IEXGeld

Dossiers

Profiel

Regeerakkoord: dit zijn de gevolgen voor jouw portemonnee

Afschaffen van de 'jubelton', vermogensbelasting over het daadwerkelijke rendement, afschaffen leenstelsel... Veel plannen van het nieuwe kabinet hebben een impact op onze portemonnee. We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

Het heeft een tijd geduurd, maar deze week zijn de VVD, D66, CDA en Christen Unie het eindelijk eens geworden over de plannen voor de komende vier jaar. Wat ga je er financieel van merken?

Je belastingaangifte

- Het is spaarders als jarenlang een doorn in het oog: dat vermogensbelasting (box 3) wordt geheven over een fictief rendement, in plaats van het daadwerkelijk gerealiseerde rendement. Aangezien het rendement waarmee de fiscus rekent een stuk hoger is dan de spaarrente betalen spaarders dus feitelijk belasting over een vermogensgroei die er niet is.

Dit systeem gaat de komende kabinetsperiode op de schop, al moeten we nog wel even geduld hebben: pas in 2025 zijn de systemen van de Belastingdienst er klaar voor.

Check ook: Zo hard daalt de waarde van je spaargeld op dit moment

- Voor woningverhuurders wordt wel in 2023 alvast de zogeheten leegwaarderatio afgeschaft, waardoor de belasting van het rendement op verhuurd vastgoed in box 3 wat meer zal aansluiten bij de realiteit.

- Goed nieuws voor spaarders en beleggers is wel dat de vrijstelling voor de vermogensbelasting omhoog gaat naar €80.000. Dat is nu nog €50.000.

- De eenmalig verhoogde vrijstelling van de schenkbelasting van €105.302 - ook wel jubelton genoemd - voor een eigen woning wordt afgeschaft.

- Ook gaat in 2023 de stekker uit een andere gunstige fiscale regeling: de middelingsregeling. Van deze regeling kun je nu nog profiteren als je wisselende inkomsten hebt, omdat je bijvoorbeeld bent ontslagen, minder of juist meer bent gaan werken, een ontslagvergoeding hebt gekregen of als ZZP-er een wisselende omzet hebt gedraaid. Door de Belastingdienst te vragen om je inkomen van drie aaneengesloten jaren op te tellen en door drie te delen, kun je soms flink belasting betalen. Maar die optie wordt dus afgeschaft.

- Ook de ingewikkelde fiscale kerstboom vol toeslagen wordt afgetuigd. Daarnaast moet het belastingstelsel sowieso worden vereenvoudigd en hervormd. Hiertoe zet het kabinet de komende vier jaar de eerste stappen.

- Ouderen kunnen een hogere ouderenkorting tegemoet zien, waardoor ze netto wat meer te besteden hebben.

- Tot slot komt er een lastenverlichting van €3 miljard, waar vooral lage- en middeninkomens, werkenden en gezinnen van moeten profiteren.

Je huis

- Om het nijpende woningtekort aan te pakken, wil het nieuwe kabinet de woningbouw versnellen tot circa 100.000 woningen per jaar. Minimaal twee derde van de huizen moeten betaalbare huurwoningen worden en koopwoningen tot aan de grens van de Nationale Hypotheekgarantie (nu €325.000, in 2022 € 355.000).

Er komt speciale aandacht voor de bouw van huizen voor starters, senioren en middeninkomens. Ook komt er meer ruimte voor alternatieve woonvormen en coöperatieve woonprojecten die door bewoners zelf worden ontwikkeld.

- Ben je starter op de woningmarkt en tors je een studieschuld met je mee, dan wordt het lastiger om een hoge hypotheek te krijgen: bij het aanvragen van een hypotheek wordt de actuele stand van de studieschuld bepalend.

Lees ook: Wat zijn de gevolgen van een verzwegen studieschuld voor de hypotheek?

- Het kabinet wil het voor ouderen makkelijker maken om een deel van de waarde van hun huis op te nemen.

- De zogeheten ‘loan-to-value’ (de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de woningwaarde) wordt niet aangescherpt.

- Zoals gezegd wordt de verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning ('jubelton') afgeschaft.

- De overdrachtsbelasting voor woningbeleggers gaat verder omhoog, van 8% naar 9%. Dit betreft huizen waar de eigenaar niet zelf in gaat wonen, om deze bijvoorbeeld te verhuren.

- De sociale huur voor mensen met een lager inkomen gaat omlaag, maar de huur voor mensen met een hoger inkomen gaat stapsgewijs omhoog tot een marktconform niveau.

- Middenhuurwoningen krijgen een vorm van huurprijsbescherming.

Je gezondheidszorg

- Voor veel Nederlanders slaat het eigen risico van €385 een behoorlijke krater in de bankrekening, als dat bedrag in één keer moet worden opgehoest. Het kabinet wil het straks mogelijk maken om steeds per behandeling een eigen bijdrage te betalen, tot het maximum van €385.

- Ook wil de nieuwe regering de stapeling van eigen bijdragen tegengaan, door bijvoorbeeld de eigen betalingen bij het
geneesmiddelenvergoedingssysteem te maximeren.

Je auto

- Automobilisten ontkomen er niet aan: elektrisch rijden. Uiterlijk in 2030 moeten alle nieuwe auto's emissieloos zijn. Vanaf dat moment moet je voortaan betalen voor het gebruik van je auto. Dit gebeurt via de motorrijtuigenbelasting, warvan het tarief afhangt van het aantal kilometers dat je per jaar hebt gereden.

Zowel gebruikers van een elektrische als een benzine- of dieselauto moeten dan gaan meebetalen aan het gebruik van de weg.

Je vakantie

- De belasting op vliegtickets gaat omhoog. Een deel van de opbrengst wordt gebruikt om de luchtvaart te verduurzamen.

Je studie

- Vanaf studiejaar 2023/2024 komt de basisbeurs weer terug voor alle studenten, plus een inkomensafhankelijke aanvullende beurs. Dat betekent het einde van het leenstelsel. De OV-studentenkaart blijft bestaan.

- Studenten die onder het leenstelsel vielen, worden deels gecompenseerd. Zij mogen kiezen tussen korting op hun studieschuld of een studievoucher.

Je bedrijf als ZZP-er

- Er komt een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zelfstandigen.

- De zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2023 met stappen van €650 verlaagd tot €1200 in 2030. Ter compensatie gaat de arbeidskorting (een belastingkorting) omhoog.

Je baan

- Om werken lonender te maken, wordt er een wettelijk minimumuurloon ingevoerd op basis van een 36-urige werkweek. Daarnaast gaat het minimumloon stapsgewijs omhoog met 7,5%. De koppeling met de uitkeringen blijft in stand.

- Om permanente scholing van werknemers te bevorderen, komen er leerrechten.

- De vergoeding voor kinderopvang voor werkende ouders gaat stapsgewijs omhoog tot 95%.

- Verder wordt het betaald ouderschapsverlof uitgebreid naar 70%.

Je boodschappen

- De belasting op suikerhoudende dranken gaat omhoog. Ook overweegt het kabinet op termijn een suikertaks en verlaging van de BTW op groente en fruit naar 0%.

- Verder gaan de accijnzen op tabak in twee stappen fors omhoog, naar ongeveer €10 per pakje.

De complete tekst van het Regeerakkoord vind je hier. De doorrekening kun je hier lezen.

Check ook: 8 geldzaken die je nog vóór 2022 moet regelen

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit moet je weten over de nieuwste bespaartrend op TikTok

Cash stuffing of de 100-envelope challenge wordt de nieuwste bepaartrend... Lees verder ›