IEXGeld

Dossiers

Profiel

Helft Nederlanders verwacht financiële problemen door coronacrisis

De helft van de consumenten verwacht dat de coronacrisis in enige mate zal leiden tot financiële problemen. Dat blijkt uit een enquête van RaboResearch onder ruim 2.700 Nederlanders.

Oplopende werkloosheidscijfers, faillissementen, een dalende export... De Nederlandse economie is bepaald niet immuun voor de coronacrisis. Ongeveer de helft van de Nederlanders verwacht dat de pandemie in enige mate zal leiden tot financiële problemen. 26% van de ondervraagde groep houdt rekening met een beetje problemen en 17% verwacht matige problemen.

Het aantal Nederlanders dat zeer somber is gestemd, is vrij klein. 5% voorziet veel problemen en 2% heel veel.

Een vrij grote groep - 45% - verwacht dat de coronacrisis helemaal niet tot financiële problemen zal leiden in het huishouden.


Tering naar de nering zetten

Wie verwacht dat het gaat stormen, doet er verstandig aan zijn financiële gedrag aan te passen, om zijn financiën beter op orde te krijgen of financiële problemen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven (om te checken hoe lang je een inkomensdaling nog kunt opvangen)
  • je financiële situatie bespreken met je partner (om samen te zoeken naar aanpassingen aan het uitgavenpatroon)
  • ... of met goede vrienden of familie (om tips te krijgen)
  • bespaartips uitwisselen
  • bewust meer sparen
  • minder geld uitgeven aan producten of diensten die indruk maken op anderen.

De onderzoekers waren benieuwd of Nederlanders maatregelen namen om zich tegen naderend onheil te beschermen. Ze merkten dat respondenten die verwachten dat de coronacrisis leidt tot financiële problemen, inderdaad vaker actie hebben ondernomen. Zo gaf 25% van de ondervraagden die door de corona-uitbraak veel tot heel veel financiële problemen verwachten aan bewust minder geld te hebben uitgegeven, om te sparen. Onder respondenten die geen problemen verwachten, is dat een stuk lager: 9%.

Lees ook: Beleggers vrezen impact tweede coronagolf

Bovendien gaf 43% van de deelnemers die veel tot heel veel financiële problemen verwachten aan de financiële situatie te hebben besproken met de partner. Onder respondenten die het zonnig inzien is dat slechts 15%.

... maar 31% blijft op zijn handen zitten

Toch vinden de onderzoekers het opvallend dat nog steeds veel mensen die somber gestemd zijn geen enkele van de genoemde acties hebben ondernomen. Van degenen die veel tot heel veel financiële problemen verwachten, heeft 31% nog helemaal niets gedaan. En van degenen die een beetje tot matige financiële problemen verwachten zelfs meer dan de helft: 57%.

Is dat een probleem?

Volgens de onderzoekers van Rabobank hoeft dit niet per sé een probleem te zijn. Zo hebben sommige huishoudens door de lockdown-maatregelen geld overgehouden, waardoor zij misschien wat minder reden hebben om nóg meer geld opzij te zetten. Daarnaast kan het natuurlijk zo zijn dat sommige deelnemers aan het onderzoek zich al enkele maatregelen eigen hadden gemaakt voor de coronacrisis uitbrak. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig op een rij zetten van alle uitgaven.

Maar het baart de onderzoekers wel zorgen dat ruim een vijfde van de Nederlanders minder dan één keer per jaar of zelfs nooit zijn financiën op een rij zet. Daarnaast zijn er ook huishoudens die helemaal geen ruimte hebben om extra te sparen, omdat ze moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. 10% van degenen die in enige mate financiële problemen verwachten, heeft aangegeven dat ze spaargeld hebben moeten gebruiken om rond te kunnen komen door de coronacrisis.

Lees ook: 6 tips om als ondernemer de impact van het coronavirus te beperken

 

 

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›