IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bitcoin historisch hoog: instappen?

Afgelopen week koerste de bitcoin op het hoogste niveau sinds 2017. Sinds de laatste rally is de cryptomunt een stuk populairder geworden als investering. Moet jij er ook iets mee doen? Financiële adviseurs zijn nog steeds terughoudend over de digitale munt. 

Bitcoin is dit jaar weer helemaal terug op de kaart gekomen, nadat de digitale munt bijna twee keer zoveel waard werd sinds september, aangejaagd door onder meer de lage rentes, de coronacrisis en steun vanuit institutionele partijen. 

De felle stijging van de bitcoin ging, zoals we gewend zijn van de cryptomunt, wel gepaard met de nodige volatiliteit. Vorige week steeg de cryptomunt tot 19.000 dollar, om vervolgens in korte tijd enkele duizenden dollars aan waarde in te leveren. Ook toen afgelopen maand een recordstand werd geboekt, zakte de koers weer wat weg. 

Risico’s

Bitcoin is dus terug van weggeweest en is weer populair als investering. Maar toch is het uitermate belangrijk om de risico's die gepaard gaan met een belegging in bitcoin goed te begrijpen, zo waarschuwen deskundigen. Bovendien is de bitcoin onverminderd een speculatieve belegging, ondanks berichten dat bitcoins steeds vaker ook een ander doel dienen dan als speculatieve investering.

Check ook: 8 tips om veilig te beleggen in bitcoin

De bewegingen in de afgelopen week laten bovendien zien dat er vrij weinig is veranderd in de koersvorming van de bitcoin: er valt nog steeds geen peil op te trekken. 

Veel deskundigen adviseren terughoudend te zijn als je overweegt te investeren in cryptovaluta. Zeker als je de koers van de munt flink ziet oplopen, kan je een FOMO-gevoel, een fear of missing out, krijgen en dat is nooit een goede beweegreden om erin te investeren. 

Persoonlijke doelen

Het advies van deskundigen: houd je persoonlijke financiële doelen in het oog voordat je je laat meevoeren door de laatste rage, of dat nu een belegging is in bitcoin, goud of een veelbelovend aandeel. 

Zorg dat je inzicht krijgt in je vermogen, je uitgaven en eventuele schulden. Kijk dan naar andere factoren die belangrijk zijn voor je toekomst. Heb je een noodfonds, betaal je schulden af, bouw je een pensioen op en lig je op schema in het behalen van je financiële doelen? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen. 

Welke aanpassingen moet je doen om zowel je korte termijn als je lange termijn doelen te behalen? Als je erachter komt dat je je vermogen met 50% tot 100% moet laten renderen per jaar, dan wordt het misschien tijd om die doelen nog eens te bekijken en aan te passen. 

Bedenk ook dat als je overal leest over het knetterende succes van bijvoorbeeld de bitcoin of dat ene aandeel, dat een rally mogelijk spoedig ten einde komt, omdat de koers te ver en te snel is doorgeschoten (en daardoor te duur is geworden). Zo'n situatie vormt uiteraard geen goed moment om in te stappen. 

"Het probleem is dat iedereen iets wil kopen op hoge niveaus", zo stelt Anjali Jariwala van Fit Advisors tegenover de Amerikaanse zakenzender CNBC. "We zouden beleggingsbeslissingen moeten nemen op basis van wat we onder controle hebben en niet op basis van emoties of gevoelens."

Toch wel investeren?

Evengoed kunnen er voor jou dan alsnog redenen zijn om in bitcoin te stappen. Maar voordat je je geld erin stopt, is het verstandig om eerst goed onderzoek te doen om te begrijpen wat er allemaal komt kijken bij een investering in de bitcoin.

De digitale munt maakt geen winst, en keert ook geen rente of dividend uit. Dit maakt een belegging in bitcoin geen traditionele investering. De waarde ervan is puur afhankelijk van wat iemand anders er in de toekomst voor wil betalen. Dit is heel anders dan beleggen in aandelen, waar je investeert in een bedrijf dat al dan niet winst en omzet draait. 

Belangrijk is ook om onderzoek te doen naar hoe je precies bitcoins kunt kopen en of je altijd kunt aan- en -verkopen. Een traditionele broker biedt deze optie namelijk niet aan.

Leuk gokje

Heb je op basis van je onderzoek besloten toch in bitcoins te stappen, dan adviseren deskundigen om slechts een klein deel van je portefeuille ervoor te reserveren. Denk aan minder dan 5% van je totale beleggingsportefeuille. Stap erin met de gedachte dat je het allemaal kwijt kunt raken. Zie het als een leuk gokje: dit voorkomt dat je later je hele financiële plan moet omgooien.

Lees ook: 5 redenen waarom bitcoin verder kan stijgen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›