IEXGeld

Dossiers

Profiel

Aanvraag hypotheek duurt veel langer: dit kun je doen

De gemiddelde doorlooptijd van hypotheekaanvragen is sinds het begin van de coronacrisis drie maanden geleden bijna verviervoudigd, meldde Independer onlangs.

Voordat de coronapandemie uitbrak, bedroeg de gemiddelde doorlooptijd voor hypotheekaanvragen twee werkdagen. Nu moeten hypotheekaanvragers gemiddeld zeven werkdagen wachten. Soms is dit nog langer: 13 of in een enkel geval zelfs 23 werkdagen, zo blijkt uit een overzicht op de website van de vergelijkingssite.

Volgens de lijst, die op 15 juni voor het laatst is geactualiseerd, blijkt dat de beoordeling van het dossier het langst duurt bij Reaal: 23 dagen. Ook bij Robuust, Argenta, Centraal Beheer, Hypotrust, IQWOON en Nationale-Nederlanden moet je meer dan tien dagen werkdagen wachten.

Dit kan uiteraard voor de nodige nervositeit bij huizenkopers zorgen, als de deadlines van de ontbindende voorwaarden in zicht komen.

Hypotheekverstrekkers zijn strenger

De toename van de doorlooptijd van hypotheekaanvragen schrijft Independer toe aan twee factoren. Ten eerste is het aantal hypotheekaanvragen de afgelopen maanden explosief gestegen, waardoor hypotheekverstrekkers het een stuk drukker hebben gekregen.

Daarnaast zijn geldverstrekkers door de coronacrisis strenger geworden bij het controleren van de aanvragen. Ze stellen steeds vaker aanvullende vragen, om zich ervan te vergewissen dat de klant de hypotheeklast kan dragen. Dit werkt uiteraard vertragend.

Lees ook: Fors besparen op je hypotheek? 5 tips

Medische keuring

Sluit je bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af, waarmee je het verlies aan inkomen kunt opvangen als een van de verzekerden vroegtijdig overlijdt, dan kun je op nog een extra hobbel stuiten.

De verzekeraar vraagt soms om een medische keuring; bijvoorbeeld als je een ernstige ziekte hebt gehad of als het verzekerde bedrag hoger is dan 300.000 euro. Dit proces kan vanwege de coronacrisis vertraging oplopen, zo meldde IEX Geld eerder.

Maak je dossier compleet

Wil je voorkomen dat je met je hypotheekaanvraag in tijdnood komt, dan is het van belang dat je alle benodigde stukken tijdig bij de hand hebt. Heb je bijvoorbeeld een lease-auto, een creditcard, een rekening waarop je rood kunt staan, een studieschuld of andere schulden, zorg er dan voor dat je alle benodigde informatie direct kunt overleggen aan de bank. Deze is namelijk van invloed op de hoogte van de hypotheek.

Komen verzwegen studieschulden of een BKR-registratie in een later stadium aan het licht, dan gaat de procedure langer duren, waardoor je alsnog in problemen kunt komen.

Lees ook: Wat zijn de gevolgen van een verzwegen studieschuld voor de hypotheek?

Maak ook een print van een bankaanschrift waarmee je kunt aantonen hoeveel eigen geld je kunt inbrengen en om snel een afspraak te maken om het koopcontract te tekenen. Ook is het verstandig om alvast een uitdraai van mijnpensioenoverzicht.nl te maken.

Wees ook goed voorbereid op extra vragen over bijvoorbeeld baan- en inkomenszekerheid. Heb je bijvoorbeeld een tijdelijk dienstverband, informeer dan bij de hypotheekverstrekker welke documenten nodig zijn voor de aanvraag, zoals een werkgeversverklaring.

Bedenk wel dat de werkgeversverklaring actueel moet zijn. Is deze ouder dan een maand, dan heb je kans dat je opnieuw naar je baas moet om een nieuwe werkgeversverklaring op te stellen.

Lees ook: DNB: Huizenprijzen gaan dalen

Ben je ondernemer, dan moet je sinds kort een formulier invullen met vragen over de impact van de coronacrisis op je bedrijf. Je moet bijvoorbeeld aangeven of je nadelige gevolgen ondervindt of verwacht door de crisis, op welke manier je hiermee wil omgaan en of je overheidssteun hebt aangevraagd. Ga hier tijdig mee aan de slag, want dit is een tijdrovend klusje.

Uiteraard is het ook zaak om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de kopieën van documenten die je moet aanleveren in orde is. Als ze niet volledig zijn gescand of niet scherp genoeg zijn, loop je het risico dat de bank de documenten afkeurt en het proces nog verder vertraging oploopt.

Verleng termijn financieringsvoorbehoud

Zelfs als je tijdig alle documenten klaarlegt, kan het gebeuren dat de hypotheekaanvraag meer tijd in beslag neemt dan je vooraf had verwacht.

Wil je voorkomen dat de aankoop van je huis hierdoor in gevaar komt, zorg er dan voor dat termijn van je voorbehoud van financiering die je in de koopakte opneemt lang genoeg is. Voor de coronacrisis was vier tot zes weken een normale termijn. Maar hypotheekadviseurs adviseren nu om dit te verlengen naar acht weken.
Pas als de hypotheek dan nog niet rond is, wordt de koop ontbonden.

Lees ook: Dit betekent de coronacrisis tot nu toe voor de huizenmarkt

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›