IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huiseigenaren verkopen liever niet aan beleggers

Woningbezitters verkopen hun woning liever aan een particuliere koper dan aan een belegger. Dat blijkt uit onderzoek van huizensite Funda.

Maar liefst driekwart van de huiseigenaren die daadwerkelijk van plan zijn hun woning in de verkoop te doen geeft de voorkeur aan een particuliere koper boven een belegger die het huis wil verhuren, zo wijst het onderzoek van Funda uit. Maar naarmate de plannen voor verkoop concreter worden, worden ze iets minder principieel. Ongeveer de helft van de woningbezitters zwicht voor een prijsverschil van €10.000 of minder. Als een belegger €50.000 meer biedt, gaat 67% alsnog overstag.

22% wil nooit verkopen aan een belegger

22% van alle deelnemers aan het onderzoek, ook huiseigenaren zonder concrete verhuisplannen, zegt het huis nooit te zullen verkopen aan een belegger; ook niet als deze het hoogste bod uitbrengt. Dit zijn vooral eigenaren van woningen in de prijscategorie tussen de €200.000 en €500.000: het lagere segment.

Check ook: 5 tips bij het kopen van een huis

Opvallend is dat woningbezitters in dorpen vaker (53%) hun woning zeggen te gunnen aan gezinnen dan woningbezitters in steden (45%).

Dat woningverkopers de voorkeur geven aan een koper die zelf in het huis gaat wonen, duidt erop dat huiseigenaren zich bewuster worden van het prijsopdrijvende effect van verkoop van woningen voor beleggers en dat zij in toenemende mate bereid zijn daar rekening mee te houden, meent Quintin Schevernels, CEO van Funda.

Briefje op de mat

Funda was ook benieuwd hoe huizenbezitters het vinden om ongevraagd benaderd te worden door beleggers: het bekende ‘briefje op de mat’. 59% zegt dit niet op prijs te stellen. Dit geldt voor maar liefst 68% van de woningbezitters die op het moment van benadering geen verkoop overwegen. Van deze groep laat 12% zich wél motiveren om het huis in de verkoop te zetten. Onder respondenten die toch al de verkoop van hun woning overwogen, is dit 15%.

Lees ook: Krapte op de woningmarkt? Het valt in Nederland nog mee

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Per bank tonnen verschil in maximaal verstrekte hypotheek voor ZZP’er

Banken hanteren uiteenlopende voorwaarden. Waar kun je genoeg lenen tege... Lees verder ›