IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom de goudprijs achterblijft

Goud wordt beschouwd als een veilige haven. Maar het edelmetaal maakt die reputatie momenteel niet waar. Hoe komt dat?

Als de beurzen op hun grondvesten trillen, zoeken beleggers naar veilige alternatieven voor aandelen. Goud geldt als een waardevaste belegging, omdat het wereldwijd wordt geaccepteerd als betaalmiddel en bovendien schaars is.

Nu het coronavirus steeds verder om zich heen grijpt en het openbare leven in steeds meer landen plat ligt, zou goud in trek moeten zijn bij beleggers, zou je denken; zeker nu er ook veel onrust is op de oliemarkt.

Maar de goudprijs lijkt juist te stagneren. Eerder deze maand werd nog ruim 1.700 dollar neergeteld voor een troy ounce goud; het hoogste niveau in bijna acht jaar. Maar inmiddels is de goudprijs ruim onder de 1.500 dollar per troy ounce gezakt. Hoe komt dit? We zetten de belangrijkste vragen over goud als belegging voor je op een rij.

Waarom blijft de goudprijs achter?

Experts geven verschillende redenen voor de recente prijsdaling:

  • De vraag naar goud voor sieraden is ingezakt; met name in China en India
  • De goudprijs staat onder druk vanwege de sterk getemperde inflatieverwachting.
  • Beleggers zijn in paniek vol in cash gegaan.
  • Sommige longposities in goud zijn verlaagd.

Blijft het zo?

Over de vraag of de goudprijs onder druk blijft staan of weldra de weg omhoog terug zal vinden, verschillen experts van mening. James Luke, fondsbeheerder bij Schroders, verwacht dat de goudprijs gaat pieken boven de 2.000 dollar.

Hij wijst erop dat de groei van de wereldeconomie momenteel onder druk staat, waardoor centrale banken de monetaire teugels voorlopig nog niet zullen aantrekken. Een lage of zelfs negatieve rentestand is een katalysator voor de goudprijs, omdat beleggers dan een alternatief zoeken voor hun spaargeld.

Daarnaast verwacht hij dat er na de Amerikaanse verkiezingen meer aandacht zal zijn voor de overgewaardeerde dollar en de houdbaarheid van de Amerikaanse tekorten. Ook dat kan de goudprijs in de kaart spelen.

Ook grondstoffenexpert Koen Lauwers ziet opwaarts potentieel voor de goudprijs. Hij beaamt in een column op IEX dat goud de status van veilige haven op korte termijn zelden waarmaakt. Tijdens de vorige financiële crisis in 2008 daalde de goudprijs aanvankelijk met 30%, van 1.000 dollar naar 700 dollar. Ook na de dotcomcrisis aan het begin van deze eeuw kelderde de goudprijs fors (met 25%).

Maar wie wat verder vooruit kijkt, ziet dat de goudprijs daarna doorgaans op volle kracht terugkeert:

Periode Prestatie S&P 500 Prestatie goud
Oktober 2007 - maart 2009 -56,8% +25,5%
Maart 2000 - oktober 2002  -49% +12,4%
Augustus 1987 - december 1987  -33,5% +6,2%

“Sinds begin deze eeuw steeg de goudprijs, uitgedrukt in euro, met gemiddeld 9,8% op jaarbasis”, schrijft Lauwers. “Ik ken persoonlijk geen activa die ook maar in de buurt komen van dit rendement.”

Volgens hem liggen de kaarten voor goud er momenteel goed voor. Zo verwacht hij dat de inflatie op termijn weer kan oplopen, waardoor goud als waardevaste belegging weer aan glans wint.

Daarnaast wijst hij er net als Luke op dat de reële rente (de nominale rente min inflatie) overal negatief is en nóg negatiever dreigt te worden door nieuwe stimuleringsmaatregelen door centrale banken.

Volgens Georgette Boele, valuta- en edelmetalenspecialist bij ABN Amro, is de verruiming door de Fed en de ECB echter wel zo’n beetje ingeprijsd.

Zij is dan ook wat terughoudender over de goudprijs en verwacht dat deze de komende maanden zwak zal blijven. Volgens haar zal een lagere economische groei leiden tot een lagere vraag naar alle edelmetalen; bijvoorbeeld voor sieraden.

Ten tweede houden beleggers volgens Boele nog altijd uiterst grote posities in goud aan, die nog kunnen worden afgeslankt.

Ten derde zal een comeback van de Amerikaanse dollar de goudprijs waarschijnlijk drukken. In de regel daalt de goudprijs als de dollar stijgt. Verder wijst Boele erop dat de goudprijs in dollars bij vorige crisis vaak wel steeg, maar niet oneindig.

Is het slim om in goud te stappen?

De meningen van experts zijn niet eensluidend. Zeker is wel dat de goudprijs behoorlijk kan schommelen, waardoor je een groot risico loopt als je op een ongunstig moment instapt. Bij andere beleggingen zijn er behalve een eventuele winst bij verkoop nog meer manieren om rendement te behalen, zoals rente (bij obligaties) of dividend (zoals bij aandelen). Bij goud hangt je volledige rendement af van de goudprijs, wat je extra kwetsbaar maakt.

Verder is het goed om te bedenken dat een belegging in goud ook een belegging in Amerikaanse dollars is, omdat de goudprijs is genoteerd in dollars.

Gezien al deze risico's is het verstandig om een eventuele belegging in goud beperkt te houden.

Ben je op zoek naar een alternatief voor aandelen, dan kun je ook kijken naar andere beleggingen met een reputatie als veilige haven. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse dollar, de Japanse yen, de Zwitserse frank of degelijke overheidsobligaties. Door een mix van verschillende beleggingen spreid je het risico bovendien.

Hoe kan ik beleggen in goud?

De meest tastbare manier is de aanschaf van een goudstaaf of gouden munt. Bedenk wel dat dit extra kosten met zich meebrengt, omdat je het veilig moet opslaan en goed moet verzekeren. Ook kunnen de transactiekosten aardig oplopen.

Een andere optie is een exchange traded fund (ETF), die meebeweegt met de waarde van de goudprijs.

Je kunt ook wat minder direct in goud beleggen, door te stappen in mijnbouwaandelen of beleggingsfondsen (of indextrackers) die zich op deze sector toeleggen.

Een nadeel hiervan is wel dat er vaak sprake is van een positieve correlatie met de aandelenmarkt: als de beurs inklapt, is er een grote kans dat ook mijnbouwaandelen onderuit gaan, zoals we deze week ook hebben gezien. Daarmee vervalt het safe-havenargument.

Al met al kan een belegging in goud zorgen voor diversificatie in je portefeuille, maar er kleven wel risico’s aan.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›