IEXGeld

Dossiers

Profiel

Energielabel pakt nog duurder uit dan verwacht

Het energielabel voor de eigen woning pakt nog duurder uit dan verwacht, zo blijkt uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis. Bovendien moeten huizenbezitters rekening houden met lange wachttijden om zo'n label aan te vragen, omdat er te weinig gekwalificeerde energieadviseurs zijn.

Wie zijn huis wil verkopen, is verplicht om een energielabel aan te vragen, dat aangeeft hoe energiezuinig je huis is. Vorig jaar kon je zo'n label nog onlibe aanvragen. Je was dan vaak voor minder dan een tientje klaar.

Expert aan de deur

Maar daar heeft het kabinet een streep door getrokken. Je moet nu een energie-expert aan huis laten komen om je huis te laten beoordelen.

Lees ook: Huizenprijzen knalden in 2020 met bijna 8% omhoog

Daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan. De Vereniging Eigen Huis schatte vorig jaar in dat dit bijna 200 euro zou kosten. Maar uit een quickscan blijkt dat de prijs voor een definitief label rond de 275 euro bedraagt. Ook blijkt dat sommige bedrijven niet transparant zijn over de prijs.

Vertraging

De Vereniging Eigen Huis signaleert dat er op de website slechts 139 stonden vermeld die ook woningen keuren. Daarvan bleken er enkele te zijn die niet gekwalificeerd waren om daadwerkelijk een label aan een woning toe te kennen, terwijl dat wel nodig is als je je huis wil verkopen. Hierdoor ontstaat er een vertraging in het verkoopproces.

Lees ook: 6 manieren om een woning te vinden die je wél kunt betalen

“Demissionair minister Kasja Ollongren heeft het nieuwe energielabel te snel ingevoerd en daarvan zijn huiseigenaren nu de dupe. Ze kunnen later dan gepland het huis in de verkoop zetten, omdat er niet genoeg experts zijn en moeten daar ook nog eens een hoog bedrag voor neerleggen", zegt Maud Weide Beleidsadviseur Verduurzaming Vereniging Eigen Huis.

Minister grijpt in

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) gaat nu ingrijpen, door meer energieadviseurs (online) op te leiden. Ook komt de verplichting om in een verkoop- of verhuuradvertentie aan te geven of je woning een energielabel heeft tijdelijk te vervallen. Wel moet je bij de overdracht van de woning een definitief energielabel kunnen overhandigen.

 

“We hopen dat deze maatregelen ervoor zorgen dat huiseigenaren tijdelijk geholpen zijn, maar we blijven het monitoren”, aldus Maud Weide.

De Vereniging Eigen Huis gaf vorig jaar al aan dat het nieuwe label geen meerwaarde biedt voor huiseigenaren, maar huiseigenaren wel op hogere kosten jaagt.

Check ook: Woningisolatie en zonnepanelen: wat kost het en wat levert het op?

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›