IEXGeld

Dossiers

Profiel

Is het echt zo erg gesteld met je dividend?

Veel bedrijven besluiten momenteel geen dividend meer uit te keren, vanwege de onzekerheden gerelateerd aan de coronacrisis. Nu de piek van de crisis achter ons lijkt te liggen, is het tijd om de balans op te maken. Is het echt zo erg als het lijkt? 

Op IEX.nl vinden we een uitgebreide lijst van de beslissingen die bedrijven in Nederland gemaakt hebben in relatie tot het dividend. We zien veel ondernemingen die momenteel geen dividend uitkeren, maar hier en daar staan ook namen als Ahold, SBM Offshore en KPN die het dividend over 2019 juist wel hebben uitgekeerd. 

Veel bedrijven hebben de afgelopen maanden besteed aan het verlagen van hun uitkeringen of het tijdelijk opschorten ervan. Sommige trokken zelfs voor onbepaalde tijd de stekker uit het dividend.

Maar onderzoek van CFRA laat zien dat het beeld niet zo negatief is als veel beleggers denken. Sterker nog: de studie suggereert dat er nog voldoende aantrekkelijke dividendaandelen overblijven.    

Gunstige besluiten

In de eerste helft van 2020 besloten 164 van de 500 bedrijven uit de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 een stabiel dividend uit te keren of zelfs het dividend te verhogen, aldus CFRA. Slechts 62 besloten het dividend op te schorten of te verlagen.

Check ook: Zo bouw je een ETF-portefeuille op

In andere woorden: in de eerste zes maanden is 73% van alle besluiten rondom het uitkeren van winst aan aandeelhouders gunstig geweest voor beleggers. Vooral bedrijven uit sectoren die zich richten op basisvoorzieningen besloten het dividend gewoon uit te keren of te verhogen. Ook Amerikaanse financials en ondernemingen met een focus op de gezondheidszorg namen een voor beleggers gunstig besluit omtrent het dividend.

Daartegenover staat dat bedrijven die (luxe) consumptiegoederen verkopen of produceren het minst vaak een positief besluit namen en vaker het dividend verlaagden of opschortten.  

Niet altijd rooskleurig

Wel moet worden opgemerkt dat de meeste ondernemingen in de S&P 500 erg populair zijn bij veel beleggers, onder meer omdat ze als een relatief veilige keuze worden gezien. “Deze bedrijven hebben vaak een relatief sterke balans en terugkerende kasstromen, waardoor er ruimte is om het dividend uit te kunnen blijven keren”, aldus CFRA. 

Buiten de S&P 500-index is het beeld anders en valt duidelijk te zien dat bedrijven een flinke klap hebben gekregen van de coronacrisis en de forse daling van de olieprijzen in de lente.

Het onderzoek van CFRA toont aan dat 244 van de onderzochte bedrijven buiten de S&P 500 hun dividend verhoogden, hetgeen 50% minder is dan in dezelfde periode een jaar eerder. 639 ondernemingen verlaagden juist het dividend of besloten om het niet meer uit te keren, 9 keer zoveel als in het tweede kwartaal van 2019.     

Dividend-ETF’s

Om je als belegger enigszins te beschermen tegen dividendverlagingen, maar ook om tegelijk te profiteren van de verhogingen, kun je dividend-ETF’s overwegen.

CFRA geeft als voorbeeld de ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF. 27% van de bedrijven die deze indextracker volgt, is actief in de industrie, waar 77% van de genomen besluiten omtrent dividend positief was. Ook bestaat de tracker voor slechts 10% uit bedrijven die zich richten op luxe consumentengoederen, waar momenteel de grootste klappen vallen als het om dividend gaat.

Lees ook: Cijferseizoen is begonnen: waar moet je op letten?

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Dow Jones 20 juli 2020 09:04 0
    Leuke tip, die ETF van Proshares (NOBL), maar is de redactie op de hoogte dat particulieren niet in Amerikaanse ETF's mogen beleggen?

1 Reactie Omhoog ↑