IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gekte huizenmarkt niet te stuiten: grootste prijsstijging in 21 jaar

De gekte in de huizenmarkt lijkt nog lang niet voorbij. Voor een gemiddelde koopwoning moest in augustus 17,8% meer worden neergeteld dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na september 2000.

Een huis verwisselde voor gemiddeld €402.308 van eigenaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. In juli bleef het nog net onder de vier ton: €395.786.

Lees ook: Krapte op de woningmarkt? Het valt in Nederland nog mee

De huizenprijzen zitten inmiddels al ruim acht jaar jaar in de lift. Afgelopen maand bereikte de huizenprijsindex het hoogste niveau ooit. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen met bijna 78% opgelopen.

Stijgende trend

Zoals je aan de onderstaande grafiek kunt zien is de stijgende trend sinds de coronacrisis versneld.


Minder huizen verwisselden van eigenaar

Er werden wel beduidend minder woningen verkocht. In augustus registreerde het Kadaster 17.257 woningtransacties. Dat is ruim 9% minder dan een jaar eerder. In totaal zijn in de eerste acht maanden van dit jaar zijn 155.714 woningen van eigenaar verwisseld. Dat komt neer op een daling van ruim 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
De daling van het aantal woningtransacties kan voor een groot deel worden toegeschreven aan het lagere aanbod. Daarnaast is de vraag naar woningen groot, mede door de lage rente.

Hoe kun je er als starter nog tussenkomen?

Met het huidige prijsniveau is het voor starters steeds lastiger geworden om een woning te bemachtigen. Maar als je goed zoekt en je eisen bijstelt, is er nog wel wat mogelijk, al houdt het niet over.

Je kunt bijvoorbeeld een kluswoning kopen. Er zijn in het hele land nog wel opknappertjes te vinden voor minder dan twee ton. Je moet wel twee rechterhanden hebben en voldoende tijd hebben om het huis op te knappen, want een hiervoor een aannemer inhuren is erg prijzig.

Check ook: Zo kun je als starter tóch een woning kopen

Ook als je je blik letterlijk verbreedt, maak je misschien wel kans op een leuke woning. Kijk eens naar wat minder gewilde wijken aan de randen van de stad of oriënteer je op dorpen of steden in de omgeving. De prijsverschillen kunnen enorm groot zijn.

Jubelton

Is geld de voornaamste bottleneck, kijk dan of je extra kunt sparen of beleggen.

Of vraag je ouders om financieel bij te springen, als zij hiervoor de middelen hebben. Zitten zij er financieel warmpjes bij, dan is de zogeheten 'jubelton' misschien een optie: een eenmalige belastingvrije schenking van ruim €100.000. Om voor de vrijstelling in aanmerking te komen, moet het geld wel volledig aan een eigen woning worden uitgegeven en mag de ontvanger niet ouder zijn dan veertig jaar.

Heb je schulden, los deze dan zo snel mogelijk af. Schulden drukken namelijk op het maximale bedrag dat je mag lenen voor de aankoop van je huis.

Is dit allemaal geen optie, kijk dan of je met je partner of desnoods een goede vriend een huis kunt kopen. Vooral voor alleenstaanden is een eigen woning inmiddels vrijwel onbetaalbaar.

Bied nooit meer dan verantwoord is

Lukt het niet om een betaalbare woning te vinden, laat je dan niet meeslepen door de gekte op de huizenmarkt. Bied nooit meer dan verantwoord is. Want daarmee kun je je behoorlijk in de vingers snijden. Wordt je woning later lager getaxeerd dan de uiteindelijke verkoopprijs, dan moet je het verschil zelf bijleggen. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen.

Bereken dus voordat je een openingsbod uitbrengt wat je budget is en wat de reële waarde is van de woning die je op het oog hebt.

Lees ook: Extreme verschillen in huizenprijzen tussen gemeenten èn daarbinnen

Reacties

Er is nog niet gereageerd.