IEXGeld

Dossiers

Profiel

Democraten of Republikeinen? Wie zijn beter voor de beurs?

De Amerikaanse presidentsverkiezingen in november houden beleggers nu al bezig. De populariteit van de zittende president Donald Trump is tanende en het is niet uitgesloten dat Democraat Joe Biden het stokje van hem overneemt. Maar misschien worden de kaarten anders geschud na de Republikeinse conventie, die gisteren van start ging. Wat betekent dat voor de beurs? 

In een rapport van vermogensbeheerder Schroders wordt dieper ingegaan op de gevolgen van zowel een Democratische als een Republikeinse overwinning voor de beurs. 

De heersende gedachte is altijd geweest dat een Democratische president slechter is voor de aandelenmarkten dan een Republikeinse. Democraten worden gezien als minder vriendelijk voor bedrijven, vanwege hun hang naar belastingverhogingen en regulering, waardoor de bedrijfswinsten aangetast worden, aldus Schroders. Maar om te beweren dat Biden in het Witte Huis negatief is voor de beurzen, gaat volgens de vermogensbeheerder te ver. 

Vergelijkbare rendementen

Historisch gezien is volgens de vermogensbeheerder geen enkele partij namelijk goed of slecht voor de markten. Cijfers vanaf 1933 wijzen juist uit dat beurzen beter presteerden onder Democratische presidenten dan onder Republikeinse. Zo bedroeg het gemiddelde totale rendement voor de S&P 500-index, gecorrigeerd voor inflatie, onder de Democratische presidenten 10,2%, tegenover 6,9% onder Republikeinen.

Schoders stelde wel dat dit cijfer vertekend is door de booming years tijdens Clinton en de dotcom- en financiële crisis onder Bush. “Zonder die uitzonderlijke termijnen zijn de rendementen vergelijkbaar.”

Volgens de vermogensbeheerder is het belangrijk om te kijken naar het totale beleid van een president. Trump mag dan wel de nodige belastingverlagingen hebben doorgevoerd, hetgeen gunstig is voor bedrijven; die voordelen werden weer tenietgedaan door de handelsperikelen met China. 

Beleid Biden niet gunstig

Schroders dook dan ook dieper in het verwachte beleid van Biden. De Democraat schuift niet onder stoelen of banken dat hij belastingen wil verhogen, hetgeen door de beurzen negatief opgepakt zal worden. “Een verhoging van de vennootschapsbelasting naar 28% verlaagt de winsten van de S&P500 bedrijven met 8%”, aldus Schroders. Verder is Biden van plan om een minimumloon in te voeren. “Dat tast de bedrijfswinsten verder aan.” 

Om wijzigingen in de wetgeving door te kunnen voeren is het wel van belang dat de Democratische partij een meerderheid heeft in de Senaat. En dat is natuurlijk ook nog maar afwachten. Bovendien kan het volgens Schroders nog wel even duren voordat Biden daadwerkelijk een voorstel tot belastingverhogingen indient. In het eerste jaar zal zijn hoogste prioriteit vermoedelijk liggen bij economische stimuleringsmaatregelen om de gevolgen van de coronacrisis te beperken. 

Verder zijn er volgens Schroders risico’s voor specifieke sectoren, zoals de gezondheidszorg en de tech-industrie. Zo zal Biden meer controle willen op medicijnprijzen en een optie voor publieke gezondheidszorg willen invoeren, terwijl de lage belastingen en de sterke marktconcentratie waar techbedrijven van profiteren, op termijn mogelijk ook aangepakt worden.

Wat is het beste scenario?

Schroders concludeert dat een winst van Biden niet automatisch negatief hoeft te zijn voor de markten, maar als er een Democratische omslag in het Congres plaatsvindt, dan zullen Amerikaanse aandelen het zwaar te verduren krijgen met de hogere belastingen. “Dat leidt tot een rotatie richting niet-Amerikaanse aandelen, met name als de spanningen in de internationale handel afnemen.”

Als Republikeinen de controle in de Senaat houden, lijken belastinghervormingen volgens Schroders onwaarschijnlijk. De vermogensbeheerder ziet een Democraat in het Witte Huis en een Republikeinse meerderheid in de Senaat als beste scenario voor de beurzen. Maar beleggers in techbedrijven of de gezondheidszorg dienen waakzaam te zijn voor toekomstige beleidsveranderingen.  

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Moet je vrezen voor de techbubbel?

Het koersverloop van techaandelen wordt steeds grilliger. Gaat de bubbel... Lees verder ›