IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggers vrezen impact tweede coronagolf

Ruim de helft van de beleggers (53%) verwacht dat de beurs in de komende tijd zal dalen als gevolg van het toenemende aantal coronabesmettingen wereldwijd. Dat blijkt uit de ING BeleggersBarometer.

Over het herstel van de economische situatie in Nederland zijn beleggers negatiever dan vorige maand. 31% van hen verwacht dat de situatie in de komende drie maanden verbetert. Vorige maand waren dat er nog aanzienlijk meer: 41%.

Het vertrouwen van Nederlandse beleggers komt in augustus uit op 98 punten. Dat is redelijk neutraal, want de index loopt van 0 (zeer pessimistisch) tot 200 (zeer optimistisch). Het vertrouwen van beleggers lijkt zich na de turbulentie eerder dit jaar redelijk te stabiliseren, want dit is de derde maand op rij dat de barometer rond de 100 punten schommelt.

'AEX in november op 555 punten'

Ondanks de negatieve economische impact van de coronacrisis, zag 37% van de beleggers de waarde van zijn beleggersportefeuille in de afgelopen drie maanden stijgen. 42% van de beleggers verwacht een verdere waardestijging in de komende drie maanden.

Voor november voorspellen de ondervraagde beleggers gemiddeld een AEX-stand van 555 punten. Dat is vier punten onder het huidige niveau.

Check ook: Hoe bescherm ik mijn pensioen tegen een beurscrash?

Toch verwacht meer dan de helft van de beleggers (53%) dat het wereldwijd toenemende aantal besmettingen ertoe zal leiden dat de beurs gaat dalen. Een kwart (23%) denkt echter dat dit geen reactie op de beurs zal veroorzaken.

Verdeeld over tech

De recente beursrally is geleid door grote techbedrijven zoals Apple, Amazon, Microsoft en Netflix. Zij lijken te profiteren van het feit dat mensen vaker thuiswerken, streamen, videobellen en gebruik maken van online diensten.

De beleggers die deelnamen aan het onderzoek van ING zijn verdeeld over de vraag of de koersstijging van deze bedrijven reëel is:

  • 32% verwacht in de komende tijd een flinke correctie
  • 30% verwacht dat de stijging doorzet omdat dit de bedrijven van de toekomst zijn en
  • 26% denkt dat stijging zijn maximum heeft bereikt en dat koers van deze aandelen zich gaat stabiliseren.

Slechts 3 op de 10 ondervraagde beleggers bezitten de techaandelen die de rally op gang hebben gebracht. Zij zijn nauwelijks voornemens om winst te nemen. Omgekeerd zijn beleggers die geen Big Tech-aandelen bezitten niet van plan om alsnog in te stappen.

Dit is het achttiende jaar dat ING het vertrouwen onder particuliere Nederlandse beleggers meet.

Lees ook: Is dit een goed moment om in aandelen te beleggen?

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. zonnetjes 6 september 2020 21:23 0
    Onbegrijpelijk, kennelijk zijn mensen te veel bezig met beleggen Dan met onderzoeken wat er wèrkelijk speelt mbt Covid! Er is geen Tweede Golf! Afgelopen 5 jaar gemiddeld 6500 Griepdoden per jaar. Nu 400 over 2020. En hoeveel 'Coviddoden'?? 6100... Rekenen! Zie RIVM site....

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

10 regels die Warren Buffett miljardair maakten

De strategieën van de superbelegger zijn sterk in hun eenvoud en houden ... Lees verder ›