IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit betekenen de strengere leennormen voor jou

Consumenten die een lening willen afsluiten, kunnen volgens Independer in 2020 een stuk minder geld lenen dan vorig jaar. In sommige gevallen is de maximale lening nog maar de helft van wat vorig jaar mogelijk was. Wat betekent dit concreet voor jou als je een lening wilt afsluiten?

Per 1 januari dit jaar is er een nieuwe leennorm gepubliceerd door de Vereniging van financieringsondernemingen in Nederland (Vfn). Op basis van deze leennorm berekenen de banken op uniforme wijze hoeveel een klant maximaal mag lenen.

In de nieuwe berekening van het maximale leenbedrag wordt onder meer rekening gehouden met hogere kosten voor levensonderhoud van gezinnen. Bij huizenbezitters wordt meer ruimte gehouden tussen de bruto en netto woonlasten.

Volgens Independer heeft de nieuwe leennorm een grote impact op de maximale lening die een consument kan aangaan.

Verschil in cijfers

Uit een overzicht van Independer blijkt dat vooral huizenbezitters die samenwonen of gehuwd zijn en kinderen hebben erop achteruitgaan. In een situatie waarin de bruto hypotheeklasten op 1.400 euro per maand liggen en het gezamenlijk netto-inkomen op 3.500 euro, kan er dit jaar 48% minder geleend worden dan in 2019. Er kan in dit scenario maximaal 25.050 euro worden geleend tegen 48.400 euro een jaar eerder. Een flink verschil. 

Ook alleenstaanden met kinderen en een huurwoning gaan er flink op achteruit. Bij een maandelijkse huur van 400 euro en een netto-inkomen van 1.900 euro kunnen zij nog maar 12.790 euro lenen. Dit was in 2019 nog 24.060 euro, een daling van 47%.

Benieuwd welke impact de nieuwe leennormen hebben op jou? Er zijn veel manieren om dit te berekenen voor jouw situatie, onder meer via lening.nl.

Waarom?  

De leennormen voorkomen volgens Vfn dat mensen meer lenen dan verantwoord is en daardoor in de financiële problemen komen.  

Volgens AFM was het broodnodig dat er maatregelen kwamen om overkreditering bij consumenten tegen te gaan. In de periode 2016 tot en met 2018 zag de toezichthouder dat diverse kredietverstrekkers te veel krediet verstrekten of onvoldoende informatie inwonnen. Onder meer NN Bank kreeg eind vorig jaar een boete, omdat er te veel werd uitgeleend.

"In de hele markt zijn tekortkomingen gesignaleerd", aldus de AFM. Als gevolg hiervan werd opgeroepen tot strengere leennormen, die er dus per 1 januari dit jaar zijn gekomen.

Let op het totaalbedrag, inclusief rente

Volgens het Nibud is vooral het totaalbedrag van een lening belangrijk. "Kredietverstrekkers moeten consumenten goed wijzen op het totaalbedrag, dus de lening inclusief de rente, en de looptijd van de lening", stelt de voorlichtingsorganisatie.

Het instituut ziet dat hoe langer de looptijd van de lening duurt, hoe ontevredener consumenten erover zijn. "Van tevoren kunnen mensen zich vaak moeilijk voorstellen hoe het is om nog maandelijks te moeten betalen voor een bedrag dat ze allang hebben besteed."

Lees ook: Wat zijn de gevolgen van een verzwegen studieschuld voor de hypotheek?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›