IEXGeld

Dossiers

Profiel

Shell gaat straks ex-dividend. Wat betekent dat?

Het aandeel van AEX-zwaargewicht Shell noteert vandaag ex-dividend. Wat houdt dat in? En wat merk je daarvan als belegger?

De AEX-index staat vandaag een beetje onder druk omdat Shell ex-dividend noteert. De beurskoers van de energiereus wordt dan gecorrigeerd voor de dividenduitkering van 0,47 dollar. Dat heeft ook een klein effect op de AEX-index. We leggen hieronder uit hoe dat zit.

Wat is dividend?

Het rendement van een aandelenbelegging bestaat niet alleen uit een eventuele koerswinst, maar ook uit ontvangen dividenden. Omdat veel bedrijven meer geld verdienen dan ze verstandig kunnen herinvesteren, kiezen ze er vaak voor om een deel van de winst uit te keren aan hun aandeelhouders, in plaats van het werkloos op de plank te laten liggen.

Dit kan onder andere door eigen aandelen in te kopen. Zo maakte Philips onlangs bekend dat het van plan is om tot zes miljoen eigen aandelen in te kopen en kondigde Vopak gisteren aan dat het concern voor 100 miljoen euro eigen aandelen gaat inslaan. Hoe dat in zijn werk gaat, zie je in dit artikel.

Een andere manier om overtollige winst naar de aandeelhouders terug te sluizen is door het rechtstreeks uit te keren, in de vorm van dividend.

Hoe vaak trekt een bedrijf de portemonnee?

Er bestaan twee vormen van dividend: regulier dividend, dat periodiek wordt uitgekeerd en speciaal dividend, dat bijvoorbeeld wordt uitbetaald in jaren van uitzonderlijke winst of na verkoop van een bedrijfsonderdeel.

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om slechts één keer per jaar dividend uit te keren, maar het kan ook per kwartaal (zoals bij Shell) of per halfjaar (zoals bij ASML). Dividend dat al wordt uitgekeerd voor het boekjaar is afgesloten heet interimdividend. Is het boekjaar ten einde, dan betaalt het bedrijf het restant: slotdividend genoemd.

In de dividendagenda op IEX.nl kun je zien op welke datum een aandeel ex-dividend gaat.

Wat zegt het over een bedrijf als het dividend uitkeert?

Bedrijven die dividend uitkeren zijn vaak stabiele bedrijven die langzaam, maar gestaag groeien. Er is namelijk heel wat voor nodig om dividend te kunnen uitkeren en dit ook lange tijd vol te houden.

Bedrijven die hun aandeelhouders periodieke dividenden in het vooruitzicht stellen, zullen minder snel in de verleiding komen tot ongewisse avonturen, zoals een te dure overname of een investering in een project met weinig potentie. De risico's zijn simpelweg te groot. Want als een bedrijf besluit om het dividend te verlagen of zelfs op te schorten, leidt dat vaak tot heftige koersreacties.

Dat was bijvoorbeeld gisteren te zien, toen de koers van ABN Amro een forse duikeling maakte nadat de bank aankondigde dat zij voor het eerst sinds de beursgang het dividend verlaagt.

Dividendbeleid maant bedrijven dan ook tot discipline. Shel is zo'n volhouder: dit bedrijf keert sinds de Tweede Wereldoorlog onafgebroken dividend uit. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Olies deel uitmaken van veel beleggingportefeuilles: het levert stabiele inkomsten op.

Lees ook: 5 manieren om inkomen te halen uit je beleggingen

Wist je trouwens dat dividendbetalingen historisch gezien minder volatiel zijn dan beurskoersen? In rampjaar 2008 bijvoorbeeld kelderde de S&P 500 met maar liefst 37%, terwijl de omvang van dividendbetalingen nog steeds toenam. Pas een jaar later ging het mes in de dividenduitkeringen, maar de daling kwam uit op slechts 20%. Het jaar erna zaten de dividendbetalingen weer in de lift en in 2011 werd zelfs een nieuw record gevestigd, terwijl de beurskoersen toen nog niet waren hersteld van de klappen.

Wanneer heb ik eigenlijk recht op dividend?

Wie een aandeel koopt tot de dag voor het ex-dividend gaat, heeft recht op het dividend over de voorgaande periode. Bij Shell is dat het afgelopen kwartaal, omdat dit concern kwartaaldividend uitkeert. Stap je later in, dan heb je daar geen recht meer op: daar komt de term ex-dividend ook vandaan.

Op de dag voor het aandeel ex-dividend gaat, wordt bepaald welke beleggers het aandeel in bezit hadden. Daarna zal de waarde van het aandeel zakken met de hoogte van het dividend. Als er geen andere factoren van invloed zouden zijn op de beurskoers van Shell, zou het aandeel vandaag dus 0,43 euro lager moeten openen.

Ga ik er dus op achteruit na een ex-dividendnotering?

Een ex-dividend notering is een papieren exercitie. De koersdaling is een correctie voor dividend.

Stel dat een aandeel Shell 24 euro waard is, dan daalt de beurskoers door de dividendbetaling van 0,47 dollar (omgerekend 0,43 euro) naar 23,57 euro. Je bezit daarna als aandeelhouder een aandeel ter waarde van 23,57 euro en daarnaast 0,43 euro dividend. Daarmee bezit je dus per saldo evenveel als de voorgaande dag. De ex-dividend notering is dus een gevalletje vestzak-broekzak.

Hoe zit dat met de AEX-index?

Als een aandeel ex-dividend gaat, heeft dat wel invloed op de index waarin het aandeel is opgenomen. Hoe groot die impact is, hangt af van de weging van het aandeel in de index. ASML heeft de hoogste weging in de AEX (van bijna 18%), maar Royal Dutch Shell geldt ook als een zwaargewicht, gelet op de weging van 12%. Dit betekent dat de koersdaling de hoofdindex met circa 1 punt zal drukken.

Over een week zal de AEX opnieuw onder druk komen te staan, want dan gaat het aandeel Unilever ex-dividend. Dit aandeel heeft een weging in de AEX van 11,91%.

Wanneer staat het geld op mijn rekening?

Dat een aandeel ex-dividend gaat betekent niet dat de aandeelhouders het geld direct op hun rekening krijgen. Hiervoor is de datum van betaalbaarstelling van belang. Aandeelhouders van Shell moeten geduld hebben tot 23 maart. De kost gaat dus voor de baat uit.

Benieuwd hoe je de beste dividendaandelen kunt selecteren? Check: Zo bouw je een aantrekkelijke dividendportefeuille op

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. bngbng 15 februari 2020 09:18 0
    Beste Jasperien, duidelijk verhaal, maar hoe is het effect op de in bezit hebbende optie. Bijvoorbeeld voor Unilever call dec 2020 55?

    mvrgr Alberto

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

10 regels die Warren Buffett miljardair maakten

De strategieën van de superbelegger zijn sterk in hun eenvoud en houden ... Lees verder ›