IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nu ook negatieve spaarrente bij ING

Na ABN Amro stapt ook ING over op een negatieve spaarrente voor vermogende klanten. Miljonairs moeten binnenkort gaan betalen over hun spaargeld.

Wie 1 miljoen euro op een spaarrekening heeft staan, moet in juli 0,5% rente gaan betalen over het spaartegoed. Dit geldt per rekening en dus niet per klant.

9 jaar sparen voor een postzegel

Voor klanten met een saldo tussen de 100.000 euro en 1 miljoen euro gaat de rente in juli omlaag naar 0%.

Kleinere spaarders blijven 0,01% ontvangen. Heb je 1.000 euro op je spaarrekening staan, dan ontvang je hierover 10 cent op jaarbasis. Dat betekent dat je negen jaar moet sparen om een postzegel te kunnen kopen. Of dat je van je spaarrente over een heel jaar 1 minuut en 20 seconden kan parkeren in het centrum van Amsterdam.

Voor zakelijke klanten gaat de renteverlaging al in april in.

Het aantal klanten van ING dat wordt geconfronteerd met een negatieve rente is relatief laag. Volgens de bank gaat het om circa 6.400 klanten. De overige 99,9% ontspringt de dans.

ABN Amro had de primeur

ING is niet de eerste grootbank die een negatieve rente aankondigt. De primeur was eerder deze maand voor ABN Amro. Deze bank hanteert wel een hogere drempel, van 2,5 miljoen euro.

Maar daar staat tegenover dat alle klanten met een spaartegoed onder de 2,5 miljoen euro geen rente meer ontvangen, terwijl spaarders met minder dan een ton op de rekening nog een heel klein beetje rente blijven ontvangen.

ING schrijft de lage spaarrentes toe aan de aanhoudende lage marktrente en de rente die banken moeten betalen voor geld dat ze dagelijks bij de Europese Centrale Bank moeten stallen.

Door de lage rentes is sparen eigenlijk niet meer aantrekkelijk. Benieuwd naar alternatieven? Wij hebben er vijf voor je opgesomd, waaronder spaardeposito's, woningisolatie, de aanschaf van zonnepanelen en extra aflossingen op je hypotheek.

Lees ook: Spaarrente naar 0%: 5 alternatieven voor een spaarrekening

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

9 slimme beleggingsstrategieën

Heb een plan en zorg dat je je portefeuille tijdig herbalanceert. En nog... Lees verder ›