IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waar gaat het heen met de olieprijs?

In de afgelopen maanden is de olieprijs flink gestegen. Het aanbod is beperkt, terwijl de vraag hoog blijft. Energieaandelen hebben flink geprofiteerd van de opleving in de olieprijs, maar voor hoelang blijven de prijzen zo hoog? 

Fondsbeheerder Shinwoo Kim van T. Rowe Price verwacht dat de olieprijzen in het aankomende kwartaal of de komende twee maanden verder zullen stijgen. “Hoewel de WTI-olieprijs gestegen is tot een niveau dat voldoende zou moeten zijn om het aanbod aan te zwengelen en de markt in evenwicht te brengen, hebben de energieproducenten meer tijd nodig om hun afgebouwde productie weer op te voeren en personeel in dienst te nemen na twee instortingen van de olieprijs in de afgelopen vijf jaar”, aldus de fondsbeheerder.

Ook de huidige hoge gasprijzen ziet Kim als aanjager van de olieprijs op korte termijn.

Normalisering in 2022

Ondanks de positieve vooruitzichten op korte termijn, blijft hij ervan overtuigd dat grondstoffen nog altijd in een bearmarkt zitten.

Zelfs bij een wereldwijd economisch herstel acht hij het onwaarschijnlijk dat de hogere olieprijzen op langere termij zullen aanhouden. Kim voorziet volgend jaar dan ook een normalisering van de prijzen.  

Lees ook: Moet ik mijn energieprijs vastzetten?

De fundamentele factoren zijn volgens hem niet krachtig genoeg om een langdurige opwaartse oliemarkt te ondersteunen. Zo zijn de hoge gasprijzen niet het gevolg van een structurele verandering op deze grondstoffenmarkt. Naarmate de vraag naar verwarming in de lente afneemt en de tijdelijke factoren die de aardgasmarkt krapper hebben gemaakt, beginnen af te zwakken, verwacht hij dat de voorraadniveaus zich zullen herstellen en de prijzen normaliseren. Hierdoor zal de aantrekkingskracht van ruwe aardolie als vervangingsbrandstof afnemen.

“Komende winter kunnen de energieprijzen nog hoog blijven, maar stijgingen zoals we de afgelopen maanden gezien hebben zijn minder waarschijnlijk”, zo zien ook analisten van Van Lanschot Kempen. Zij zagen de gasprijzen in Europa al flink dalen nadat Rusland aankondigde meer gas te gaan leveren en het tempo van de olieprijsstijgingen is ook wat afgenomen.

Krapte neemt af

De olieprijzen koersen momenteel nipt onder de $75, na een flinke dip op vrijdag. Econoom Mohamed El-Erian verwacht niet dat de olieprijs spoedig naar de $100 per vat zal gaan.

Check ook: Energienota gaat fors omhoog: 7 slimme tips om kosten te besparen

"Als je alleen naar de aanbodzijde kijkt, zou het kunnen, omdat er sprake is van onderinvesteringen in de sector. Maar als je kijkt naar de vraagkant, dan is het plaatje heel onzeker. De vraag is nu robuust, maar hoe is dat over zes maanden? We weten niet hoe dat gaat lopen. Consumenten kopen nu al minder omdat de prijzen zo hoog zijn. En in hoeverre wordt het monetaire beleid verkrapt?" 

Ook het Internationaal Energieagentschap liet eerder deze maand in een rapport weten dat de krapte op de wereldwijde oliemarkten begint af te nemen, waardoor er een einde kan komen aan de recente stijging van de olieprijzen. 

Olieprijzen naar verwachting op korte termijn hoog, daarna normalisering

Analisten verwachten over het algemeen dat de huidige olieprijzen op korte termijn nog hoog zullen blijven, maar dat de prijzen volgend jaar zullen normaliseren. Dan komen vraag en aanbod vermoedelijk meer in balans.

Het verdere verloop van de coronacrisis kan daarbij echter nog wel een rol spelen.  

Lees ook: Beleggen in tijden van inflatie

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Op vakantie? 10 tips om af te dingen als een pro

Undress to impress, maak grapjes en probeer combideals te sluiten. Lees verder ›