IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de risico's van bieden zonder voorbehoud van financiering

De huizenmarkt is al tijden flink oververhit: huizen gaan als zoete broodjes over de toonbank en er wordt vaak en veel overboden. Daarom zoeken mensen naar andere manieren om een huis te bemachtigen, zoals bieden zonder voorbehoud van financiering. Maar hoe verstandig is dat eigenlijk?

Waarom zonder bieden?

Steeds vaker brengen huizenkopers een bod uit zonder voorbehoud van financiering. Zo’n type bieding is interessant voor de verkoper. Mét voorbehoud van financiering heeft de koper namelijk vier tot zes weken de tijd om de financiering te regelen, wat een onzekere periode voor de verkoper betekent.

Lees ook: Top 5 voordeligste hypotheekaanbieders nog goedkoper in september

Het is daarom niet gek dat de verkoper de voorkeur geeft aan kopers die bieden zonder voorbehoud. Zelfs als er kapers op de kust zijn die bereid zijn meer te bieden.

De valkuilen

Voor kopers is dit echter enorm risicovol. Als je niet het benodigde bedrag bij elkaar krijgt om het huis te kopen, zul je 10% van de koopsom moeten betalen aan de verkoper. Je moet als koper dus zeker weten dat jouw financiering goedkomt.

Voorbereiding

Wil je gaan bieden zonder voorbehoud, begin dan altijd met het maken van een berekening van je maximale hypotheek.

Ga daarna een gesprek aan met een hypotheekadviseur om je financiële situatie inzichtelijk te maken. Vraag de adviseur in kwestie of bieden zonder voorbehoud in jouw geval verstandig is. Je wilt zeker zijn dat je niet voor nare financiële verrassingen komt te staan.

Biedcertificaat

Als je dit allemaal toch te risicovol vindt (en terecht), dan kun je proberen om een huis te kopen met een biedcertificaat. Hiermee verklaart een hypotheekadviseur tot welk bedrag je een huis kunt kopen. Dit wordt bepaald nadat je financiële situatie uitvoerig onder de loep is genomen.

Lees ook: Bieden boven de vraagprijs: dit zijn de risico's

Hiermee geef je zekerheid aan de verkopende partij dat je het huis daadwerkelijk kunt betalen, een concurrentievoordeel dus. Ondertussen geldt wel het voorbehoud van financiering.

Dus: wel of niet bieden zonder voorbehoud?

Bieden zonder voorbehoud van financiering geeft je als koper dus een grote voorsprong op de concurrentie.

Hoef jij geen geld te lenen bij de bank, maar leen je het van familie of heb je het op je rekening staan, dan is bieden zonder voorbehoud een no-brainer. Anders is het vanwege het hoge risico voor de meesten toch echt af te raden.

Veel mensen hebben niet de financiële middelen om een eventuele boete van 10% van de koopsom te betalen. Voor de groep huizenkopers voor wie dit wel haalbaar is, is het noodzakelijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Laat je volledig inlichten over je financiële situatie zodat je inzicht hebt in en controle over wat je kunt bieden.

Check ook: Bieden op een huis? Pas op voor deze 7 dure fouten 

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Met pensioen? Zoveel hypotheek kun je krijgen

Een hypotheek krijgen wanneer je bent gepensioneerd, hoeft niet lastig t... Lees verder ›