IEXGeld

Dossiers

Profiel

Achteraf betalen met Afterpay: hier moet je op letten

Nu kopen en achteraf betalen. Het Australische fintechbedrijf Afterpay bestaat al sinds 2005, maar ziet dat steeds meer consumenten gebruikmaken van de optie om later te betalen.

In het boekjaar 2019 zag Afterpay de omzet met maar liefst 140% aantrekken tot 5,2 miljard dollar. Aan het einde van het boekjaar had het bedrijf 4,6 miljoen actieve klanten, hetgeen een stijging markeerde van 130% ten opzichte van een jaar eerder. Soms ging het om wel 12.500 nieuwe klanten per dag. 

Ook in Nederland is Afterpay al een tijd te gebruiken, onder meer bij winkels als BCC, Expert, Blokker, Fonq en Xenos. Waar moet je op letten als je gebruik wilt maken van de optie? 

Hoe het werkt

Het principe van Afterpay is heel simpel: ga naar de betreffende webwinkel, plaats een bestelling en kies bij de betaalmogelijkheden voor Afterpay. Na ontvangst van je bestelling krijg je binnen enkele dagen een betaaloverzicht en vervolgens heb je veertien dagen om te betalen. 

Kosten

Consumenten die gebruik willen maken van de optie om later te betalen, worden door Afterpay niet belast met kosten of andere vergoedingen. Het bedrijf haalt zijn inkomsten vooral uit aangesloten retailers. Zij betalen er wel voor om Afterpay als dienst aan te mogen bieden. 

Het staat webwinkels evenwel vrij om deze kosten weer door te bereken aan jou als klant. Dit maakt Afterpay vaak een duurdere optie dan bijvoorbeeld iDeal. BCC hanteert een bedrag van 2,99 euro voor het gebruik van Afterpay, bij Xenos is dit 1,99 euro en bij Fonq 0,95 euro. 

Check ook: 4 tips om je financiën op orde te krijgen

Betaal je niet binnen veertien dagen, dan krijg je herinneringen, waar administratiekosten bij komen kijken. Die kosten kunnen flink oplopen; van 20 euro tot wel 40 euro per herinnering. 

Kritiek

Gebruikers van Afterpay zijn niet unaniem te spreken over de dienst. Zo kreeg niet iedereen de mogelijkheid om daadwerkelijk achteraf te betalen, dus na ontvangst van het product. Heb je bijvoorbeeld te maken met een langere levertijd, dan is het mogelijk dat je al een factuur krijgt nog voordat het product door de webwinkel is verzonden. Op die manier schiet Afterpay een beetje zijn doel voorbij. 

Bovendien zijn er klachten dat Afterpay soms in zee gaat met wat minder betrouwbare retailers, partijen die niet leveren wat ze beloven. Dit kan tot een lang dispuut leiden met de retailers, maar Afterpay zou hier niet voldoende rekening mee houden door te blijven hameren op een betaling van de factuur. 

Spamfolder

Vanwege de hoge kosten gerelateerd aan de herinneringen, is het belangrijk daadwerkelijk binnen 14 dagen te betalen. Ook als je dus het product nog niet binnen hebt gekregen.

Veel klanten van Afterpay melden facturen en herinneringen over het hoofd te hebben gezien, omdat deze in de spamfolder van hun mailbox waren binnengekomen. Maak je gebruik van Afterpay, wees dan alert en check je spamfolder regelmatig. Trek dus tijdig aan de bel als je geen factuur hebt ontvangen.  

Afterpay versus creditcard

Afterpay laat zich al snel vergelijken met PayPal, maar ook met een creditcard. Met een creditcard is het ook mogelijk om later te betalen. Vergelijken we de kosten van een transactie, dan is een creditcard per transactie doorgaans goedkoper. Dit effect wordt evenwel deels gecompenseerd door het feit dat je voor de creditcard zelf ook betaalt: vaak rond de 10 à 20 euro per jaar. Welke optie voordeliger is, hangt dus een beetje af van je koopgedrag. 

Koop je met een creditcard, dan worden die gegevens - in tegenstelling tot bij Afterpay - doorgestuurd naar het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR houdt een database bij van alle kredieten die consumenten afsluiten. Heb je nog bedragen openstaan, dan zal dit in te zien zijn bij het BKR en dit kan bijvoorbeeld invloed hebben als je een hypotheek wilt afsluiten.

Hoewel Afterpay in principe dergelijke gegevens ook mag delen met kredietagentschappen voor het toetsen van je kredietwaardigheid, zal dit in principe minder zwaar wegen dan schulden op je creditcard.

Maximale bestelbedrag

Afterpay kijkt wel naar je betaalverleden om te bepalen voor welk bedrag je een bestelling kunt plaatsen. Bij je eerste bestelling is het maximale bestelbedrag bij veel webshops bijvoorbeeld lager, dan bij je tweede of derde bestelling. Dit kan beperkend zijn, zeker als je een grote bestelling wilt doen.

Welk systeem hier precies achter zit is onduidelijk en lijkt ook te verschillen per webwinkel.

Afterpay kan dus een handige manier zijn om pas na de ontvangst van je product te betalen, maar is niet altijd voordeliger. Let er bovendien op dat je tijdig je facturen betaalt. Anders kan het een duur grapje worden.

Lees ook: Rood staan is nu goedkoper. Maar pas hier wel voor op

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›