IEXGeld

Dossiers

Profiel

6 dingen die je niet met je geld moet doen

Bouw niet eerst de grootste schulden af, maar de kleine. En nog vijf andere geldtips van geldgoeroe Dave Ramsey.

Dave Ramsey had het op zijn zesentwintigste al helemaal voor elkaar en verdiende tonnen met het opkopen en verkopen van huizen. Tot hij een telefoontje kreeg van de bank dat hij al zijn vastgoedhypotheken direct moest afbetalen.

De schulden kon hij niet meer opbrengen en al snel werd hij failliet verklaard. Sindsdien leerde hij alles wat er over geld te leren valt en krabbelde hij op door miljoenen mensen te helpen met hun persoonlijke financiën.

Vooral in de huidige crisis is het belangrijk om zorgvuldig met je geld om te gaan. Daarom geeft geldgoeroe Ramsey op MoneyWise enkele tips over wat je juist níet met je geld moet doen. 

1. Bouw niet eerst de grootste schulden af

Heb je diverse leningen openstaan en lopen de schulden op, dan kan het lastig zijn om daar weer uit te komen. Ramsey adviseert in dit soort situaties de sneeuwbalmethode: los niet eerst de schulden af met de hoogste rentes, maar begin met het afbouwen van kleine schuldbedragen.

Lees ook: Wat mannen kunnen leren van vrouwen in geldzaken

Het idee daarachter is dat iedere kleine afbetaling je stimuleert steeds wat grotere stapjes te nemen. Succesvol je schulden afbouwen heeft volgens Ramsey namelijk meer te maken met een verandering in je gedrag dan met de hoogte van de bedragen. 

2. Koop geen nieuwe auto

Een auto moet je van A naar B kunnen brengen, maar daarvoor heb je niet het nieuwste model nodig. Het nieuwste van het nieuwste kopen, of het nu gaat om een auto, smartphone of laptop, raadt Ramsey af.

“Als je bij de dealer wegrijdt, is je auto al een stuk minder waard. Begin er dan ook niet aan”, zo adviseert Ramsey. 

3. Niet kopen, maar investeren

In 2015 verscheen Ramsey in de populaire talkshow Larry King Live. Op de beurzen ging het goed en de werkloosheid in de Verenigde Staten daalde geleidelijk, maar toch zaten veel mensen in de schulden. “Amerikanen hebben een gat in hun hand”, zo vertelde Ramsey. “Om geld op je oude dag te hebben, moet je je geld investeren in de toekomst. Ga niet voor de waan van de dag.”

Gaat het goed met de economie en heb je geld over aan het einde van de maand? Ga dan niet in het weekend shoppen, maar beleggen, adviseert de geldgoeroe. 

4. Ga niet los na je afstuderen

Je bent afgestudeerd, je hebt net je eerste baan en hebt nog geen verplichtingen. De wereld ligt aan je voeten en je hebt veel geld te besteden. Maar laat je niet verleiden: “Als je al gewend bent als een student te leven, zet die levensstijl dan nog even door totdat je écht geld gaat verdienen”, aldus Ramsey. 

Daarmee bedoelt hij niet direct dat je alleen maar oploskoffie en magnetronmaaltijden moet eten: het draait meer om mentaliteit. Door je kosten omlaag te brengen en je geld alleen uit te geven aan de dingen die je echt nodig hebt, kun je eventuele studieschulden afbouwen en kun je tegelijk beginnen met sparen voor dingen die je op termijn graag wilt of nodig hebt, bijvoorbeeld een huis of een betere auto. 

5. Geef je kinderen niet zomaar zakgeld

Ramsey voelt er niets voor om zijn kinderen zomaar zakgeld te geven. Hij geeft hen klusjes in en rond het huis in ruil voor een zakcentje. Zo leren ze direct dat het geld niet op je rug groeit. 

6. Ga niet voor het snelle geld

Hoewel het aantrekkelijk klinkt om snel rijk te worden, is het volgens Ramsey veel beter om je fortuin langzaam op te bouwen. “90% van de miljonairs die ik heb ontmoet, werd geleidelijk rijk. Ik ben niet tegen snel geld verdienen, maar de plotselinge welvaart zorgt weer voor heel andere problemen. Hoe vaak zie je jonge topsporters hun geld verbrassen?”

Lees ook: Pas op voor deze vier financiële valkuilen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›