Het is bijna februari en dat betekent dat je de aanslag voor de gemeentelijke belastingen in de bus krijgt. Zoals de Vereniging Eigen Huis al had gewaarschuwd, zal dit een tegenvaller zijn. Gemeenten verwachten dit jaar 11,3 miljard euro binnen te harken, zo meldt het CBS. Dat is 4,4% meer dan ze in 2020 hadden begroot.
De stijging is nog hoger dan waar de Vereniging Eigen Huis eerder, op basis van een uitgebreide steekproef, voor had gewaarschuwd.
Afvalstoffenheffing stijgt met 10%
Van de drie belangrijkste lokale belastingen stijgt de afvalstoffenheffing het hardst: met 10%. Dat is volgens het CBS zelfs de grootste toename in 26 jaar, terwijl de rekening in de twee voorgaande jaren ook al fors opliep (met 8,4% in 2020 en 5,5% in 2019):

De forse stijging is volgens het CBS te wijten aan de toenemende inzamelings- en verwerkingskosten van het afval en door afnemende opbrengsten van afvalstromen, als glas, plastic en papier.
... en OZB met 5,8%
De onroerendezaakbelasting (OZB) stijgt ook forser dan gemiddeld: met 5,8%. Dit is de grootste toename sinds 2004. Gemeenten grijpen de OZB aan om hun begroting sluitend te krijgen. Daarnaast speelt de toename van de WOZ-waarde een rol.
Voor de rioolheffing moet gemiddeld 2,6% extra worden betaald. Dat is hoger dan de gemiddelde jaarlijkse stijging van 1,9% over de afgelopen vijf jaar.
Corona-effect in toeristenbelasting
De overige lokale heffingen zijn onder andere leges, parkeerheffingen en toeristenbelasting.
Gemeenten zullen dit jaar naar verwachting 16,5% minder toeristenbelasting binnenhalen dan in 2020. Dit is vooral toe te schrijven aan Amsterdam, dat de raming fors heeft verlaagd, vanwege de coronacrisis. Exclusief onze hoofdstad verwachten gemeenten 5,4% meer toeristenbelasting te innen dan zij voor 2020 hadden begroot.
Lees ook: OZB in 2021 fors omhoog