IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom staat bitcoin onder druk?

Afgelopen woensdag werden bitcoins door veel beleggers van hand gedaan, wat een enorme crash tot gevolg had. Op het dieptepunt koerste de bitcoin rond een niveau van 30.000 dollar, terwijl er een week eerder nog 56.000 dollar op de borden stond. Inmiddels is de koers weer wat aangetrokken, maar het oude niveau is nog niet in zicht. 

Ook andere cryptomunten leverden flink aan waarde in. Zo daalde ether woensdag met 22%, terwijl dogecoin, de lievelingsmunt van Tesla-topman Elon Musk, 25% kwijtraakte. Dit laat zien dat de beweging van de bitcoin nog steeds een leidraad is voor het bredere sentiment en risicobereidheid op de cryptomarkten. Volgens Coinmarketcap.com zag de totale cryptomarkt meer dan 850 miljard dollar aan waarde verdampen. 

Beleid van China en terughoudende Musk

Waarom was er sprake van zo’n enorme daling? Daar kunnen meerdere reden voor zijn. Volgens analisten is het een combinatie van angst, onzekerheid en twijfel. Zo zijn er zorgen dat het cryptobeleid in China niet gunstig zal zijn voor digitale munten. Het land wil het lastiger maken om in cryptomunten te handelen door financiële instellingen te verbieden om transacties in cryptomunten mogelijk te maken. 

Ook een terughoudende Musk op Twitter deed het sentiment niet bepaald goed. De topman liet eerder deze maand weten dat hij niet langer bitcoins accepteert als betaalmiddel voor de aanschaf van Tesla’s. Volgens het bedrijf zorgt de digitale munt voor te veel CO2-uitstoot.

Lees ook: Cryptomunten: 6 dingen om te weten voordat je hierin belegt

Musk was volgens analisten juist een van de aanjagers van de bredere cryptomarkten geweest in de weken voorafgaand aan de scherpe koersdalingen. Op Twitter uitte hij zich vaak positief over bitcoin en Dodgecoin.

Ruil bitcoin voor goudfutures

Analisten van JPMorgan Chase & Co zagen bovendien dat beleggers hun bitcoin inruilden voor goudfutures, die inderdaad aantrokken in de afgelopen dagen. “Institutionele beleggers lijken bitcoin van hand te doen in ruil voor goud”, aldus de marktvorsers.

Verder hielp het niet dat veel handelsplatforms te maken kregen met technische storingen, waardoor gebruikers niet konden handelen in cryptomunten. De Amerikaanse beleggingswebsite MarketWatch meldde bovendien dat sommige handelsplatformen investeerders vroegen om meer geld bij te storen. Diverse investeerders zouden een zogenoemde margin call hebben gekregen.

Verder herstel mogelijk

Het vertrouwen in de cryptomarkt lijkt dus even helemaal zoek. Komt er ooit nog een herstel tot het oude niveau?

Niemand kan uiteraard in de toekomst kijken, maar het is belangrijk te onthouden dat de koers van bitcoin en andere cryptomunten enorm volatiel is gebleken in de afgelopen jaren. Analisten van Bespoke Investment Group merkten tegenover MarketWatch op dat de terugval van cryptomunten na een recente top gemiddeld 50% is. Op het moment van schrijven staat de bitcoinkoers circa 32% onder het recente recordniveau. 

In de afgelopen elf jaar zijn er volgens MarketWatch meer dan 750 gevallen geweest waarin de bitcoinkoers met meer dan 5% bewoog en bijna vijftig keer waarin de koers met minsten 20% steeg of daalde. 

“Een correctie op de cryptomarkt is een bekend fenomeen. Het betekent echter niet dat er een berenmarkt aankomt”, aldus CEO Konstantin Boyko-Romanovsky van Allnodes. 

Behaalde rendementen in het verleden bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar het is dus vaker gebeurd dat de cryptomarkt een flinke stap terugdeed om vervolgens de volgende stap omhoog te kunnen zetten. Daar lijken de geharde cryptobeleggers zich momenteel aan vast te houden.

Check ook: Dit zijn de 10 grootste cryptomunten

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›