IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo help je vrienden of familie die willen beleggen

Met de huidige lage rente is het niet opportuun om een groot deel van je vermogen op je spaarrekening te laten staan. Beleggen brengt wat meer risico’s met zich mee, maar is wel een goede optie om je geld te laten renderen. Dat weet jij misschien, maar weten je vrienden en familie dit ook? En leer je dit je kinderen ook?

Taboe

Sheila Nicoll, Head of Public Policy bij vermogensbeheerder Schroders, merkt op dat - in tegenstelling tot de Verenigde Staten - er in Europa een zekere aversie heerst tegen praten over geld en in het bijzonder over beleggen. Schroders verwacht dat dit langzaam zal veranderen, nu de Europese Commissie als doel heeft om de Europese kapitaalmarkten te verbreden en te verdiepen. 

Volgens Nicoll is de terughoudendheid bij Europeanen om te beleggen in de kapitaalmarkten terug te voeren naar een aantal factoren, zoals risico-aversie. Men is er niet vertrouwd mee, wat gepaard gaat met een gebrek aan vertrouwen. Ook mist er gedegen financiële kennis. “Die factoren versterken elkaar”, aldus de beleggingsexpert van Schroders. “Regelgeving is erop gericht om beleggers beter te beschermen, maar dat zet hen niet aan tot beleggen.” 

Denk na over financiële doelen

Schroders geeft enkele tips over hoe je bijvoorbeeld vrienden, familie of je kinderen kunt betrekken bij beleggen. Zo adviseert de vermogensbeheerder om mensen aan te sporen om na te denken over het bereiken van hun financiële doelen. “Het creëren van een beleggingscultuur hangt samen met het betrekken van mensen, zodat zij beleggen gaan zien in de context van hun financiële behoeften”, aldus Nicoll. 

Check ook: Aandelen kopen: wanneer en hoeveel?

Belangrijk daarbij is volgens Schroders om vrienden en familie niet te overladen met informatie over beleggingsproducten of -mogelijkheden. “Het heeft alles te maken met steun, bemoediging en ingaan op hun behoeften en noden.” 

Beleggingsplan

Help met het opstellen van een beleggingsplan voor je vriend of familielid. Kijk bijvoorbeeld naar het besteedbaar inkomen. Is de ruimte er wel om te beleggen en is het geld niet op korte termijn nodig? “Beginnende beleggers moet duidelijk gemaakt worden dat een langetermijnvisie nodig is om volatiliteit op korte termijn te doorstaan.”

Voordat je gaat kijken welke producten interessant zijn, bijvoorbeeld aandelen, indextrackers of obligaties, is het verstandig om het eerst over de allocatie van het vermogen te spreken. Welke risico’s wil iemand lopen en welke rendementskarakteristieken horen daarbij?  

Beleggingsrekening voor je kind

Wil je specifiek je kind helpen bij de eerste stappen in de beleggingswereld? Dan kun je zelf voor je kind een beleggingsrekening openen. Onder meer bij Robeco, Semmie en Brand New Day kun je hiervoor terecht. In dit artikel leggen we verschillende opties naast elkaar. 

Schroders erkent dat er geen kant en klare oplossing bestaat om mensen te laten beginnen met beleggen. “Het is al winst als mensen erover gaan nadenken.”

Lees ook: Beginnen met beleggen: Hoe dan?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.