IEXGeld

Dossiers

Profiel

Crypto's: dit zijn NFT’s - en zo kun je er geld mee verdienen

Non-Fungible Tokens of NFT’s, zijn sinds begin dit jaar enorm populair in de cryptowereld. Er is op de grootste tien NFT-handelsplatformen al meer dan 1,6 miljard dollar aan tokens verhandeld. Wat moet je weten over deze NFT’s? En kun je er zelf ook geld mee verdienen? 

Kort samengevat zijn NFT’s eigenlijk virtuele kunstwerken in de vorm van bijvoorbeeld foto’s en video’s. Door middel van de blockchaintechnologie kunnen deze unieke kunstobjecten worden verhandeld.

Niet alleen zorgt de blockchain ervoor dat koper en kunstenaar elkaar vinden, maar ook dat de virtuele kunstwerken écht authentiek zijn. Artiesten, kunstenaars, CEO’s, noem maar op, kunnen namelijk door middel van een digitale handtekening aantonen dat zij eigenaar zijn van het kunstwerk, waardoor het illegaal kopiëren van de digitale werken niet mogelijk is. Je weet dus dat je een authentiek digitaal kunstwerk koopt en daar is het allemaal om te doen.   

En wat koop je dan? Dat kan een animatie van een vliegende kat zijn, de eerste Tweet van CEO Jack Dorsey van Twitter of een liedje van Tesla-topman Elon Musk. De prijs is wat de gek ervoor geeft.

Kunstwerken

Er zijn grofweg drie manieren waarop je geld kunt verdienen met NFT’s. De eerste is waarschijnlijk de meest lucratieve, namelijk door authentieke kunstwerken te kopen waarvan er maar één of hoogstens een paar van bestaan.

Lees ook: Cryptomunten: 6 dingen om te weten voordat je hierin belegt

Je moet dit zien als het aanschaffen van een schilderij via een veiling. Op een bepaald moment van de dag worden er kunstwerken vrijgegeven, waarop je je kunt inschrijven. Met een beetje geluk (en geld) ben jij dan de eigenaar van een digitaal kunstwerk. 

Ook bekende veilinghuizen houden zich al bezig met NFT’s. Zo werd recent nog een kunstwerk, getiteld 'Everydays: The First 5000 Days', geveild via het bekende veilinghuis Christie’s. Dit kunstwerk, bestaande uit 5.000 verschillende tokens die de digitale kunstenaar Mike Winkelmann, beter bekend als Beeple, iedere dag ontwikkelde gedurende enkele jaren, werd voor 69 miljoen dollar geveild.

Zelf maken en verkopen

Je kunt ook zelf een NFT maken van je mooiste foto’s, video’s of muziek (of een combinatie daarvan). Dit doe je door je werk te uploaden via de browserextensie MetaMask. Met deze tool kun je een koppeling maken tussen een van de bekende marktplaatsen voor NFT’s als OpenSea, Rarible, Nifty Gateway en InfiNFT. Op basis van vraag en aanbod worden op deze platformen digitale kunstwerken verhandeld.  

Verzamelobjecten

Naast kunstwerken, zijn er ook verzamelobjecten. Denk aan de populaire Pokémonkaarten (die overigens ook een lucratieve belegging kunnen zijn), maar dan in digitale vorm. Populair zijn bijvoorbeeld digitale sportkaartjes van momenten uit Amerikaanse basketbalwedstrijden. Sportmomenten van bekende basketballers als LeBron James wisselen soms voor enkele duizenden dollars van hand.

Het aanschaffen van NFT’s leidt uiteraard niet altijd tot succesverhalen. Er zijn bovendien verhalen over hoge transactiekosten. Je digitale kunstwerk kan in waarde dalen of misschien kun je niet eens een koper vinden. En dan zit je opgescheept met een wel heel duur gifje van je favoriete basketballer.

Check ook: Dit zijn de 10 grootste cryptomunten

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

CPB: Verbied bitcoin en andere crypto's

Een crash is onvermijdelijk, dus het kabinet moet nu ingrijpen, vindt CP... Lees verder ›