IEXGeld

Dossiers

Profiel

Inkomen uit vermogen stijgt: hoe komt dat?

In 2019 bedroeg het inkomen uit vermogen gemiddeld 5% van het bruto-inkomen van huishoudens, tegen 2% in 2011. Dit meldde het CBS afgelopen week. Wat is de reden dat de inkomsten uit het vermogen stegen? 

Het totale inkomen uit vermogen van alle particuliere huishoudens in Nederland steeg van 9 miljard euro in 2011 naar 29 miljard euro in 2019. Van het totale inkomen uit vermogen in 2019 werd 67% verdiend door de 10% huishoudens met de hoogste vermogens. Dat komt neer op gemiddeld 25 duizend euro aan inkomen uit vermogen per huishouden.

Het CBS verstaat onder inkomen uit vermogen het totaal van inkomsten uit bezittingen en betalingen vanwege schulden.

Eigen woning

Volgens het CBS speelt de eigen woning een grote rol in de toename van de inkomsten uit vermogen, vooral omdat de woningwaarden blijven stijgen.

De inkomsten uit een woning worden berekend op basis van een fictieve huuropbrengst: de huurwaarde die je theoretisch zou ontvangen als je je woning zou verhuren. En door een toename van de woningwaarden, stegen de fictieve huuropbrengsten mee. 

Dalende rentes

Tegelijkertijd dalen de rentes voor hypothecaire leningen al enkele jaren, waardoor huishoudens minder hoeven te betalen voor hun hypotheek en zodoende meer geld overhouden.

Woningeigenaren hadden in 2019 in totaal ruim 9 miljard euro meer inkomsten uit de eigen woning dan de hypotheekrente die ze moesten betalen. In 2011 was de situatie nog andersom: de betaalde hypotheekrente lag toen ruim 6 miljard euro boven de inkomsten.

In 2019 bedroeg de betaalde rente op jaarbasis in doorsnee 3,0% van de eigenwoningschuld. In 2011 was dit nog 4,8%. In 2019 betaalde een kwart van de eigenaren een percentage van maximaal 2,3% en driekwart betaalde maximaal 4,3%.

Hoe zit dat zonder de eigen woning?

Wanneer de eigen woning buiten beschouwing blijft, was het vermogen overigens maar net iets hoger dan in 2018, zo constateerde het CBS al eerder. Ook uit eerste cijfers over 2020 blijkt dat het inkomen van huishoudens ook dit jaar nagenoeg op peil blijft.

Door de coronacrisis namen de inkomsten weliswaar af, maar deze werden grotendeels gecompenseerd door ruim 16 miljard euro aan corona-gerelateerde subsidies. Tevens daalden de belastingafdrachten, de dividenduitkeringen en de consumptie.

Forse afname rentevergoeding

Spaargeld heeft er in ieder geval niet voor gezorgd dat de inkomsten op vermogen stegen. De inkomsten uit bank- en spaartegoeden droogde - niet geheel verrassend - in de afgelopen jaren bijna op als gevolg van de lage rentes, aldus het CBS. In 2019 ontvingen sparende huishoudens gemiddeld slechts 100 euro aan rente, terwijl dit in 2011 nog 900 euro was. 

In tegenstelling tot sparen bleek beleggen in het afgelopen decennium wel een stabiele bron van inkomen. Het inkomen uit effecten voor beleggende huishoudens steeg van gemiddeld 1.700 euro in 2011 tot 2.600 euro in 2019.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›