IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit uurtarief hanteren freelancers gemiddeld

Heb je als freelancer een nieuwe opdrachtgever aan de haak geslagen, dan komt er vroeg of laat waarschijnlijk een gesprek over je tarief. Die gesprekken zijn niet altijd makkelijk, zeker als je uiteenlopende werkzaamheden verricht en daarvoor verschillende prijzen hanteert. Bovendien heeft de coronacrisis voor een verandering in de tarieven van freelancers gezorgd. 

Als referentiepunt kan het fijn zijn om te weten wat een freelancer in Nederland gemiddeld verdient. Hoofdkraan.nl, een platform voor freelancers, deed hier onderzoek naar op basis van 10.000 uitgebrachte offertes.

Gemiddeld uurtarief: €46

Tot nu toe ligt het uurtarief in 2021 op gemiddeld €46, zo blijkt uit het onderzoek van Hoofdkraan.nl. In 2020 lag dit nog op €43.

Daarmee is het uurtarief dat freelancers hanteren gemiddeld met 6% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Vooral freelancers die actief zijn in Marketing & Communicatie en Financieel & Administratie konden hun tarieven aanzienlijk verhogen, en wel met meer dan 10%.

Check ook: Verplichte AOV-verzekering? Broodfonds is voordelig alternatief

"Bedrijven hebben meer dan ooit de hulp van marketeers nodig om hun bedrijf in deze turbulente tijd te laten renderen. Financieel adviseurs spinnen garen bij de corona steunmaatregelen voor bedrijven, die extra administratief werk met zich meebrengen", zo valt in het rapport te lezen.

Flevoland aan kop

Ook regionaal zijn de positieve ontwikkelingen goed merkbaar. Niet alleen in de randstad, maar ook in de provincie stijgt het uurtarief van freelancers. In Flevoland wordt zelf een stijging gemeten van 14% ten opzichte van 2020.

In het noorden van het land vragen de Friezen het hoogste uurtarief, namelijk €51. Limburg daarentegen blijft ver achter bij het landelijk gemiddelde en noteert zelf een kleine daling van 1%, met een gemiddeld uurtarief van slechts €42. Brabant, Noord- en Zuid-Holland ontlopen elkaar nauwelijks met respectievelijk €46, €47 en €46 per uur. 

Onder de vier grote steden, vragen Amsterdamse freelancers het hoogste uurtarief van gemiddeld €52. Rotterdam staat met €42 per uur onderaan het lijstje met grote steden. 

Freelancers gewild

Hoofdkraan.nl ziet dat er dit jaar veel start-ups op zoek zijn naar talentvolle freelancers om hun team tijdelijk te versterken. "Bedrijven willen een doorstart maken en ontwikkelen manieren om flexibeler inkomsten te genereren."

Positieve stemming onder freelancers

Freelancers zijn over het algemeen positief gestemd over de nabije toekomst, zo blijkt uit een rondvraag onder de leden van Hoofdkraan.nl. Ruim 75% van de ondervraagden heeft het gevoel dat de coronacrisis voor hen op dit moment minder invloed heeft op hun financiële situatie dan een jaar geleden. 60% geeft aan van plan te zijn het uurtarief in 2022 verder te verhogen.

Daarnaast is het aanhoudende personeelstekort reden voor freelancers om hun concurrentiepositie te verstevigen. Dit is echter sterk afhankelijk van de sector waarin zij actief zijn.

"Freelancers in de evenementenbranche hebben namelijk nog steeds veel moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Met de aanhoudende coronamaatregelen zal dit voorlopig nog wel even zo blijven."

Lees ook: Als zzp-er sparen voor je pensioen? Let op de kosten

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Rijk worden door op je handen te zitten?

De "Do Nothing Portfolio" blijkt een succes. Lees verder ›