IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggingsfraude: zó kun je dat voorkomen

Vorig jaar raakten consumenten ruim 10,7 miljoen euro kwijt door oplichting met beleggingen. Zo kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt.

2.500 Nederlanders krijgen deze week een brief in de bus van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarin ze worden gewaarschuwd voor dubieuze beleggingsaanbiedingen. Oplichters gaan vaak heel doortrapt te werk. Dit kun je lezen in dit artikel.

We zetten een aantal tips voor je op een rij om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van beleggingsfraude.

1. Hang meteen op

De AFM adviseert om nooit in te gaan op verkoop van beleggingen, zoals aandelen, cryptovaluta of cfd's, per telefoon of e-mail.

De beurswaakhond waarschuwt ervoor dat internetoplichters behoorlijk vasthoudend kunnen zijn. Ga niet het gesprek aan, maar hang direct op.

2.Trap niet in mooie praatjes

Ook moet je beseffen dat een aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn dat waarschijnlijk ook is. Aan beleggen zijn immers altijd risico's verbonden. Bovendien zijn risico en rendement vaak communicerende vaten: een hoge rendementsprognose gaat vaak gepaard met een bovengemiddeld risico.

Je zal ook vast weleens zijn gestuit op advertenties met bekende Nederlanders die zogenaamd hun ervaringen met een gouden belegging delen. Oplichters proberen zo vertrouwen te wekken. Maar wie hierop klikt, komt vaak terecht bij een malafide aanbieder, zo waarschuwt de Fraudehelpdesk.

3. Vermijd beleggingen die je niet begrijpt

Een ander belangrijk uitgangspunt dat je bij beleggen altijd moet hanteren is: beleg alleen in zaken die je begrijpt. Is de beleggingsconstructie vaag of ingewikkeld, begin er dan niet aan.

4. Check de aanbieder op de website van AFM

Stuit je op een interessant beleggingsaanbod, controleer de aanbieder dan via de tool 'Check je aanbieder' op de website van de AFM. Je kunt daar zoeken op de naam van het bedrijf of een vergunningnummer.

Sommige aanbieders schermen met een Europees paspoort. Zij hebben dan een vergunning gekregen in het land waar zij zijn gevestigd. Maar de AFM waarschuwt ervoor dat een Europees paspoort geen kwaliteitskeurmerk is en dat deze financiële ondernemingen niet onder toezicht van de AFM staan.

5. Of google zelf

Verder kun je natuurlijk ook zelf informatie opzoeken op internet. Wat is er bekend over de aanbieder, het beleggingsaanbod of de belegging?

6. Bekijk waarschuwingslijsten

De AFM publiceert ook geregeld waarschuwingen van mogelijke oplichting met beleggingen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om bedrijven en personen die geen vergunning hebben, terwijl ze die volgens de wet wel zouden moeten hebben. Of om ondernemingen die geen prospectus uitgeven bij hun effecten, terwijl ze daartoe wel wettelijk verplicht zijn.

Je vindt op deze site ook waarschuwingen van buitenlandse toezichthouders. De AFM adviseert beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van ondernemingen die op een waarschuwingslijst staan.

7. Betaal geen onduidelijke kosten

De AFM raadt verder af om een restriction fee of andere onduidelijke kosten te betalen aan onbekende ondernemingen.

Wees altijd extra alert als bedrijven of personen vragen om geld over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde Moneytransfer-systemen.

8. Laat je niet onder druk zetten

Oplichters proberen je vaak te pushen om snel in te leggen. Ze suggereren bijvoorbeeld dat het project bijna is volgetekend of proberen je over te halen om alvast een klein bedrag in te leggen 'om het te proberen'.

Laat je nooit onder druk zetten. En besef dat gezonde beleggingskansen echt niet meteen verdwenen zijn. Beleggen doe je bovendien als het goed is voor de langere termijn.

9. Wees zorgvuldig met persoonlijke gegevens

Uiteraard is het sowieso raadzaam om voorzichtig te zijn met het invullen en achterlaten van je gegevens. Meld je ook aan bij het bel-me-niet-register, zodat je geen ongevraagde telefonische aanbiedingen krijgt.

Ben jij eerder slachtoffer van oplichting geweest? Wees dan extra alert, want vaak circuleren lijsten met namen van slachtoffers onder oplichters.

10. Toch gedupeerd? Meld het

Mocht je vermoeden hebben van beleggingsfraude of slachtoffer zijn van oplichtingspraktijken, dan kun je dit melden bij een meldpunt van de AFM. Je kunt ook terecht bij de Fraudehelpdesk.

Kom je erachter dat je bent opgelicht, stop dan direct met geld overmaken en stel je bank op de hoogte. Doe ook aangifte bij de politie.

Lees ook: AFM waarschuwt voor oplichting met beleggingen


   

   


Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›