert van 1985. Daarin beargumenteert Ellis het belang van lage kosten van indexfondsen.

Het is schier onmogelijk voor particuliere beleggers om de markt te verslaan, maar niet getreurd, zelfs professionals kunnen dat niet. Middelmatige indexfondsen doen het nog altijd beter dan zo’n 75% van alle beleggingsfondsen. En beleggers worden uiteindelijk winnaars door niet te verliezen, zo redeneert Ellis.

Ook dit boek is in Nederland goed verkrijgbaar, maar alleen in de Engelstalige versie.

3. en 4. 'Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds' van Charles Mackay en 'Manias, Panics and Crashes' van Charles P. Kindleberger

De boeken van Mackay en Kindleberger gelden als ware beleggingsklassieker. Beide boeken vertellen het verhaal van enkele van de grootste zeepbellen in de financiële markten ooit. Het leert lessen uit de Tulpenmanie en de South Sea Bubble (waaraan Sir Isaac Newton bijna te gronde ging), tot aan de beurskrach van 1929 en daarna.

Mackay's boek is historisch van opzet, terwijl Kindleberger meer analytisch is. Kindleberger legt uit hoe crises ontstaan, naarmate de kredietverlening versoepelt en de speculatie toeneemt.

De anekdotes in beide boeken kunnen als waarschuwing dienen voor de huidige excessen in de markten, meent MarketWatch. Maar of de mensheid leert van de geschiedenis, valt nog te bezien.

5. 'De psychologie van geld’ door Morgan Housel

MarketWatch tipt ook een boek over geldzaken in brede zin. Dit boek van Morgan Housel, columnist van The Wall Street Journal, is ook in het Nederlands vertaald en verkrijgbaar als 'De psychologie van geld'. Housel deelt in dit werk korte verhalen met tijdloze lessen over rijkdom, hebzucht en geluk.

Hij toont aan dat belangrijke financiële beslissingen niet worden genomen op basis van ratio, maar emotie.  Volgens Housel is de manier waarop je over geld denkt net zo belangrijk als wat je ermee doet. Dom geluk is een belangrijke factor in het succes van mensen. De lange termijn maakt het grootste verschil, en daarom is vroeg beginnen met je financiële planning cruciaal.

Toegift: 'De intelligente belegger' door Benjamin Graham

Tot besluit nog een boek dat niet door MarketWatch is getipt, maar evenmin zou misstaan in de boekenkast van beleggers: 'De intelligente belegger'.

Het is in 1949 geschreven door de bekende Amerikaanse econoom en en vermogensbeheerder Benjamin Graham, grondlegger van waardebeleggen. Dit boek geldt als een klassieker en is door Buffett uitgeroepen tot het beste boek over beleggen dat ooit is geschreven.

Check ook: Deze 10 beleggingsfilms móet je gezien hebben

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›