IEXGeld

Dossiers

Profiel

Let hierop als je wilt sparen in het buitenland

Waar veel banken hun spaarrentes verlagen, werd afgelopen week bekend dat Openbank juist de rente op spaargeld verhoogt. Welke bank, zei je? Een hogere rente is leuk, maar doe wel eerst onderzoek naar de bank waar je een spaarrekening wilt openen. 

Afgelopen donderdag maakte Openbank bekend dat de bank 0,2% rente biedt op je spaargeld. Dit is beduidend meer dan veel andere grootbanken in Nederland (en daarbuiten) bieden. Bij ABN Amro krijg je al niet eens meer rente over je vermogen. Bij ING en Rabobank is de rente nu 0,01%. 

Depositogarantiestelsel 

Openbank biedt dus een interessant alternatief. Echter, zomaar overstappen is niet verstandig, zeker niet als het gaat om een buitenlandse bank. Doe eerst goed onderzoek.

Kijk onder andere waar de bank vandaan komt. Openbank is bijvoorbeeld een dochter van de Spaanse bank Santander. Spanje en andere landen binnen de Europese Unie vallen onder het depositogarantiestelsel. Per persoon is dan 100.000 euro aan spaargeld gegarandeerd. Valt een bank om, dan krijg je tot een ton gegarandeerd terug.

Check ook: Spaarrente te laag? Overweeg een deposito

Het depositogarantiestelsel werd aangescherpt ten tijde van de kredietcrisis in 2008. In 2008 viel toen onder meer Icesave om, waar veel Nederlanders een spaarrekening hadden vanwege de hoge rente die de bank bood. 

Overigens hoeft het niet zo te zijn dat een bank uit een ander land daadwerkelijk valt onder de regels van dat land. De van origine Britse Lloyds Bank, die met 0,2% eveneens een vrij hoge rente biedt, valt bijvoorbeeld onder het Duitse depositogarantiestelsel. Dus ook bij deze bank ben je ervan verzekerd dat je spaargeld tot een ton veilig is.

Hetzelfde geldt voor Turkse banken als De Anadolubank of Yapi Kredi Bank, die dan weer onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen. 

Valutarisico

Een ander punt om in te duiken is of je daadwerkelijk in euro’s spaart en niet in lokale valuta. Anders loop je namelijk een valutarisico. De desbetreffende buitenlandse munt kan ten opzichte van euro minder waard worden en dat gaat uiteraard ten koste van je spaargeld. 

Privacy

Verder lijken nieuwe, kleinere banken vaak onzorgvuldiger om te gaan met online privacy dan banken die al langer meedraaien, zo concludeerde de Consumentenbond in een onderzoek. Openbank scoort bijvoorbeeld op dit vlak minpunten, omdat de bank de mist in gaat met het plaatsen van advertentiecookies. 

Andere beperkingen

Ook merkte de Consumentenbond op dat er andere beperkende voorwaarden kunnen spelen bij de keuze voor een (buitenlandse) bank die een hoge rente biedt. Zo kan het zijn dat je een overboeking maand(en) van tevoren moet aankondigen, een minimale eerste storting moeten doen van enkele duizenden euro’s of te maken krijgt met opnamekosten.

In het laatste geval moet je bijvoorbeeld 0,5% betalen over het bedrag dat je van je rekening wilt halen. Maak dus een goede inschatting of de hogere rente het dan waard is. In andere gevallen krijg je alleen de extra rente als je het geld over een complete periode op de rekening laat staan. 

Er zijn dus (soms) wat kleine lettertjes als je kiest voor een buitenlandse bank met hogere rente. Neem de tijd om in de voorwaarden te duiken, voordat je je spaargeld naar die bank brengt.   

Lees ook: Spaarrente naar 0%: 5 alternatieven voor een spaarrekening

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Henk30 28 juli 2020 17:18 0
    Bij open bank op hun website vindt je NIETS over rente en het volgende: Geen kosten voor het houden van de rekening, opening, sluiting, storting en overboeking met niet aangegeven grens voor overboekingen / opnames die echter wel bestaat, debit kaart met maximaal 5 opnames in Euroland per maand, erboven 'tarief wat de automaat angeeft', ze kunnen dus vragen wat ze willen (tegen de wettelijke plicht prijzen te publiceren), alleen bij bank zelf onbeperkt. Met extra kaart zogenaamd commisievrij buiten Euroland - tegen waarschijnlijk hogere valuta koers koop / verkoop marges. Hogere kraakrisiko door 2 faktor SMS: Op mobieltelefoneren is het dus alleen aan te raden met parallel gebruik van een tweede - niet internet - klassieke mobiltelefoon voor de verificatie, of door twee aparate apparaten te gebruiken. Bij problemen - er wordt al voor meer dan een miljard per jaar gehackt- moet het in spanje geregeld worden, veel succes.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Moet je vrezen voor de techbubbel?

Het koersverloop van techaandelen wordt steeds grilliger. Gaat de bubbel... Lees verder ›