IEXGeld

Dossiers

Profiel

4 redenen om niet voor Amerikaanse aandelen te kiezen

In de afgelopen tien jaar presteerden Amerikaanse aandelen een stuk beter dan aandelen uit veel andere regio’s, maar volgens Schroders is een ommekeer nabij. De vermogensbeheerder geeft vier redenen om Amerikaanse aandelen even te negeren.  

Wall Street is het jaar goed begonnen met winsten van circa 7% voor de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 en de Dow Jones-index. Maar ook de AEX doet het niet slecht en presteerde in dezelfde periode zelfs iets beter, met een winst van bijna 8%. De Duitse en Franse beurzen laten ook rendementen zien die vooralsnog boven die van de Amerikaanse beurzen liggen, zeker als we naar techbeurs Nasdaq kijken. 

Volgens Schroders kunnen Europese en Aziatische beurzen een inhaalslag maken op de Amerikaanse tegenhangers. De vermogensbeheerder noemt daar vier redenen voor. 

1. Cyclische kansen liggen buiten de VS

Tijdens de pandemie vonden beleggers massaal de weg naar bekende groeiaandelen als Apple, Microsoft en Amazon.com. Deze aandelen stegen flink als gevolg van de lockdowns en de toegenomen vraag naar digitale diensten. 

“Maar als je ervan overtuigd bent dat een economisch herstel op handen is, dan is het logischer om buiten de VS te kijken”, zo stelt Schroders. Waarom? Aandelen uit andere regio’s bieden veel meer blootstelling aan cyclische sectoren als energie en de industrie, die het doorgaans goed doen in tijden van economisch herstel, aldus de vermogensbeheerder. 

Volgens Schroders bestaat slechts 37% van de Amerikaanse aandelenmarkt uit ondernemingen die actief zijn in cyclische sectoren, tegen een weging van 55% in de rest van de wereld. 

2. Concentratie van techaandelen

Zoals Schroders al aanhaalde, hebben de grote technamen enorm geprofiteerd van de coronacrisis. De beurswaarde van deze ondernemingen zijn zo fors opgelopen dat ze richtingbepalend zijn geworden voor de bredere markten, aldus de vermogensbeheerder. “Het probleem met zo’n hoge concentratie techaandelen is dat als het vertrouwen in grote techbedrijven afneemt dit ook gevolgen heeft voor het sentiment op de gehele Amerikaanse beurs”, aldus de vermogensbeheerder.

Lees ook: Waarom gespreid inleggen een must is

Schroders sluit niet uit dat het vertrouwen in technamen in de komende tijd verder afneemt, bijvoorbeeld als gevolg van strengere regelgeving voor deze bedrijven en van de huidige rentevrees.   

3. Piekwaarderingen

Schroders wijst erop dat de waarderingen van Amerikaanse aandelen inmiddels zijn opgelopen tot niveaus die in het verleden vaak leidden tot lagere rendementen ten opzichte van aandelen uit andere delen van de wereld. Volgens de vermogensbeheerder zijn Amerikaanse aandelen namelijk in de afgelopen vijftig jaar niet zo duur geweest als nu.

Desondanks erkent Schroders wel dat de waarderingen overal flink zijn opgelopen. “Maar dat betekent niet dat aandelenbeurzen wereldwijd zullen instorten. Het betekent enkel dat de rendementen op lange termijn vermoedelijk lager zullen zijn. En als dit inderdaad het geval is, dan suggereren de huidige waarderingen dat Amerikaanse aandelen een stuk minder zullen presteren dan aandelen uit andere regio’s.”

4. Biden zorgt voor rugwind in opkomende markten

Aandelen uit opkomende markten kregen een flinke opdoffer als gevolg van de aanhoudende spanningen tussen de Verenigde Staten en China onder het leiderschap van de voormalige president Donald Trump. Analisten voorzien evenwel dat Biden een positieve impact zal hebben op de economische relatie tussen de twee landen. Deze verbetering zal opkomende markten ook in de kaart spelen, zo denkt Schroders. 

Bovendien wordt niet uitgesloten dat Biden de bedrijfsbelastingen in de VS gaat verhogen, hetgeen een negatieve impact heeft op de winsten van Amerikaanse bedrijven. 

“Amerikaanse aandelen wisten in de afgelopen tien jaar de toon te zetten, maar nu is de rest van de wereld aan de beurt”, concludeert Schroders. “De Amerikaanse superioriteit kent grenzen."

Check ook: Hoe selecteer ik de beste aandelen? Let op deze 7 cijfers

Reacties

Er is nog niet gereageerd.