IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nederlanders beleggen slechts met kleine bedragen in crypto's

Veruit de meeste Nederlanders die in crypto's beleggen, doen dat met relatief kleine bedragen. Een kleine meerderheid zegt vooral een gokje te willen wagen, maar er zijn ook 100.000 beleggers die zich eigenlijk geen extreme koersdalingen kunnen permitteren. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van de AFM.

Ongeveer 8% van de Nederlanders belegt in cryptomunten. Dat komt neer op circa 1,2 miljoen mensen.

Crypto's populairder onder mannen en jongeren

Crypto's zijn meer in trek bij mannen (12% van hen belegt erin) dan bij vrouwen (5%).

Ook leeftijd speelt een rol in de populariteit van deze belegging. 16% van de 18- tot 34-jarigen belegt erin. Bij de groep tussen 35 en 44 jaar is dat 13%, bij de consumenten tussen 45 en 54 jaar 9% en bij 55-plussers nog maar 3%.

Bitcoin en ethereum zijn het meest geliefd

Iets meer dan de helft (51%) van de cryptobezitters geeft aan dat zij naast hun crypto’s ook in traditionele beleggingen zitten, zoals aandelen, beleggingsfondsen en obligaties.

Check ook: Bitcoin of ethereum: wat is de beste munt om te kopen?

Bitcoin en ethereum zijn de meest populaire cryptomunten. Maar liefst tweederde van de cryptobeleggers bezit bitcoins en de helft ethereum.

Een op de vijf geïnterviewden bezit andere cryptomunten dan de namen die op het lijstje staan dat aan hen is voorgelegd. Vooral verge, veChain en polkadot werden vaak genoemd.

Bekenden spelen een grote rol in de keuze voor crypto's

De onderzoekers waren ook benieuwd hoe de cryptobeleggers tot de keuze voor deze munten zijn gekomen. Vrienden, familie en andere bekenden blijken een grote invloed te hebben; vooral onder de cryptobezitters die daarnaast niet beleggen. Bij de beleggers speelt vooral de achterliggende technologie een rol.

De koersontwikkeling is bij een op de drie geïnterviewden van invloed bij het selectieproces.


Beleggen doen we met kleine bedragen

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat er relatief kleine bedragen omgaan in de cryptobeleggingen. Twee derde van de cryptobeleggers heeft er minder dan €2500 in gestoken. 43% handelt zelfs met minder dan €500.

Slechts 14% heeft €5.000 of meer in crypto's geïnvesteerd en slechts 8% €10.000 of meer.

Vooral cryptobezitters die daarnaast niet beleggen houden het bescheiden. 56% van hen heeft minder dan €500 geïnvesteerd in crypto’s, tegen 31% van de cryptobezitters met andere beleggingen.

Lees ook: Via een ETN beleggen in crypto's: slim alternatief?

Ook hierbij komt leeftijd om de hoek kijken. Jongeren tot 35 jaar en 55-plussers investeren lagere bedragen in cryptomunten dan beleggers van middelbare leeftijd. De onderzoekers denken dat dit komt omdat jongeren minder geld te besteden hebben en ouderen misschien minder vertrouwen hebben in crypto's of liever in andere beleggingscategorieën beleggen.

... en vooral om een gokje te wagen

Meer dan de helft van de cryptobeleggers doet dit vooral om een gokje te wagen. Bij 42% speelt (ook) de lage spaarrente een rol. Slechts 21% belegt in crypto's met de verwachting snel winst te maken.

Opvallend is verder dat de cryptobezitters die daarnaast nog in andere zaken beleggers vaker dan de rest in crypto's investeren omdat ze in de achterliggende technologie geloven.
Bij 12% van de cryptobeleggers pakt een crash van de markt desastreus uit

De koersen van veel cryptomunten zijn nogal grillig. De AFM was dan ook benieuwd hoe groot de schade voor beleggers zou zijn bij een totale ineenstorting van de markt. Mochten nog maar 10% van de waarde overblijven, dan zegt driekwart van de cryptobezitters hierdoor niet in financiële problemen van betekenis te komen. Dat strookt met het motief om slechts een gokje te wagen.

Lees ook: ABN Amro: Bitcoin ongeschikt als betaalmiddel

Voor 12% van de cryptobeleggers zou dit wèl desastreus uitpakken: zij verwachten deze klap alleen 'met passen en meten' te kunnen opvangen. Dit gaat om ongeveer 100.000 Nederlanders.

Vooral als er grotere bedragen in omgaan leidt een grote koersval tot slapeloze nachten. 31% van de cryptobezitters die €5.000 of meer in crypto’s heeft geïnvesteerd verwacht grote financiële problemen als de cryptomarkt crasht. Onder de cryptobezitters met een portefeuille van €500 tot €5.000 is dat een stuk lager: 12%.

AFM waarschuwt voor de risico's van cryptobeleggingen

AFM waarschuwt er in een toelichting op het onderzoek voor dat cryptomunten lastig zijn te doorgronden en kwetsbaar zijn voor misleiding, oplichting en manipulatie. Volgens de waakhond is de waarde van crypto's vooral gebaseerd op speculatie, waardoor koersen sterk kunnen schommelen.

Een andere hindernis voor cryptobeleggers is dat de markt niet is gereguleerd, zoals bij aandelen wèl het geval is. In 2024 komt daar overigens verandering in. Dan wordt de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) van kracht, waardoor een deel van de cryptomarkt onder toezicht komt. MiCAR moet bepaalde uitgiften van tokens en cryptodienstverlening regelen.

Gezien de risico's adviseert de AFM beleggers om geen geld in crypto’s te stoppen dat op korte of langere termijn nodig is.

Lees ook: Cryptobeleggen als bescherming tegen inflatie? 

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Crypto-portefeuille opbouwen? 7 tips om te spreiden

Ook bij beleggen in crypto’s is een goede spreiding een must, om de risi... Lees verder ›