IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat betekent het coronavirus voor je pensioen?

Door de coronacrisis zijn de dekkingsgraden van pensioenfondsen, die toch al laag waren, flink gedaald, als gevolg van dalende beurskoersen en een dalende rekenrente. Volgens cijfers van advies- en onderzoeksbureau AON daalde de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen in maart van 95% naar 85%. Wat betekent dit voor je pensioen?

"Paniek op de beurs als gevolg van het coronavirus zorgde voor donkerrode cijfers en een vlucht naar veilige havens, waardoor de rente verder daalde", zo merkte AON op. 

Volgens de onderzoekers was maart een dramatische maand voor pensioenfondsen, nadat de financiële markten volledig in de ban waren van het coronavirus. "Beleggers raakten in paniek, dat leidde tot grote volatiliteit op de markten waarbij de verliezen op de beurzen ongekend groot waren."

Beleidsdekkingsgraad belangrijk

Dit raakt ook pensioenfondsen. Een pensioenfonds moet genoeg vermogen hebben om de uitkeringen van jou en anderen in de toekomst te kunnen betalen. Om dit te beoordelen wordt gekeken naar de dekkingsgraad: de verhouding tussen het vermogen van het pensioenfonds en de pensioenen.

Vooral de beleidsbeleidsdekkingsgraad is belangrijk. Deze is gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden.

Pensioenkorting

Het wettelijk vereiste minimum voor de beleidsbeleidsdekkingsgraad is vanwege de huidige ontwikkelingen tijdelijk bijgesteld van 105% tot 100%. Komt de dekkingsgraad onder de 100%, dan kunnen veel pensioenfondsen mogelijk niet anders dan de pensioenen verlagen. Een pensioenkorting dus.   

Lees ook: Heb jij een pensioengat? Let op deze alarmbellen

AON schat in dat de meeste fondsen afgelopen maand onder de kritische dekkingsgraad zijn gezakt. Volgens AON worden pensioenkortingen voor het einde van 2020 dan ook een realistisch scenario. "Dit betekent opnieuw dat miljoenen mensen afstevenen op een korting op hun pensioen per het einde van dit jaar", aldus het advies- en onderzoeksbureau.

Cruciaal is wat de dekkingsgraad per 31 december 2020 zal zijn. Voor deze datum hoef je je geen zorgen te maken over een verlaging. Volgens AON is het evenwel de vraag of in de rest van het jaar nog het herstel zal volgen dat nodig is om kortingen te voorkomen. 

“Toch is het van belang om rustig te blijven in deze omstandigheden en niet de emotie te laten regeren”, zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. “Pensioenfondsen zijn langetermijnbeleggers en moeten bij hun uitgangspunten blijven. Dat kan betekenen dat fondsen nu bijvoorbeeld aandelen bij moeten kopen.” 

Niettemin zullen veel pensioengerechtigden komende periode geïnformeerd worden over een mogelijke korting per einde dit jaar, zo verwacht Driessen. 

Flinke korting?

Hoeveel je pensioen dan omlaag gaat, hangt af van de financiële situatie van je pensioenfonds. Doorgaans zou je aan het einde van het jaar moeten kijken naar het procentuele verschil in de dekkingsgraad ten opzichte van het jaar ervoor. Is de beleidsdekkingsgraad van je pensioenfonds gedaald van 100% naar 98%? Dan wordt je pensioen met 2% gekort. 

Check ook: Beleggen voor mijn pensioen: hoeveel heb ik later nodig?

Maar niet je hele pensioen zal omlaaggaan: je AOW-uitkering staat er bijvoorbeeld los van, net als het pensioen dat je mogelijk krijgt van een verzekeraar.

Conclusie

Het is dus vooralsnog verre van zeker dat pensioenen worden gekort aan het einde van dit jaar. Wellicht komt er een economisch herstel in de komende maanden en weten pensioenfondsen hun beleidsdekkingsgraad op te krikken. 

Het valt ook niet uit te sluiten dat de politiek ingrijpt. We hebben te maken met unieke omstandigheden en de Nederlandse overheid heeft al veel steunmaatregelen getroffen om de impact van het coronavirus op de economie te verkleinen.

Mogelijk wordt tegen het einde van dit jaar door het kabinet besloten dat een verlaging van de pensioenen niet hoeft. Dit gebeurde eind vorig jaar ook.  Het gevaar daarvan is wel dat hoe vaker je kortingen uitstelt, hoe groter het risico is dat er niet voldoende pensioengeld over blijft als werkenden straks met pensioen gaan. 

Lees ook: Beleggen voor je pensioen? Zo haal je een maximaal rendement

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›