IEXGeld

Dossiers

Profiel

Moet ik mijn energieprijs vastzetten?

De gasprijs rijst de pan uit, en daarmee de energierekening. Of dat tijdelijk is, weet niemand. Wat kun je nu het beste doen?

De gasprijs zie je overal in terug: gas wordt gebruikt om de kassen in het Westland te verwarmen, om kunstmest te maken, en bijvoorbeeld de aluminium- en keramiekindustrie staan erom bekend dat ze grootverbruikers zijn. Stijgen de prijzen, dan wordt het leven dus sowieso duurder.

klik om te vergroten
De ontwikkeling van de gasprijzen in Nederland (zwart) en Groot-Brittannië.

Ook het water in de combiketel wordt in de meeste Nederlandse huishoudens met gas verwarmd, dus kort douchen, goed isoleren en op een lage temperatuur leven gaan zeker helpen.

Lees ook: Welke bank geeft de interessantste duurzaamheidskorting op je hypotheek?

Maar ergens houdt het op. Thuiswerken en ventilatierichtlijnen zorgen er bovendien voor dat je meer stookt, niet minder. Het zou prettig zijn om ook wat minder te betalen.

Belastingverlaging

De energierekening bestaat voor bijna de helft uit belasting. Het demissionaire kabinet heeft besloten die te verlagen, om de stijgende energieprijzen te compenseren. Maar volgens de Consumentenbond komt die verlaging voor een gemiddeld huishouden neer op maar een euro of 4 per maand.

Overstappen

Veel mensen stappen elk jaar over op een andere energieleverancier. Daarmee krijgen ze bij elke switch een aantrekkelijke welkomstbonus. Wie dat doet en zich elk jaar oriënteert op vergelijkingssites als gaslicht.com, overstappen.nl of independer.nl zal zien dat de prijs per maand, als je de bonus meerekent, uiteindelijk niet zo veel verschilt.

Vastzetten

Momenteel is het zo dat contracten met een variabele prijs, die twee keer per jaar wordt veranderd, het laagste maandbedrag vragen. Maar dat kan over een half jaar heel anders zijn. Net iets duurder is het om de prijs 5 jaar vast te zetten, 3 jaar is nog duurder en 1 jaar is het duurst.

Alle vergelijkingssites bevelen aan om, vanwege de hoge prijzen nu en de onzekerheid over de toekomst, de prijs 1 jaar vast te zetten. Die gaan er dus vanuit dat de gasprijs volgend jaar weer gedaald zal zijn.

Maar er zijn ook experts die denken dat die tot 2030 (verder kijken ze niet vooruit) alleen maar zal stijgen.

Wat is het goedkoopst?

Er zijn nog meer onzekere factoren. Je kan alleen het deel van de energierekening vastzetten dat over gas en stroom gaat; als de overheid de belasting weer verhoogt, ga je alsnog meer betalen.

Check ook: Breng energievreters in kaart en bespaar

Het verschil tussen 1 jaar vast en 5 jaar vast is voor gas ongeveer 10 cent per m3 ("kuub"). Als je 1500 kuub per jaar verstookt, betaal je dus per jaar €150 minder bij een contract van 5 jaar vast.

Daar staat tegenover dat je 4 welkomstbonussen misloopt, en dat kan €200 per keer zijn. Dus als de prijzen gelijk blijven of dalen, is het bij dit verbruik onvoordelig om je prijs zo lang vast te zetten. Het is €50 per jaar duurder.

Zo kun je ook uitrekenen hoeveel de gasprijs moet stijgen om het wèl voordeliger te laten zijn: 1500 m3/€50 = 3,33 cent per m3, in ons voorbeeld.

Dat is niet zo'n groot verschil. Het prijsverschil tussen leveranciers van hetzelfde contract is veel groter. Het is dus niet ondenkbaar dat de gasprijzen zo ver doorstijgen.

Overstapboete

Als je voor 5 jaar tekent, heb je niet meteen je ziel verkocht. Dalen de prijzen en wil je van je contract af, dan betaal je een overstapboete. Bij Essent is die bijvoorbeeld maximaal €125, en op dezelfde manier als hierboven kun je uitrekenen of dat voordelig is. Veel leveranciers, waaronder datzelfde Essent, betalen die boete trouwens voor jou als je naar hen overstapt.

De meeste mensen hebben momenteel geen contract van langer dan een jaar. Hier kan je zien of je al boetevrij tegen de huidige prijzen een nieuw contract voor volgend jaar kan afsluiten.

Wat is wijsheid?

De verschillen in maandprijs, het punt waarop vastzetten goedkoper wordt en zelfs de welkomstbonussen, hangen erg af van je eigen verbruik.

Het heeft dus zin om er een paar oude jaarafrekeningen bij te pakken en zelf te gaan vergelijken. In dit overzicht kun je zien of je een rekening van een jaar met warme of met koude wintermaanden te pakken hebt.

Ook tussen vergelijkingssites is er verschil. Ze geven niet allemaal alle leveranciers weer, en sommige hebben speciale aanbiedingen. Trek er dus maar een zondagmiddag voor uit. Hier zijn vast een paar links:

Lees ook: Energienota gaat fors omhoog: 7 slimme tips om kosten te besparen

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Wat verandert er in 2023 in mijn portemonnee?

Lastenverzwaringen èn -verlichtingen, een energieplafond en geleidelijke... Lees verder ›