IEXGeld

Dossiers

Profiel

Aantal particuliere beleggers dit jaar fors gestegen

Het aantal Nederlandse huishoudens dat belegt is dit jaar met maar liefst 17% gestegen, zo blijkt uit Retail Investor, het jaarlijkse onderzoek van Kantar. Alleen tijdens de roemruchte 'campinghausse' van eind jaren negentig was de groei nog forser.

Het aantal particuliere beleggers zit al sinds 2017 in de lift, maar dit jaar is er een schepje bovenop gegaan. Inmiddels zijn er 1,75 miljoen beleggende huishoudens, 17% meer dan een jaar geleden.

Campinghausse

Dit cijfer is alleen geëvenaard door de zogeheten 'campinghausse' van de late jaren negentig. Toen belegde op de top van de markt 25% van de Nederlandse huishoudens. Nu is dat 22%.

Check ook: Deze thema’s bepalen het beursjaar 2021

De onderzoekers verwachten dat de groei in 2021 zal doorzetten, omdat de interesse in beleggen onder huishoudens die tot nu toe langs de zijlijn hebben gestaan toeneemt. 12% van deze groep zegt komend jaar enige plannen te hebben om te gaan beleggen.

Rente en coronadip

De onderzoekers schrijven aantrekkingskracht van de beurs vooral toe aan de extreem lage spaarrente. Hierdoor zoeken consumenten naar alternatieven om hun spaargeld te laten renderen.

De coronacrisis deed dit jaar een extra duit in het zakje. Het sterke herstel na de dip in maart stimuleerde beleggers om in te stappen. Daarnaast hebben mensen meer tijd om zich in beleggen te verdiepen, nu ze massaal thuiswerken.

De onderzoekers signaleren wel dat beleggers met meer ervaring hun vermogensmix hebben aangepast en per saldo minder zijn gaan sparen en meer gingen beleggen.

Meer doe-het-zelvers

Een tweede opvallende trend is dat beleggers er vaker voor kiezen om zelf te beleggen en dus zelf te bepalen in welke aandelen of beleggingsfondsen ze willen zitten. In de voorgaande jaren was het aantal zelf-beleggers redelijk stabiel gebleven, terwijl geautomatiseerd vermogensbeheer in de lift zat. Volgens de onderzoekers groeit online vermogensbeheer nog steeds, maar neemt ook zelfbeleggen in omvang toe.

Tot slot gaat de opmars van duurzaam beleggen gestaag door.

De conclusies zijn gebaseerd op een representatieve steekproef van 37.954 huishoudens en vervolgonderzoeken onder 1.440 beleggende huishoudens en 522 huishoudens die van plan zijn binnen twaalf maanden te gaan beleggen.

Lees ook: Hier beleggen Nederlanders in

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›