IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoogste prijsstijging koopwoningen in bijna 20 jaar

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in februari het sterkst gestegen in twintig jaar. De gemiddelde koopwoning was 10,4% duurder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Voor een huis werd vorige maand gemiddeld 369.070 euro neergeteld. Een jaar eerder was dat nog 320.889 euro.

De huizenprijzen zitten inmiddels al bijna acht jaar in de lift en bereikten in februari het hoogste niveau ooit. Sinds het dieptepunt in juni 2013 zijn de prijzen met ruim 59% opgelopen.

Ook meer transacties

Ook het aantal woningverkopen is flink gestegen. Het Kadaster registreerde vorige maand 16.871 woningtransacties. Dat is 9,4% meer dan een jaar eerder.

In totaal zijn sinds de jaarwisseling 41.387 woningen van eigenaar gewisseld, bijna 26% meer dan in dezelfde periode van 2020.

Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters

Vooral januari was voor makelaars en notarissen een topmaand: toen vonden er 39,9% meer woningtransacties plaats op jaarbasis.

Dit komt waarschijnlijk door de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar per 1 januari. Mogelijk hebben veel jonge potentiële huizenkopers hun verhuisplannen in de ijskast gezet tot de jaarwisseling.

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Huizenprijzen schieten met 15% omhoog in eerste kwartaal

Nooit eerder stonden er zo weinig woningen te koop. Lees verder ›