IEXGeld

Dossiers

Profiel

60% beleggers handelt zonder advies

Slechts een op de zes Nederlanders (16%) belegt. De meeste beleggers (59%) doen het helemaal zelf en handelen zonder advies. Dit blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggen 2019 die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gepubliceerd.

De meeste Nederlanders beleggen indirect, via hun pensioenfonds of beleggingshypotheek. Daarnaast kun je zelf nog beleggen, om bijvoorbeeld je pensioen aan te vullen, een mooie wereldreis te maken of de studie van je kinderen te bekostigen.

60% belegt niet, naast huis en pensioen

60% van de Nederlanders heeft dat nog nooit gedaan. De redenen hiervoor zijn zeer divers. De meest genoemde argumenten zijn:

  • Ik vind beleggen te risicovol
  • Ik heb onvoldoende kennis van beleggen
  • Beleggen interesseert mij niet

Hoger opgeleiden denken vaker dat ze niet genoeg verstand hebben van beleggen dan laagopgeleiden.

Check ook: 7 tips voor aartsluie beleggers

Jongeren geven vaker dan ouderen aan dat zij wel willen beleggen, maar niet weet waar zij moeten beginnen.

Meeste beleggers doen het helemaal zelf

Van de Nederlanders die wél beleggen maakt 11% gebruik van de diensten van een beleggingsadviseur en 30% van een vermogensbeheerder.

Tweederde van de beleggers is wel bekend met automatisch of online vermogensbeheer, maar slechts 12% maakt er ook gebruik van. Het zijn vooral startende beleggers die deze relatief voordelige vorm van vermogensbeheer weten te vinden.

Doe-het-zelver belegt vaker voor zijn plezier

De onderzoekers vroegen ook waarvoor mensen belegden. Dit blijkt af te hangen van de manier waarop wordt belegd. Beleggers die een expert in de arm hebben genomen, beleggen vaker voor een specifiek doel of om toekomstige zorgkosten te kunnen betalen dan zelfstandige beleggers.

Lees ook: 3 simpele tips om je financiële doelen voor 2020 te halen

De doe-het-zelver belegt vaker dan gemiddeld voor zijn plezier. Misschien is dat ook de reden dat doe-het-zelfbeleggers zichzelf vaker als risicozoekend omschrijven dan beleggers die gebruik maken van een adviseur.

Echt actief zijn de doe-het-zelfbeleggers overigens niet: 53% doet naar eigen zeggen maximaal vijf transacties per jaar. Bij advies-beleggers is dat 39%.

53% van alle beleggers zegt minimaal een keer per week naar de waarde van zijn beleggingen te kijken.

Kosten vergelijken vinden veel beleggers lastig

In het onderzoek, dat is uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ipsos, is ook gevraagd naar de kosten van beleggen. Twee derde van de beleggers heeft vorig jaar informatie gezien over de kosten van beleggen. Driekwart van hen vindt deze informatie makkelijk vindbaar. Maar kosten van verschillende aanbieders vergelijken vinden veel beleggers wel lastig.

Beleggingsfondsen favoriet

Bij beleggers zijn beleggingsfondsen favoriet: 59% van hen heeft daar geld in gestoken, op de voet gevolgd door aandelen. Op ruime afstand volgen obligaties.

 

Ervaren beleggers investeren vaker in beleggingsfondsen dan startende beleggers. Beleggers met een vermogen van 50.000 euro of meer investeren relatief vaak in indexfondsen.

Slechts 1 op de 5 legt periodiek in

Slechts 21% van de belegger stort periodiek geld op een beleggingsrekening. Volgens AFM stijgt dit percentage de laatste jaren gestaag. Van de beleggers die regelmatig hun beleggingsrekening spekken doet het overgrote deel (91%) dit maandelijks.

Gemiddeld storten beleggers 537 euro per jaar op hun beleggingsrekening. Er zijn wel grote verschillen tussen groepen beleggers. Beleggers die gebruik maken van een adviseur leggen gemiddeld 962 euro per jaar in. Bij doe-het-zelfbeleggers is dat 446 euro en bij beleggers die hun vermogen laten beheren 559 euro.

Elke maand een bedrag naar je beleggingsrekening storten heeft niet alleen als voordeel dat je vermogen gestaag groeit. Het zorgt er ook voor dat je niet het risico loopt dat je door een verkeerde timing extra geld verliest. Door gespreid in te leggen wordt de aankoopprijs namelijk gemiddeld, waardoor je extreme hoogte- en dieptepunten kunt gladstrijken.

Bovendien voorkom je met deze strategie dat je gaat handelen in een emotie; vaak hét recept voor grote koersverliezen.

Lees ook: Is gespreid inleggen écht beter?

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›