IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huizenprijzen naar nieuw record, maar verkoopcijfers stagneren

Aan de stijging van de huizenprijzen lijkt vooralsnog geen einde te komen. In juli was een gemiddelde koopwoning 16,3% duurder dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Volgens de rekenmeesters is dit de grootste prijsstijging in bijna 21 jaar. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan en is nu in tempo versneld.

Gemiddeld koophuis kost bijna 4 ton

Voor een koophuis moet inmiddels gemiddeld €395.786 euro worden neergeteld. In juli vorig jaar was dat nog €336.957: een verschil van €58.829.

De huizenprijzen zitten inmiddels al ruim acht jaar jaar in de lift. Afgelopen maand bereikte de huizenprijsindex het hoogste niveau ooit. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de huizenprijzen met ruim 74% opgelopen.

Woningverkopen kelderden met bijna 16%

Er werden wel beduidend minder woningen verkocht. In juli registreerde het Kadaster 19.043 woningtransacties. Dat is bijna 16% minder dan een jaar eerder. In de eerste zeven maanden van dit jaar wisselden 138.457 huizen van eigenaar, ruim 7% meer dan in dezelfde periode van 2020.

Lees ook:  Bieden boven de vraagprijs: dit zijn de risico's

De daling kan voor een groot deel worden toegeschreven aan het lagere aanbod. Makelaarsvereniging NVM meldde onlangs dat halverwege het tweede kwartaal iets minder dan 15.500 huizen te koop stonden: het laagste aantal sinds de eerste meting in 1995 en 53% minder dan een jaar geleden. Daarnaast is de vraag naar woningen groot, mede door de lage rente.

De zogeheten krapte-indicator, die weergeeft uit hoeveel woningen een huizenkoper gemiddeld kan kiezen, is nog nooit zo laag was als nu. Wie een huis zoekt, heeft gemiddeld keuze uit slechts 1,4 woningen. Vorig jaar rond deze tijd waren dit er nog 2,6.

Slechts 3% van de huizen is bereikbaar voor single met modaal inkomen

De Hypotheker luidde vorige week de noodklok. Door de oplopende huizenprijzen wordt het voor huizenkopers met een modaal inkomen (dat wil zeggen €36.500, exclusief vakantiegeld) steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden.

Vooral alleenstaanden met een modaal inkomen hebben het zwaar. Volgens De Hypotheker kunnen zij bij een marktrente van 1,02% een hypotheek krijgen van ongeveer €188.000. Dat maakt de spoeling dun, want slechts 3,3% van het complete huizenaanbod is voor deze groep bereikbaar, zo wijst onderzoek van de hypotheekbemiddelaar uit.

Check ook: 6 manieren om een woning te vinden die je wél kunt betalen

In Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant zijn de vooruitzichten het slechtst. Hier valt slechts 1 tot 1,3% van de woningen binnen het budget.

Vooral in grote steden is het voor singles met een modaal inkomen vrijwel onmogelijk om een voet tussen de deur te krijgen. Vaak is minder dan 1% van het woningaanbod financieel haalbaar. Amsterdam is inmiddels een fata morgana geworden: slechts 0,2% van het woningaanbod is een optie.

In Groningen en Friesland hebben alleenstaande huizenkopers de beste kans om een woning te vinden. Maar ook hier zijn maar weinig woningen betaalbaar: respectievelijk 16,7% en 11,1%.

Bij tweeverdieners is dat 36,2%

Tweeverdieners met een modaal inkomen hebben wat meer mogelijkheden, omdat hun leencapaciteit is gestegen. Zij kunnen een hypotheek van circa €344.000 afsluiten. Maar deze groep loopt volgens De Hypotheker eveneens aan tegen de grenzen van het woningaanbod.

Een stel met een modaal inkomen komt momenteel in aanmerking voor 36,2% van het aantal aangeboden woningen. Dat is iets beter dan vorig jaar, toen de teller op 32% stond. Maar nog altijd is meer dan de helft van de aangeboden woningen voor deze groep onbereikbaar.

Ook voor hen zijn de vooruitzichten het meest gunstig in Groningen (66,4%), Friesland (57,4%) en Drenthe (54,4%). Limburg en Zeeland zitten ook nog net boven de grens van 50%. Utrecht (24,4%) en Noord-Holland (24,7%) scoren het laagst.

Van de vier grote steden zijn Rotterdam (34,6%) en Den Haag (33,2%) het meest bereikbaar. In Utrecht (20,1%) en Amsterdam (16,2%) is de kans om een geschikte woning te vinden het kleinst.

Lees ook: Krapte op de woningmarkt? Het valt in Nederland nog mee

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Nog nooit eerder stonden zo weinig huizen te koop als nu

Wie een tussenwoning zoekt kan uit maar één huis kiezen: het is dus slik... Lees verder ›