IEXGeld

Dossiers

Profiel

Auto-inbraken vaker in buitenwijken

Het aantal auto-inbraken in de binnensteden daalt. Maar de vlag kan niet uit, want in de buitenwijken worden juist vaker automobilisten de dupe, zo blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer van de meest recente politiedata. Het totale aantal meldingen in de grote steden blijft redelijk stabiel.

Amsterdam is al jaren koploper wat betreft het aantal auto-inbraken. In de eerste negen maanden van dit jaar werden 4.558 auto-inbraken gemeld. Dat komt neer op zestien gevallen per dag.

Minder inbraken in het centrum

Vorig jaar stond de teller op 4.546, dus het aantal auto-inbraken in de hoofdstad is slechts fractioneel gedaald. Maar zoomen we in op verschillende stadsdelen, dan komen grote verschillen aan het licht. In het centrum van Amsterdam was wel een forse daling te zien, zo signaleert Independer. Vooral in de buurten Oude Kerk (-78,9%), Oosterdokseiland (-57,8%) en Waterlooplein (-36,3%) was sprake van een spectaculaire afname. Maar in buurten met bedrijven- en industrieterreinen steeg het aantal auto-inbraken juist met 33,4% op jaarbasis.

Lees ook: Gebruik je de auto weinig door coronacrisis? Pas op

In Rotterdam, Utrecht en Eindhoven was een vergelijkbaar patroon te zien: inbrekers hebben hun werkterrein verlegd van het centrum naar buurten aan de rand van de stad. Een mogelijke verklaring is dat de binnensteden door de coronacrisis vaak rustig zijn geworden.

Hoe zit het in mijn gemeente?

Benieuwd naar de stand van zaken in jouw gemeente? Dat kun je opzoeken op deze kaart.

De lockdown van afgelopen voorjaar was geen lucratieve periode voor inbrekers: er werden toen maar liefst 26,6% minder incidenten gemeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar in september hebben de inbrekers hun werk weer hervat. In die maand werd 14,5% vaker in auto's ingebroken dan in september 2019.

Het aantal auto-inbraken was jarenlang gedaald, maar die afname stagneert, aldus Independer. In de eerste negen maanden van 2020 vonden in totaal 2,4% minder auto-inbraken plaats dan in dezelfde periode vorig jaar. In 2019 en 2018 was nog sprake van een dubbelcijferige daling, van respectievelijk 11,3% en 18% op jaarbasis.

Dit dekt je verzekering

Een auto-inbraak kan behoorlijk in de papieren lopen. Vooral als je alleen een WA-dekking hebt, zijn de druiven zuur. Deze vergoedt geen schade aan je auto door inbraak of diefstal van onderdelen. Je bent immers alleen verzekerd voor schade die jij met jouw auto veroorzaakt bij een ander.

Heb je een beperkt casco- of volledig casco-dekking, dan hangt de dekking af van de vraag of de onderdelen destijds door de fabrikant zijn ingebouwd. Is dit het geval - bijvoorbeeld bij een airbag of een ingebouwde autoradio- dan ben je verzekerd. Accessoires die later zijn ingebouwd, zoals geluidsboxen, kun je tot een bepaald bedrag meeverzekeren. De maximale dekking loopt wel enorm uiteen, dus het is zinvol om polisvoorwaarden van verschillende partijen met elkaar te vergelijken voor je een verzekering afsluit.

Inbraakschade heeft overigens geen gevolgen voor het aantal schadevrije jaren.

Voor diefstal van losse spullen, zoals een los navigatiekastje of een telefoon, moet je aankloppen bij je inboedelverzekering. Wel is de dekking vaak beperkt tot 250 euro, dus het is de vraag of je alle schade vergoed krijgt.

Uiteraard eisen verzekeraars dat je zelf voldoende voorzorgsmaatregelen hebt genomen om diefstal te voorkomen. Stond je auto niet op slot, dan vis je achter het net. Ook moet je waardevolle spullen niet in het zicht hebben gelegd.

Check ook: Zó bespaar je op je autoverzekering

 

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›